Περιεχόμενα
Το τυρί αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά συστατικά στις περισσότερες συνταγές και ένα πειρασμό που είναι δύσκολο να πεις «όχι».
Τα σνακ με τυρί λοιπόν «πρωταγωνιστούν» στο καθημερινό τραπέζι και εντυπωσιάζουν… Υπέροχα σαγανάκια, λαχταριστές τυρόπιτες, τυριά ρευστά να μπλέκονται μεταξύ τους και να δημιουργούν μία γευστική πανδαισία…
Ναι μας αρέσουν τα τυριά και αυτά τα ελληνικά πιάτα με τυρί που βρίσκονται ανάμεσα στα 30 καλύτερα του κόσμου στη λίστα taste Atlas είναι μιαμ… μιαμ!
Τα ελληνικά σνακ με τυρί
Σαγανάκι στη θέση 4

Πείτε μου τώρα ότι δεν γνωρίζετε το τυρί σαγανάκι (υπάρχουν και γαρίδες σαγανάκι)… Πείτε μου ότι δεν σας αρέσει και θα σας χαρακτηρίσω ψεύτες!
Το σαγανάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό με διαφορετικές παραλλαγές και την προσθήκη λαχανικών, κρέατος ή θαλασσινών, όπως γαρίδες ή μύδια, τα οποία αναμειγνύονται με το τυρί και στη συνέχεια τηγανίζονται ή ψήνονται στο τηγάνι (αν τα βάλετε σε μαντεμένιο έχετε δημιουργήσει ένα μικρό θαύμα).
Το τυρί μπορεί επίσης να παρασκευαστεί μόνο του, χωρίς συνοδευτικά. Το βουτάμε σε χτυπημένο αβγό και αλεύρι και στη συνέχεια τηγανίζεται μέχρι να αποκτήσει τη χαρακτηριστική χρυσή κρούστα του και σερβίρεται στο λεγόμενο σαγανάκι, ένα μικρό, δίκοπο τηγάνι στο οποίο τηγανίστηκε.
Στο παρελθόν, η λέξη σαγανάκι αναφερόταν σε μια μέθοδο καρύκευσης του τοπικού τυριού από τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι τηγάνιζαν στο τηγάνι διάφορες ποικιλίες τυριού, όπως φέτα, κασκαβάλ ή μανορί.
Αν και οι περιφερειακές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν τη χρήση τυριού φορμαέλας στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα από πρόβειο γάλα ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάνει το σχήμα του.
Τυρόπιτα στη θέση 14

Η τυρόπιτα είναι ένα δημοφιλές ελληνικό σνακ (στην Ήπειρο απ’ όπου κατάγομαι την έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας) που αποτελείται από φύλλα ζύμης τα οποία γεμίζονται με ένα συνδυασμό τυριού (συνήθως φέτα) και αυγών.
Στρώνουμε τα λαδωμένα φύλλα ζύμης σε ένα ταψί, προσθέτουμε τη γέμιση και στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με άλλα λαδωμένα φύλλα, χαράζουμε για να ψηθεί ομοιόμορφα, αν θέλουμε αλείφουμε και με χτυπημένο αβγό και… περιμένουμε με αγωνία για να γευτούμε μία σημαντική γευστική εφεύρεση που δημιουργήθηκε με έμπνευση.
Αυτό το νόστιμο σνακ μπορούμε επίσης αν δεν θέλουμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας να το βρούμε σε κάθε ελληνικό φούρνο, αν και συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό, όταν συνοδεύεται από πολυάριθμα ντιπ στο πλάι.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευσή του, αλλά οι περισσότερες συνδέουν το πιάτο είτε με τη βυζαντινή, είτε με τη ρωμαϊκή, είτε με την τουρκική κουζίνα.
Με την τεράστια δημοτικότητά της, υπάρχουν και κάποιες άλλες παραλλαγές της τυρόπιτας, όπως η κασερόπιτα, η οποία είναι γεμιστή με κασέρι, ή η σπανακόπιτα, μια ποικιλία γεμιστή με σπανάκι.
Τυροκαυτερή στη θέση 26

Ποτέ χωρίς τυροκαυτερή, ειδικά όταν έχουμε στο τραπέζι μας και πατάτες τηγανιτές, είναι must. Αυτή το κρεμώδες ελληνικό ντιπ παρασκευάζεται συνήθως με συνδυασμό φέτας, γάλακτος ή γιαουρτιού, καυτερής πιπεριάς, σκόρδου και ελαιολάδου. Παρόλο που είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, επηρεάζεται από την περιοχή και μπορεί να περιέχει ο,τιδήποτε, από ψητές κόκκινες πιπεριές μέχρι άλλα είδη τυριού.
Σκοπελίτικη τυρόπιτα στη θέση 30

Η σκοπελίτικη τυρόπιτα είναι ένα είδος ελληνικού σνακ με γέμιση τυριού που παρασκευάζεται παραδοσιακά στο νησί της Σκοπέλου. Με ντόπια φέτα από κατσικίσιο γάλα και ελαιόλαδο από την περιοχή της Σκοπέλου για τη γέμιση, ενώ η ζύμη αποτελείται συνήθως από αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι και ξύδι.
Μόλις αποκτήσει μαλακή και ελαστική υφή, το φύλλο ανοίγεται, περιχύνεται με ελαιόλαδο, πασπαλίζεται με θρυμματισμένη φέτα και τυλίγεται σε σπείρα. Στη συνέχεια, η σπειροειδής ζύμη συνήθως τηγανίζεται σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή και από τις δύο πλευρές, αν και μπορεί επίσης να ψηθεί στο φούρνο.
Η σκοπελίτικη τυρόπιτα μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό ή ως πρωινό ή βραδινό σνακ, και συχνά συνοδεύεται από ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ με βότανα στο πλάι.
Τα σνακ με τυρί της πρώτης 10άδας

Κάποια από αυτά είναι γνωστά, κάποια όχι, ωστόσο όπως θα παρατηρήσουμε η ζύμη χατσαπούρι ταιριάζει γευστικά με το τυρί και τη συναντούμε σε διάφορες παραλλαγές. Για να δούμε λοιπόν τα υπόλοιπα πιάτα που περιλαμβάνονται στην πρώτη 10άδα με τα Καλύτερα Σνακ με Τυρί στον κόσμο…
Svrljiški belmuž, Νότια και Ανατολική Σερβία
Khachapuri, Γεωργία
Banitsa sas sirene, Βουλγαρία
Provoleta Αργεντινή
Ajaruli khachapuri ADJARA, Γεωργία
Fondue jurassienne JURA, Γαλλία
Fondue moitié-moitié (Fondue moitié-moitié) FRIBOURG, Ελβετία
Guruli khachapuri GURIA, Γεωργία
Quesadilla Μεξικό
Πηγή: taste Atlas