Πολυμελείς, παραδοσιακές οικογένειες, hipsters, fashion icons – και addicts, όλοι συναντιούνται στα τραπέζια μιας νεοϋορκέζικης τρατορίας. Η γοητευτικά παλιομοδίτική ατμόσφαιρα, η οικειότητα της ιταλικής “cucina di mama” και το ανεπιτήδευτα φιλικό αλλά πάντα προσεγμένο σέρβις, είναι που χαρακτηρίζει αυτά τα εστιατόρια και ο λόγος που έχουν γίνει τόσο δημοφιλή.
Το ολοκαίνουριο, Σαντορινιό Elio’s στο NOŪS ακολουθεί αυτές ακριβώς τις αρχές, με αφετηρία όμως τις εξαιρετικές πρώτες ύλες των Κυκλάδων, οι οποίες μαγειρεύονται με κλασικές τεχνικές, φερμένες στο σήμερα.
Το μενού του εστιατορίου – εμπνευσμένο από τις τρατορίες της Little Italy – συγκινεί με τη νοσταλγική διάθεση των σπεσιαλιτέ της κλασικής ιταλικής κουζίνας. Στο ξεκίνημα συναντάμε παραδοσιακά antipasti όπως η τροφαντή burrata με γλυκόξινη σιτσιλιάνικη caponata λαχανικών με σταφίδες και κουκουνάρι, τα κεφτεδάκια του Elio’s με ricotta και παρμεζάνα ή η panzanella, η ορεκτική insalata της Τοσκάνης, με ψητό προζυμένιο ψωμί, πίκλες κρεμμυδιών και ντοματίνια περασμένα από τη σχάρα. Τα μεσογειακά crudo από ψάρια και θαλασσινά του νησιού – σαν το carpaccio λαβράκι alla puttanesca ή τις ζεστές σικελικές γαρίδες με λεμόνια του Sorento, πιπεριές και ελαιόλαδο – χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη γευστική ελαφράδα που τα κάνει ακαταμάχητα.
Τα πρώτα πιάτα βασίζονται σε διαχρονικές συνταγές: πικάντικα vodka rigatoni με κρέμα βασιλικού, φινετσάτα capellini σε μια spicy εκδοχή αστακομακαρονάδας fra diavola, paccheri με τη θαλασσινή νοστιμιά μιας ποικιλίας frutti di mare, ή super κλασικό spaghetti με τρυφερά mama’s meatballs.
Τα κυρίως αποτίνουν φόρο τιμής σε μεγάλες αγάπες της θαλασσινής κουζίνας όπως το ζουμερό ναπολιτάνικο λαβράκι acqua pazza, τα χτένια olio pepperoncino, η γλώσσα Veneziana με κάππαρη και λεμόνι confit. Δεν υπάρχει κλασικό ιταλικό τραπέζι χωρίς τις γεύσεις του κοτόπουλου cacciatore, της saltimbocca Romana, της κοτολέτας Milanese, οπότε τα πιάτα αυτά δεν μπορούν να λείπουν ούτε από το μενού του Elio’s. Ο Macellaio, ο σπεσιαλίστας του κρέατος στο εστιατόριο, προτείνει ειδικές κοπές prime steak ιδανικά σιτεμένες και συνταγές όπως το club steak Pizzaiola, το Delmonico Ribeye αλλά και το φιλέτο με το κόκκαλο, και οπωσδήποτε Porterhouse που δεν είναι άλλο από την περίφημη Bistecca ala Fiorentina. Από το portfolio του Elio’s δεν λείπουν ούτε και οι εξαιρετικές κοπές Wagyu Carrara Elegante.
Η σχολαστικά φροντισμένη wine list περιλαμβάνει μια μεγάλη επιλογή ποικιλιών και Ονομασιών Προέλευσης που αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας. Από τραγανά λευκά Ασύρτικα με εξαιρετική mineral γεύση, ντελικάτα κόκκινα Αγιωργίτικα της Νεμέας και στιβαρά Ξινόμαυρα της Νάουσας, μέχρι εμβληματικά Sangiovese του Chianti, ή Brunello di Montalcino και μεστά Nebbiolo από το Piemonte.
Το μπαρ του Elio’s, σοφιστικέ και γεμάτο ζωντάνια, αντλεί έμπνευση από την Ιταλία, συνδυάζοντας το σύγχρονο design με παραδοσιακά αισθητικά στοιχεία. Είναι η καλύτερη επιλογή για να κλείσει κανείς τη βραδιά του είτε με ένα υπέροχο ντιζεστίφ, είτε με ένα τέλειο κοκτέιλ. Κλασικά ιταλικά spritz, grappa, amarο, βερμούτ και, last but not least, το καλύτερο Negroni του νησιού.
Tο Elio’s μεταφέρει στο NOŪS το μητροπολιτικό hype των ιταλοαμερικάνικων ristorante. Στα πολύχρωμα majolica κεραμικά πιάτα του σερβίρει μια διαχρονική ιταλική κουζίνα με ένα σύγχρονο flair. Αυτό συμβαίνει σε μια υπέροχη βεράντα, δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου, όπου οι καλεσμένοι απολαμβάνουν την πανέμορφη θέα στη θάλασσα και τα χρώματα του ουρανού. Στον εσωτερικό χώρο του Elio’s τον τόνο δίνει μια εκλεκτική συλλογή σύγχρονων έργων τέχνης, σε συνδυασμό με ιδιαίτερες αισθητικές αναφορές στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ενώ σε αντίστοιχο mood είναι και οι μουσικές επιλογές: Italo disco, swing, soul και jazz vocalists συνδυάζονται με νεοϋορκέζικο funk, R&B και hip hop.