Το λένε υγρό χρυσό. Το λάδι ελιάς είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, αλλά μόλις πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε ότι όχι μόνο κάνει τα τρόφιμα πιο νόστιμα και υγιεινά, αλλά μπορεί να κάνει το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα (και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).

Και σίγουρα ακρίβυνε, όμως και τα οφέλη που προσφέρει είναι επίσης πολύτιμα για τη λειτουργία του οργανισμού μας.

Μία από τις πιο ωφέλιμες συνήθειες που μπορείτε να αποκτήσετε είναι να πίνετε μία κουταλιά ελαιόλαδο το πρωί μόλις ξυπνήσετε με άδειο στομάχι. Αν καλλιεργήσετε αυτή τη ρουτίνα θα διαπιστώσετε ότι είναι από τις πιο ευεργετικές συνήθειες που έχετε.

Όσα δεν ξέρεις για το λάδι ελιάς

Το λάδι ελιάς είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που αποτελείται από ελαϊκό οξύ, φυτοστερόλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και πολυφαινόλες. Εξάγεται από το άλεσμα της σάρκας του καρπού της ελιάς και στη συνέχεια στραγγίζοντας τον πολτό, βγαίνει το υγρό.

Τα οφέλη του ελαιολάδου

Το λάδι ελιάς είναι ένα από τα καλύτερα έλαια που μπορούμε να εισάγουμε στη διατροφή μας και τα οφέλη είναι πολλά:

 • καταπολεμά τον διαβήτη
 • είναι καλό για την καρδιά
 • μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση
 • κρατά τη χοληστερόλη υπό έλεγχο

 • αντιφλεγμονώδες
 • δυναμώνει τα οστά
 • μειώνει το ενδεχόμενο εγκεφαλικού επεισοδίου
 • πιο υγιές έντερο
 • αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, εξουδετερώνοντας την κατάθλιψη.
ελαιόλαδο λάδι

Κανονικό λάδι ή παρθένο ελαιόλαδο: Ποιο είναι καλύτερο;

Όταν πρόκειται να πάρετε την πιο ευεργετική κουταλιά, ψάξτε για εξαιρετικό παρθένο λάδι ελιάς.

Οι τυπικές παραλλαγές του ελαιολάδου χρησιμοποιούν θερμότητα για να εξαγάγουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό από τον καρπό -αλλά το παρθένο ελαιόλαδο δημιουργείται μέσω μιας διαδικασίας ψυχρής έκθλιψης και αφήνεται ακατέργαστο, γεγονός που συγκεντρώνει όλα τα ευεργετικά μόρια σε σωστές ισορροπίες και ποσότητα.

Γιατί να τρώτε λάδι με άδειο στομάχι το πρωί

Γιατί είναι ένα ισχυρό «εμβόλιο» ευεξίας αν είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε το πρωί (ακριβώς όπως η λήψη μηλόξυδου ή νερού με λεμόνι). Εκτός από όλα τα οφέλη που προσφέρει η γενική κατανάλωση ελαιολάδου στα γεύματα, πίνοντας μία ή δύο κουταλιές της σούπας το πρωί το άδειο στομάχι έχει ιδιαίτερα οφέλη:

 • γραμμώνει το στομάχι για να βοηθήσει στην πέψη
 • βελτιώνει την εντερική διέλευση
 • ρυθμίζει την εντερική μικροχλωρίδα
 • είναι μια καθημερινή δόση αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών

Είναι πολύ βοηθητικό αν έχετε πρόβλημα με πεπτικά προβλήματα, όπως συχνή παλινδρόμηση οξέος που προκαλείται από το άγχος και από διατροφικές συνήθειες.

Μέσα σε λίγες μέρες το λάδι δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι και αποκαθιστά τη σωστή λειτουργία της πέψης.