Η Ελλάδα έχει παράδοση στα τυριά και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα μιας και η νέα λίστα του Taste Atlas με τα πιο δημοφιλή τυριά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης περιλαμβάνει 28 ελληνικά τυριά, με τα οκτώ από αυτά να καταλαμβάνουν μία θέση στην πρώτη δεκάδα.

28 ελληνικά τυριά στα κορυφαία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Δεν είναι η φέτα στη δεκάδα

Τα οκτώ ελληνικά τυριά της πρώτης δεκάδας

1. Γραβιέρα Νάξου

    Αυτό το τυρί παράγεται στο νησί της Νάξου στις Κυκλάδες εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Η Γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιου γάλακτος σε ποσοστό 20% το πολύ. Έχει λεπτή φλούδα και ανοιχτό κίτρινο, συμπαγές εσωτερικό γεμάτο μικρές τρύπες.

    Η Γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 38% και περιεκτικότητα σε λιπαρά τουλάχιστον 40%.
    Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προέρχεται από φυλές που εκτρέφονται παραδοσιακά στο νησί, οι οποίες τρέφονται με μια διατροφή από τοπικά φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τους μια μοναδική γεύση.

    1. Γραβιέρα Κρήτης

    Το τυρί αυτό έχει μακρά ιστορία και είναι το πιο γνωστό ελληνικό τυρί γραβιέρα. Παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους και ωριμάζει σε εγκαταστάσεις στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου στο νησί της Κρήτης. Παρασκευάζεται παραδοσιακά από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και 20% κατ’ ανώτατο όριο κατσικίσιο γάλα.

    Τα αιγοπρόβατα περιφέρονται ελεύθερα στους καταπράσινους βοσκότοπους του νησιού και η διατροφή τους βασίζεται σε τοπικά φυτά, τα οποία προσδίδουν στο γάλα τους μια ιδιαίτερη ποιότητα που εκφράζεται σε αυτό το εξαιρετικό τυρί. Πρόκειται για ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και σταθερή υφή.

    28 ελληνικά τυριά στα κορυφαία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Δεν είναι η φέτα στη δεκάδα
    1. Καλαθάκι Λήμνου

    Αυτό το λευκό, μαλακό, αλμυρό τυρί παρασκευάζεται από φρέσκο πρόβειο γάλα ή από συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος που προέρχεται από φυλές που βόσκουν ελεύθερα σε άγρια χόρτα στο νησί της Λήμνου στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος. Η μέθοδος παραγωγής είναι αρκετά παρόμοια με εκείνη της παραδοσιακής φέτας, με μια σημαντική διαφορά που έδωσε και το όνομά του σε αυτό το τυρί.

    Σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο, το τυρόπηγμα τοποθετείται σε ένα καλαθάκι («μικρό καλάθι») για στράγγιση και οργανική οξίνιση, κατά τη διάρκεια της οποίας το τυρί αποκτά το χαρακτηριστικό κυλινδρικό του σχήμα. Αργότερα, τα καλάθια βυθίζονται σε άλμη για να ωριμάσουν για τουλάχιστον δύο μήνες.

    1. Κεφαλογραβιέρα

    Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά τυριά. Παρασκευάζεται στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία και τη δυτική Στερεά Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960, γεγονός που το καθιστά ένα από τα νεότερα τυριά στην ελληνική αγορά.

    Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί που παρασκευάζεται συνήθως από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Η Κεφαλογραβιέρα πήρε το όνομά της από δύο τυριά, επειδή είναι μια διασταύρωση ανάμεσα στο Κεφαλοτύρι, ένα αλμυρό, έντονα αρωματισμένο τυρί, και το μαλακό τυρί Γραβιέρα.

    Πωλείται σε ροδέλες ή σφήνες και αναγνωρίζεται εύκολα από τη σκληρή υφή και την ανοιχτόχρωμη καφέ φλούδα της. Οι στατιστικές δείχνουν ότι εξελίσσεται σε ένα από τα πιο διαδεδομένα τυριά στην Ελλάδα, με ετήσια παραγωγή περίπου 3.000 τόνων.

    Η κεφαλογραβιέρα είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί που χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή ενός δημοφιλούς ελληνικού πιάτου τηγανητού τυριού που ονομάζεται σαγανάκι.

    28 ελληνικά τυριά στα κορυφαία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Δεν είναι η φέτα στη δεκάδα
    1. Ανθότυρο

    Το ανθότυρο είναι ένα ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Το όνομα ανθότυρο σημαίνει ανθισμένο τυρί, αναφερόμενο στα έντονα αρώματα των άγριων βοτάνων. Υπάρχουν δύο ποικιλίες αυτού του τυριού – το φρέσκο και το ξηρό.

    Η φρέσκια ποικιλία είναι γνωστή ως ανθότυρο φρέσκο και έχει μαλακή υφή και ήπια γεύση. Συνήθως καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί ή χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών και πίτες. Συνδυάστε το με μέλι και φρέσκα φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια και σύκα.

    1. Σαν Μιχάλη Σύρου

    Αυτό το σκληρό τυρί παράγεται αποκλειστικά από το γάλα αγελάδων που εκτρέφονται στο νησί Σύρος του αρχιπελάγους των Κυκλάδων, όπου αυτό το διάσημο τυρί παράγεται για περισσότερο από μισό αιώνα με τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους. Οι τοπικές αγελάδες τρέφονται με αρωματικά τοπικά φυτά και βότανα, τα οποία συμβάλλουν στο βουτυρένιο άρωμα αυτού του τυριού.

    Είναι αρκετά σκληρό και συμπαγές με πολλές ακανόνιστες τρύπες. Έχει κυλινδρικό σχήμα και χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό έως έντονο κίτρινο. Το άρωμά του είναι μοναδικό και έχει μια ευχάριστα πικάντικη γεύση με επίγευση που θυμίζει αποξηραμένα φρούτα. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ως επιτραπέζιο τυρί και χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως συστατικό σε σουφλέ ή ομελέτες.

    1. Σφέλα Μεσσηνίας

    Αυτό το ημίσκληρο τυρί παράγεται παραδοσιακά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μείγμα των δύο. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυτού του τυριού προέρχεται από φυλές που εκτρέφονται παραδοσιακά στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, όπου το τυρί αυτό παράγεται για περισσότερα από 100 χρόνια.

    Για την παρασκευή του Sfela, το τυρόπηγμα πρέπει να χωριστεί σε κομμάτια και να ξαναζεσταθεί. Στη συνέχεια, τα κομμάτια στραγγίζονται με τυρομάντηλο, πιέζονται ελαφρά, κόβονται σε μικρές λωρίδες («σφέλα») και αλατίζονται. Οι λωρίδες αποθηκεύονται σε κονσερβοκούτια γεμάτα άλμη για τουλάχιστον τρεις μήνες για να ωριμάσουν.

    28 ελληνικά τυριά στα κορυφαία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Δεν είναι η φέτα στη δεκάδα
    1. Γραβιέρα Αγράφων

    Πρόκειται για ένα νόστιμο σκληρό επιτραπέζιο τυρί που παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου γάλακτος και όχι περισσότερο από 30% κατσικίσιο γάλα. Το τυρί αυτό παρασκευάζεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην ορεινή περιοχή των Αγράφων του νομού Καρδίτσας και περιέχει το άρωμα και τη γεύση των ορεινών βοτάνων.

    Το τυρί Γραβιέρα Αγράφων ωριμάζει για περίπου τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, στην επιφάνειά του αναπτύσσεται μικροχλωρίδα, η οποία συμβάλλει στη διαδικασία ωρίμανσης και στο χαρακτηριστικό άρωμα του τυριού. Πρόκειται για ένα σκληρό, στρογγυλό τυρί, το οποίο διατίθεται συνήθως σε διάφορα μεγέθη από 2 έως 3 κιλά.

    28 ελληνικά τυριά στα κορυφαία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Δεν είναι η φέτα στη δεκάδα

    Τα υπόλοιπα ελληνικά τυριά της λίστας

    1. Κασέρι Θεσσαλίας
    2. Κεφαλοτύρι
    3. Μετσοβόνε
    4. Μαστέλο Χίου
    5. Κατίκι Δομοκού
    6. Γαλοτύρι
    7. Λαδοτύρι Μυτιλήνης
    8. Κρασοτύρι Κως
    9. Φέτα
    10. Μυζήθρα
    11. Μανούρι 
    12. Ξυνομυζήθρα
    13. Φορμαέλα Αράχωβας
    14. Αρσενικό Νάξου
    15. Κοπανιστή 

    * Δες όλη τη λίστα με τα 63 τυριά εδώ.