Τα μαλακά τυριά κατέχουν ξεχωριστή θέση στο γαστρονομικό χάρτη, χάρη στην πλούσια γεύση τους και την κρεμώδη υφή τους. Ανήκουν στην κατηγορία των τυριών που μπορούν να νοστιμίσουν μία πίτα ή μία σαλάτα, να συνοδεύσουν διάφορα πιάτα ή να τα γευτούμε αλειμένα με καλοζυμωμένο ψωμί ή φρυγανιά.

Πρόκειται για μία μεγάλη γκάμα τυριών, άλλα πιο αλμυρά, άλλα πιο γλυκά και κάποια πικάντικα, δεν υπόκεινται σε διαδικασία παλαίωσης, είναι συνήθως φρέσκα και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υγρασία.

Τυρί κρέμα (crowdie): Είναι ιδανικό για άλειμμα σε κουλούρια, βασικό συστατικό σε cheesecakes και ενισχύει τη γεύση σε αλμυρά και γλυκά πιάτα.
Brie: Φημίζεται για τη βρώσιμη λευκή φλούδα του και το κρεμώδες εσωτερικό του, ταιριάζει με με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή τραγανό ψωμί.
Πλυμένη φλούδα: Παρεμφερές με το Brie, με μαλακό, κρεμώδες εσωτερικό και επιπλέον άλμη ή πλύσιμο με αλκοόλ.
Ricotta: Γνωστό για τη λεπτή του γεύση, ιδανικό για πιάτα με λαζάνια, γεμιστά ζυμαρικά και γλυκά.
Φέτα: Δεν χρειάζεται συστάσεις, στη μαλακή της εκδοχή συνήθως έχει πικάντικη γεύση και τη βάζουμε σε σαλάτες, ντάκους, και σε κάθε φαγητό που θέλουμε μια πιο έντονη γεύση (ως γνωστόν η φέτα πάει με όλα).

Τα μαλακά τυριά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο και η πρωτεΐνη. Ωστόσο, έχουν επίσης σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, οπότε το μέτρο είναι το κλειδί. Ορισμένα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν:

Πλούσιο σε ασβέστιο: Συμβάλουν στην υγεία των οστών.
Πηγή πρωτεΐνης: Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.
Προβιοτικά: Περιέχουν ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι:
Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Νάτριο: Ορισμένα μαλακά τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για όσους πάσχουν από υπέρταση.
Κίνδυνος λιστέριας: Τα έγκυα άτομα και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να είναι προσεκτικά λόγω του κινδύνου μόλυνσης από λιστέρια.

Πώς συντηρούμε τα μαλακά τυριά

Αποθηκεύστε το μαλακό τυρί στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο ή τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη για να μην απορροφήσει άλλες οσμές στο ψυγείο. Δεν θα συνιστούσαμε να το βάλετε στην κατάψυξη για να καταναλωθεί μεταγενέστερα καθώς ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στη σύστασή του.

Τα δέκα καλύτερα μαλακά τυριά

Burrata, Ιταλία

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Η Burrata, που στην κυριολεξία σημαίνει «βουτυρωμένο», είναι ένα χειροποίητο τυρί από την περιοχή της Απουλίας της Νότιας Ιταλίας, ιδίως από τις επαρχίες Μπάρι και Barletta-Andria-Trani. Το τυρί παρασκευάζεται στο χέρι με αγελαδινό γάλα, πυτιά και κρέμα γάλακτος. Πιστεύεται ότι το τυρί δημιουργήθηκε από τον Lorenzo Bianchino Chieppa, έναν τυροκόμο που είχε την ιδέα να σχηματίσει ένα κέλυφος από τεντωμένες χορδές μοτσαρέλας και να το γεμίσει με πλούσια κρέμα γάλακτος και μικρότερα, περισσευούμενα κομμάτια μοτσαρέλας.

Το αποτέλεσμα ήταν μια πραγματική λιχουδιά με το πιο κρεμώδες εσωτερικό και πλούσια γεύση φρέσκου γάλακτος, η οποία πολύ γρήγορα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής. Η Burrata πρέπει να καταναλώνεται όσο το δυνατόν πιο φρέσκια -ιδανικά μέσα σε 24 ώρες από την παρασκευή της. Μπορεί να σερβιριστεί μόνη της, αλατισμένη μόνο με λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά είναι επίσης νόστιμη όταν συνοδεύεται από φρέσκες ντομάτες και προσούτο crudo ή όταν χρησιμοποιείται ως επικάλυψη για πίτσες ή μπρουσκέτες.

Mozzarella di Bufala Campana, Ιταλία

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Αν και υπάρχουν πολλά τυριά βουβαλίσιας μοτσαρέλας που παρασκευάζονται με συνδυασμό βουβαλίσιας και αγελαδινής προέλευσης, για να χαρακτηριστεί ως τέτοια, η γνήσια Mozzarella di bufala campana πρέπει να παρασκευάζεται από 100% εγχώριο γάλα βουβαλιού και να παράγεται είτε στην Καμπανία είτε στις γειτονικές περιοχές του Λάτσιο, της Απουλίας και του Μολίζε.

Το γάλα βουβαλιού είναι γνωστό ότι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, ενώ είναι χαμηλότερο σε χοληστερόλη, γεγονός που καθιστά αυτό το τυρί μοτσαρέλα ιδιαίτερα πολύτιμο και περιζήτητο. Η μοτσαρέλα βουβαλιού έρχεται πάντα συσκευασμένη σε άλμη -έχει ήπια αλλά ελαφρώς ξινή γεύση και ταιριάζει με διάφορα ιταλικά πιάτα antipasti, ειδικά με κλασικά πιάτα όπως η σαλάτα Caprese.

Saint-Félicien, Γαλλία

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Το Saint-Félicien είναι ένα μαλακό γαλλικό τυρί που προέρχεται από την περιοχή Rhône-Alpes. Το τυρί παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και έχει κρεμώδη υφή, ενώ η γεύση του μπορεί να περιγραφεί ως φρουτώδης, ξινή, ξηρή και βουτυρώδης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παλαίωσης, αναπτύσσει έναν ανθισμένο φλοιό με έντονο μανιταρένιο άρωμα, το οποίο δεν ταιριάζει πραγματικά με τις γεύσεις του τυριού.

Λόγω της εύθραυστης φύσης του, το τυρί αυτό συχνά συσκευάζεται σε μικρά δοχεία από τερακότα. Συνιστάται να το συνοδεύετε με τραγανές μπαγκέτες, ελιές ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Ovčí Salašnícky Údený Syr, Σλοβακία

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Το Ovčí salašnícky údený syr είναι ένα μαλακό τυρί μοναδικού σχήματος, το οποίο παρασκευάζεται στο χέρι από μη παστεριωμένο πρόβειο γάλα με παραδοσιακό τρόπο σε ορεινές περιοχές και καλύβες βοσκών στη Δημοκρατία της Σλοβακίας. Η λέξη salašnícky παραπέμπει στη λέξη salaš -καλύβα του βοσκού- όπου παράγεται.

Το τυρί καπνίζεται σε σκληρό ξύλο και διατίθεται σε διάφορα σχήματα -πιο συχνά σε μορφή σβώλου, αλλά μπορεί να έχει σχήμα καρδιάς, κόκορα ή άλλων ζώων. Εξωτερικά είναι σκληρό και ξηρό με κρούστα και μικρούς λεκέδες που εμφανίζονται από τη διαδικασία του καπνίσματος.

Saint-André, Γαλλία

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Το St. André, που συχνά αποκαλείται και παραδεισένιο τυρί, είναι ένα γαλλικό τυρί τριπλής κρέμας που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Προέρχεται από την Coutances στην περιοχή της Νορμανδίας. Κάτω από την ανθισμένη φαγώσιμη φλούδα του, υπάρχει ένα πυκνό, κρεμώδες σώμα με ήπια και πλούσια αρώματα και γεύσεις που μπορούν να περιγραφούν καλύτερα ως ξινό, πικάντικο, βουτυρώδες και αλμυρό.

Επειδή ενισχύεται με την προσθήκη κρέμας γάλακτος, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι αρκετά υψηλή -συνήθως 75%. Συνιστάται να το συνδυάσετε με τραγανό ψωμί, φέτες αχλαδιού ή ένα ποτήρι ελαφρύ και φρουτώδες ροζέ.

Ανθότυρο, Ελλάδα

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Το ανθότυρο είναι ένα ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Το όνομα ανθότυρο σημαίνει «ανθισμένο τυρί», αναφερόμενο στα έντονα αρώματα των άγριων βοτάνων. Υπάρχουν δύο ποικιλίες αυτού του τυριού -το φρέσκο και το ξηρό.

Η φρέσκια ποικιλία είναι γνωστή ως ανθότυρο φρέσκο και έχει μαλακή υφή και ήπια γεύση. Συνήθως καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί ή χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών και πιτών. Συνδυάστε το με μέλι και φρέσκα φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια και σύκα.

Délice de Bourgogne, Γαλλία

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Το Délice de Bourgogne είναι ένα γαλλικό τριπλό κρεμώδες τυρί που προέρχεται από την περιοχή της Βουργουνδίας, εξ ου και το όνομά του. Το τυρί παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και βούτυρο και έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά 75%. Η υφή του είναι απαλή και κρεμώδης, ενώ οι γεύσεις του είναι πικάντικες, ξινές, αλμυρές, βουτυρένιες και μανιταρένιες.

Ο φλοιός είναι λευκός, ανθισμένος και αρκετά πικάντικος. Συνιστάται να σερβίρετε το τυρί μόνο του ή να το συνδυάσετε με μηλίτη και λευκό κρασί.

Mont d’Or, Γαλλία

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Το Mont d’Or, γνωστό και ως Vacherin du Haut-Doubs, είναι ένα μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από νωπό αγελαδινό γάλα στην περιοχή Haut-Doubs της Γαλλίας. Το μοναδικό στην οπτική εμφάνισή του Mont d’Or είναι ότι περιβάλλεται από λωρίδες φλοιού ερυθρελάτης και συσκευάζεται σε ξύλινο κουτί από έλατο που κρατά το τυρί στη θέση του.

Έχει γεμάτη, πλούσια, γλυκιά, χόρτινη και ελαφρώς όξινη γεύση. Η φλούδα του δεν τρώγεται όπως στα περισσότερα άλλα γαλλικά τυριά, οπότε πρέπει να αφαιρεθεί για να φτάσει κανείς στο κρεμώδες, ρευστό, σχεδόν υγρό εσωτερικό του, όταν είναι πλήρως ώριμο. Καθώς το τυρί είναι ήδη σχεδόν λιωμένο, μπορεί να καταναλωθεί σαν φοντύ και να καταναλωθεί με αφρώδη κρασιά.

Καλαθάκι Λήμνου, Ελλάδα

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Αυτό το λευκό, μαλακό, αλμυρό τυρί παρασκευάζεται από φρέσκο πρόβειο γάλα ή από συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος που προέρχεται από φυλές που βόσκουν ελεύθερα σε άγρια χόρτα στο νησί της Λήμνου, στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος. Η μέθοδος παραγωγής είναι αρκετά παρόμοια με εκείνη της παραδοσιακής φέτας, με μια σημαντική διαφορά που έδωσε και το όνομά του σε αυτό το τυρί.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο, το τυρόπηγμα τοποθετείται σε ένα καλαθάκι («μικρό καλάθι») για στράγγιση και οργανική οξίνιση, κατά τη διάρκεια της οποίας το τυρί αποκτά το χαρακτηριστικό κυλινδρικό του σχήμα. Αργότερα, τα καλαθάκια βυθίζονται σε άλμη για να ωριμάσουν για τουλάχιστον δύο μήνες.

Brillat-Savarin, Γαλλία

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Αρχικά γνωστό ως Excelsior, Délice des Gourmets ή Le Magnum, αυτό το τυρί τριπλής κρέμας παράχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1800 κοντά στο Forges-les-Eaux της Νορμανδίας. Τη δεκαετία του 1930, για να αποτίσει φόρο τιμής στον γευσιγνώστη του 18ου αιώνα Jean Anthelme Brillat-Savarin, ο διάσημος Γάλλος τυροκόμος Henri Androuët μετονόμασε το τυρί σε Brillat-Savarin. Το Brillat-Savarin, που διατίθεται όλο το χρόνο σε όλη τη Νορμανδία και τη Βουργουνδία, είναι ένα μαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα με λευκή κρούστα, με τουλάχιστον 75% βουτυρικό λίπος και βρώσιμη χιονισμένη φλούδα.

Είναι πλούσιο, κρεμώδες και ουδέτερο έως ελαφρώς ξινό όταν είναι φρέσκο, αλλά μπορεί να αναπτύξει έντονες γήινες γεύσεις με μεγαλύτερη παλαίωση. Όπως κάθε άλλο τυρί τριπλής κρέμας, το Brillat-Savarin απολαμβάνεται καλύτερα με αφρώδη κρασιά, και για μια ωραία φρουτώδη πινελιά, δοκιμάστε να το συνδυάσετε με φρέσκα μούρα.

Δέκα ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου – Κάποια δεν τα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν

Τα υπόλοιπα ελληνικά τυριά στα 100 καλύτερα του κόσμου

11 Κρασοτύρι, Κως
21 Γαλοτύρι
22 Κρασοτύρι
48 Κοπανιστή, Μύκονος
49 Μαλάκα Χανίων
56 Ανθόγαλο
76 Πηχτόγαλο Χανίων