Περιεχόμενα
- 5η θέση Φιστίκι Αιγίνης
- 8η θέση Φοινίκη Λακωνίας ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)
- 10η θέση Καλαμάτα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)
- 12η θέση Ολυμπία
- 15η θέση Γραβιέρα Νάξου
- 16η θέση Σάμος
- 19η θέση Ροδάκινα Νάουσας
- 20η θέση Φάβα Σαντορίνης
- Τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα που συναντάμε στα 100 κορυφαία ΠΟΠ
Ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης που κατέκτησαν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους διεθνώς, στην πρώτη 100άδα μετρήσαμε 26. Δυστυχώς δεν είδαμε το κορυφαίο μας τυρί, την φέτα, ωστόσο μάλλον αυτοί που ψήφισαν δεν την έχουν δοκιμάσει ακόμη…
Ας ρίξουμε μία ματιά στη λίστα του Taste Atlas…
5η θέση Φιστίκι Αιγίνης
Είναι μακράν το πιο διάσημο ελληνικό φιστίκι. Αυτό το καταπληκτικό φιστίκι παράγεται από την ποικιλία Αιγινίτικη, η οποία καλλιεργείται παραδοσιακά στο νησί της Αίγινας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φυτεία φιστικιών εδώ ιδρύθηκε το 1896 από τον Νικόλαο Πέρογλου, ο οποίος έφερε τους καρπούς από τη Συρία.
Οι καιρικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους προσδίδουν στα φιστίκια αυτά ένα αναγνωρίσιμο άρωμα και γεύση για τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Η περίοδος συγκομιδής αρχίζει τον Αύγουστο, όταν τα φιστίκια συλλέγονται με μακριά τυλιγμένα ραβδιά που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τα κλαδιά χωρίς να καταστρέψουν το δέντρο.
8η θέση Φοινίκη Λακωνίας ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)
Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας προέρχεται από ελιές ποικιλίας Κορωνέικη (70%), Τσουνάτη (25%) και Ασπρόλια (5%) που καλλιεργούνται στην περιοχή Φοινίκη του νομού Λακωνίας. Το λάδι αυτό οφείλει τις μοναδικές του ιδιότητες στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής και στα ασβεστολιθικά εδάφη της περιοχής.
Το άρωμά του θυμίζει φρεσκοκομμένο γρασίδι και η γεύση του είναι αρκετά φρουτώδης και πιπεράτη. Οι ελιές συλλέγονται με το χέρι ή με τσουγκράνες όταν είναι ώριμες και έχουν χρώμα από κιτρινοπράσινο έως ιώδες. Μεταφέρονται αμέσως σε ελαιοτριβεία όπου το λάδι εξάγεται με μηχανική μέθοδο ψυχρής έκθλιψης.
10η θέση Καλαμάτα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)
Αυτό το ελαιόλαδο είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της περιοχής της Μεσσηνίας και του νοτιοδυτικού τμήματος της Πελοποννήσου όπου παράγεται. Η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί την κύρια απασχόληση των κατοίκων της Μεσσηνίας στο τέλος του έτους και βασικό παράγοντα της περιφερειακής οικονομίας.
Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται κυρίως από ελιές ποικιλίας Κορωνέικης, με μέγιστο ποσοστό 5% ελιές Μαστοειδούς. Το τελικό προϊόν έχει έντονο πράσινο έως κιτρινοπράσινο χρώμα και ευχάριστη γεύση. Το λάδι αυτό είναι ελαφρώς πικρό και έχει άρωμα πράσινων φρούτων και ήπια πικάντικη γεύση.
12η θέση Ολυμπία
Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται σε μια μικρή, λοφώδη περιοχή στο νότιο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην επαρχία της Ολυμπίας. Παράγεται από δύο ποικιλίες ελιών, 90% Κορωνέικη και 10% Κολλυρέικη, οι οποίες αναμειγνύονται σε ένα ανοιχτό κίτρινο-πράσινο λάδι.
Μετά τη συγκομιδή, επιλέγονται οι καλύτερες ελιές και πιέζονται εν ψυχρώ σε παραδοσιακά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία, προκειμένου να διατηρηθεί η γεύση τους αναλλοίωτη. Αυτό το ελαιόλαδο έχει άρωμα ώριμης ελιάς με φρουτώδη γεύση και παχύρρευστο ιξώδες. Το πικάντικο και ελαφρώς πικρό προφίλ αυτού του λαδιού είναι κατάλληλο για χρήση με κρέας, θαλασσινά ή σαλάτες.
15η θέση Γραβιέρα Νάξου
Αυτό το τυρί παράγεται στο νησί της Νάξου στις Κυκλάδες εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Η Γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιου γάλακτος σε ποσοστό 20% το πολύ. Έχει λεπτή φλούδα και ανοιχτό κίτρινο, συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο μικρές τρύπες. Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα.
Έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 38% και περιεκτικότητα σε λιπαρά τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προέρχεται από φυλές που εκτρέφονται παραδοσιακά στο νησί, οι οποίες τρέφονται με μια διατροφή από τοπικά φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τους μια μοναδική γεύση.
Μπορεί να κοπεί σε φέτες και να σερβιριστεί ως ορεκτικό, να τηγανιστεί και να καταναλωθεί ως σνακ ή να τριφτεί πάνω σε ζυμαρικά.
16η θέση Σάμος
Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από τις ποικιλίες ελιάς Θρούμπα (90%) και Κορωνέικη (10%) στα νησιά του νότιου Αιγαίου Σάμο και Ικαρία. Οι ελιές αφήνονται να ωριμάσουν πλήρως στο δέντρο και συλλέγονται με χτύπημα, το οποίο κάνει τις ελιές να πέφτουν από το δέντρο πάνω σε μεγάλα δίχτυα.
Μέσα σε τρεις ημέρες από τη συλλογή, οι ελιές καθαρίζονται και πιέζονται σε παραδοσιακά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία. Οι συνθήκες επεξεργασίας παρακολουθούνται προκειμένου να διατηρηθούν οι εξαιρετικές οργανοληπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Το ελαιόλαδο Σάμου έχει χρυσό χρώμα, γλυκιά γεύση και άρωμα ώριμων ελιών. Η έντονη γεύση του το έχει κάνει δημοφιλές στους καταναλωτές.
19η θέση Ροδάκινα Νάουσας
Αυτά τα γευστικά ροδάκινα των ποικιλιών May Crest, Spring Crest, June Gold, Dixired, Red Haven, Maria Bianca, Sun Cloud, Flavor Crest, Sun Crest, J. H. Hale, Honey Dew Hale, Naoussa Late και Loring καλλιεργούνται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Παρόλο που αυτές οι ποικιλίες ροδάκινων προέρχονται από την Κίνα, οι άριστες καιρικές και εδαφικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη συστηματική καλλιέργεια τις έκαναν να προσαρμοστούν γρήγορα στη Μεσόγειο και εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στην Ελλάδα.
Η συγκομιδή τους γίνεται όταν είναι ώριμα και ελέγχονται και συσκευάζονται αμέσως για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους. Λόγω του πλούσιου αρώματος και της γλυκιάς τους γεύσης, είναι περιζήτητα από τους καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός αυτής, ιδιαίτερα στις αγορές της Ευρώπης και της Αραβικής Χερσονήσου, όπου πωλούνται από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου.
20η θέση Φάβα Σαντορίνης
Από την αρχαιότητα, το φυτό Lathyrus clymenum καλλιεργείται αποκλειστικά στα νησιά Σαντορίνη, Θήρα, Θηρασιά, Παλαιά Καμένη, Νέα Καμένη, Άσπρο, Χριστιανή και Ασκάνια του νομού Κυκλάδων αποκλειστικά για την παραγωγή Φάβας Σαντορίνης.
Τα νησιά αυτά έχουν πολύ θερμό και ξηρό κλίμα και ηφαιστειακό έδαφος, τα οποία προσδίδουν στο προϊόν αυτό τον μοναδικό του χαρακτήρα. Η φάβα Σαντορίνης είναι αποξηραμένα, αποφλοιωμένα και θρυμματισμένα εμβρυακά φύλλα που έχουν κιτρινωπό χρώμα και σχήμα πεπλατυσμένου δίσκου. Μετά την αφαίρεση των φλοιών και το διαχωρισμό των σπόρων, το προϊόν συσκευάζεται για να μην απορροφήσει υγρασία.
Έχουν μαλακή, ελαφριά υφή και γλυκιά γεύση από τα σάκχαρα που βρίσκονται στον ιστό του φυτού και προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση σε κάθε πιάτο. Καθώς έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, απαιτείται ελάχιστη ποσότητα νερού για το μαγείρεμά τους.
Τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα που συναντάμε στα 100 κορυφαία ΠΟΠ
27η θέση Πρέβεζα Παρθένο ελαιόλαδο
31η θέση Πορτοκάλια Μάλεμε Χανιών Κρήτης
36η θέση Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια
55η θέση Γραβιέρα Κρήτης
60η θέση Σητεία Λασιθίου Παρθένο ελαιόλαδο
62η θέση Λακωνία Παρθένο ελαιόλαδο
64η θέση Ρόδος Παρθένο ελαιόλαδο
66η θέση Κεφαλλονιά Παρθένο ελαιόλαδο
71η θέση Χανιά Κρήτης Παρθένο ελαιόλαδο
73η θέση Κολυμβάρι Χανιών Κρήτης Παρθένο ελαιόλαδο
74η θέση Τοματάκι Σαντορίνης
76η θέση Μανταρίνια Χίου
81η θέση Σφέλα Μεσσηνίας
86η θέση Αρσενικό Νάξου
90η θέση Κρίτσα Παρθένο ελαιόλαδο
92η θέση Αγουρέλαιο Χαλκιδικής
93η θέση Ικαριώτικο μέλι
98η θέση Ελιές Καλαμών