Ποια είναι τα ξακουστά προϊόντα της Ελλάδας που της δίνουν παγκόσμιο στρατηγικό πλεονέκτημα; Η φέτα και το λάδι της. Αυτά τα δύο ειναι τα κυρίαρχα εξαγώγιμα προϊόντα, οπότε πολύ φυσιολογικά στην λίστα του Taste Atlas για τις καλύτερες ελιές στον κόσμο, η Ελλάδα κυριαρχεί. Από τις 50 ποικιλίες που περιλαμβάνει η λίστα, οι 21 θέσεις αφορούν ελιές που παράγονται στη χώρα μας και οι υπόλοιπες 29 μοιράζονται στον ευρωπαϊκό νότο, με μόνη εξαίρεση μία ελιά που παράγεται στο Περού.

Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και το Μαυροβούνιο με μία συμμετοχή, βρίσκονται στην λίστα με τις 50 καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο και καλύπτουν τις 28 θέσεις που αφήνει κενές η Ελλάδα και η μία εκπροσώπηση του Περού. 10 από την Ισπανία, 8 από την Ιταλία, 6 από τη Γαλλία, 3 από την Πορτογαλία και μία από το Μαυροβούνιο.

Κι είμαστε βέβαιοι πως αν η λίστα επεκτεινόταν σε 100 ποικιλίες, τοτε η ελληνική παραγωγή ελιάς θα είχε άνετα τις μισές.

Η λίστα αυτή έρχεται ως συνέχεια ενός αφιερώματος που είχε κάνει το, δημοφιλές πια στα μέρη μας, Taste Atlas, στην Πελοπόννησο και στο λάδι της Μεσσηνίας.

Αναλυτικά οι ελιές που παράγονται στην Ελλάδα και βρίσκονται στη λίστα

1. Ελιά Καλαμάτας

2. Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής

3. Θρούμπα Θάσου

4. Κορωνέικη

5. Τσουνάτι

6. Πατρινιά

7. Κολοβή

9. Θρούμπα

11. Θρούμπα Χίου

13. Κολλυρέικη

14. Ασπρολιά

15. Ντόπια

16. Αγουρομάνακο

18. Κονσερβολιά Ροβιών

19. Λιανολιά Κέρκυρας

20. Κονσερβολιά Στυλίδας

21. Κονσερβολιά Αταλάντης

33. Κονσερβολιά Άρτας

34. Κονσερβολιά Πηλίου

35. Κονσερβολιά Αμφίσσης

40. Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνου

* Δείτε εδώ όλη τη λίστα