Περιεχόμενα
Έπειτα από 26 χρόνια λειτουργίας, ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας κλείνει λόγω του υπερβολικά ακριβού κόστους –τόσο για τους πελάτες όσο και για τους υπεύθυνους εστιατορίων.
Το Deanes EIPIC, το κορυφαίο εστιατόριο εξαιρετικής κουζίνας μιας αυτοκρατορίας που ξεκίνησε από τον βορειοϊρλανδό σεφ Michael Deane τη δεκαετία του 1990, κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin μέσα σε ένα χρόνο από το άνοιγμά του ως Deanes το 1997.
Ωστόσο, αυτόν τον μήνα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Deanes EIPIC θα κλείσει μέχρι το τέλος του 2023 λόγω της αυξημένης ευαισθησίας των τιμών, μεταξύ των πελατών και των επιπτώσεων του Covid, του Brexit και της κρίσης κόστους ζωής. Σχεδιάζεται μια επανσύσταση με ένα νέο χώρο εστίασης «value for money».
Ο επικεφαλής σεφ Alex Greene, φιναλίστ στην τηλεοπτική εκπομπή του Ηνωμένου Βασιλείου «Great British Menu», λέει στο CNN Travel ότι βλέπει την κίνηση ως σύμπτωμα μιας αυξανόμενης τάσης στον κλάδο της φιλοξενίας.
EIPIC: «Το κόστος έχει ξεφύγει από τον έλεγχο»
«Το EIPIC στο σύνολό του δεν ήταν ένα εστιατόριο που πέθαινε», λέει, αλλά «οι άνθρωποι έχουν μια προσδοκία όταν περνούν τις πόρτες. Το κόστος υλοποίησης αυτής της προσδοκίας έχει διπλασιαστεί μετά το lockdown, έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Και δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε την τιμή».
Τα μενού γευσιγνωσίας στο EIPIC κοστίζουν 100£, τόσο δύσκολα στο ακραίο άκρο της κλίμακας τιμών, αλλά, ως μικρή πόλη, το Μπέλφαστ δεν έχει τη ροή των πλούσιων που επιλέγουν ένα τέτοιο δείπνο, όπως το Λονδίνο ή Παρίσι.
Το EIPIC ακολουθεί το κλασικό μοντέλο εκλεκτής εστίασης βάσει του οποίου έχει αποσπάσει πολλά αστέρια Michelin σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.
Ωστόσο, όπως λέει ο Greene, «οι πολυτελείς τραπεζαρίες, τα λευκά λινά τραπεζομάντιλα, τα σέρβις και άλλες παροχέ, φαίνεται να ανήκουν σε μια περασμένη εποχή».
Τα σύγχρονα εστιατόρια του διαμετρήματος Michelin είναι «πιο απογυμνωμένα», προσθέτει. Από την άλλη πλευρά, η αφοσίωση στη λεπτομέρεια και η ποιότητα του φαγητού εξακολουθούν να είναι ζητούμενα: «Δεν έχετε το λευκό λινό τραπεζομάντιλο, δεν έχετε το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης» και επίσης ως αντιπαράθεση, είναι πιο «οικονομικό να το παραδίδετε στον πελάτη».
Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει η αγορά για παραδοσιακά εκλεκτά γεύματα, τείνει να συρρικνώνεται.
Οι πιέσεις γίνονται αισθητές στη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου και σαφώς αφορούν και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
«Πρόκειται για την αναζήτηση και εύρεση του κατάλληλου προσωπικού, με το σωστό επίπεδο αφοσίωσης, γνώσης, τα πάντα», λέει ο Greene. «Είναι πολύ δύσκολο να το βρεις και πολύ ακριβό να το αποκτήσεις».
Γιατί κλείνουν τα βραβευμένα εστιατόρια με αστέρια Michelin
Η Greene και ο γενικός διευθυντής της EIPIC Deanes, Bronagh McCormick, μετακομίζουν από την πόλη για να ξεκινήσουν μία νέα επιχείρηση εστίασης το 2024 στην ύπαιθρο Morne νότια του Μπέλφαστ.
Ενώ κάποτε ήταν δύσκολο να βρει κανείς ποιοτικά τρόφιμα και ποτά στην αγροτική Βόρεια Ιρλανδία, υπήρξε μια αναπτυξιακή έκρηξη μετά τον Covid εδώ, όπως και σε άλλα μέρη της υπαίθρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Πάρτε το Μπέλφαστ ως παράδειγμα», λέει ο Greene. «Φέτος υπήρξαν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, υπάρχει μια αύξηση στην ασφάλιση περιουσίας, μια αύξηση των πάντων εντός της πόλης».
Η περιοχή Morne, διάσημη για τα βουνά και τη θάλασσά της, ονομάστηκε πρόσφατα Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO και του χρόνου το παραθαλάσσιο θέρετρο του Newcastle θα φιλοξενήσει το τουρνουά γκολφ Irish Open.
Όπως λέει ο Greene: «Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν από την πόλη προς οποινδήποτε προορισμό για καλό φαγητό και καλή διαμονή. Και το κόστος να το κάνεις στην ύπαιθρο, είναι σημαντικά χαμηλότερο από όσο στην πόλη».
Το Deanes EIPIC είναι το πιο πρόσφατο στη λίστα «λουκέτων» εστιατορίων υψηλού προφίλ. Τον Ιανουάριο, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου, το Copenhagen’s Noma ανακοίνωσε ότι κλείνει, με τον ιδιοκτήτη René Redzepi να λέει στους New York Times ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της εξαιρετικής εστίασης ήταν «μη βιώσιμο».
Τον Αύγουστο ο Αγγλο-Γάλλος διάσημος σεφ Michel Roux Jr ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το λονδρέζικο εστιατόριο Le Gavroche, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, τον επόμενο Ιανουάριο για να «βρει χρόνο για μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής».