Περιεχόμενα
Σίγουρα όταν μιλάμε για φαγητά ψητά σας πάνε στο μυαλό κάποια συγκεκριμένα και δεν πέφτετε έξω… Το… greek pastitsio, ο μουζάκας και το γκιουβέτσι (όπως τα αποκαλούν οι τουρίστες) έχουν βγει έξω από τα ελληνικά σύνορα και είναι από εκείνα τα ελληνικά πιάτα που όποιος επισκέπτεται την Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει (μαζί με το souvlaki και το greek salad).
Είναι λογικό επομένως να κατέχουν μία θέση στη λίστα με τα 20 κορυφαία πιάτα ταψιού (το γιουβέτσι μπορεί άνετα να μαγειρευτεί και στην κατσαρόλα) διεθνώς και πάμε να δούμε σε ποιες θέσεις βρίσκονται τα αγαπημένα ελληνικά πιάτα…
Στη θέση 6 βρίσκεται το παστίτσιο (και όχι άδικα)
Αν και οι Έλληνες δεν εφηύραν τα ζυμαρικά, κατανάλωναν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με το ιταλικό φαγητό, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρούνται από ορισμένους ότι είναι ελληνικής προέλευσης.
Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio, μια μεγάλη οικογένεια πιτών με ζυμαρικά και ραγού. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι τα mac and cheese για τους Αμερικανούς -έντονα αρωματικά, πλούσια και κολλώδη στρώματα σωληνοειδών ζυμαρικών σε μια πλούσια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά αρνιού ή μοσχάρι, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλίζεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι.
Στη θέση 10 βρίσκεται το γιουβέτσι (άριστα δέκα που λένε!)
Αυτή η κλασική ελληνική συνταγή κατσαρόλας ή ταψιού αποτελείται από έναν συνδυασμό ζυμαρικών και κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται σε ένα ταψάκι φούρνου ή σε μία κατσαρόλα.
Αν και το μοσχάρι είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας συνήθως καρυκεύεται με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης.
Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο τύπων ζυμαρικών, του μικρού μεγέθους ή του τετράγωνου σχήματος ήλιου, και την επικάλυψη της κατσαρόλας με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα συνηθισμένο γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές περιστάσεις.
Και στη θέση 16 -τι άλλο έμεινε;- ο μουσακάς
Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά πιάτα. Αποτελείται από κιμά αρνιού ή μοσχαριού και στρώσεις μελιτζάνας σε φέτες, καλυμμένη με ένα παχύ στρώμα σάλτσας μπεσαμέλ που γίνεται χρυσαφένια και τραγανή καθώς ψήνεται. Οι μελιτζάνες μπορεί να αντικατασταθούν με κολοκυθάκια ή πατάτες.
Είναι πιθανό ο μουσακάς να έχει μεσανατολικές ρίζες και να εισήχθη όταν οι Άραβες έφεραν τη μελιτζάνα στην Ελλάδα. Το ελληνικό του όνομα μουσακάς προέρχεται από το τουρκικό musakka, το οποίο προήλθε από την αραβική λέξη musaqqa’ah, που σημαίνει «παγωμένος».
Ο μουσακάς δεν είναι ένα καθημερινό πιάτο -ψήνεται ως ειδικό κέρασμα για τους καλεσμένους και την οικογένεια τις γιορτινές ημέρες. Μια εξωτική εκδοχή των λαζανιών, χωρίς τα ζυμαρικά, ο μουσακάς είναι εξαιρετικά υγιεινός λόγω της αφθονίας των λαχανικών που χρησιμοποιούνται στο πιάτο.
Κόβεται συνήθως σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρεται σχετικά ζεστός, καθώς το πιάτο χρειάζεται λίγο χρόνο ξεκούρασης για να σφίξει.
Η πρώτη δεκάδα των πιάτων ταψιού (χωρίς τα κορυφαία ελληνικά πιάτα, το Νο6 που είναι το παστίτσιο και το 10 το γιουβέτσι)
Lasagne alla Bolognese, Ιταλία
Escondidinho, Βραζιλία
Pastel de choclo, Χιλή
Parmigiana alla napoletana, Ιταλία
Parmigiana, Ιταλία
Tartiflette, Γαλλία
Gratin Dauphinois, Γαλλία
Causa rellena, Περού