Η ελληνική κουζίνα -και ειδικότερα τα ορεκτικά της- κάνει για άλλη μια φορά… κατάληψη στο πιο γευστικό τραπέζι!

Σύμφωνα με τη λίστα TasteAtlas, 42 από τα 75 κορυφαία ορεκτικά της περιοχής μιλούν ελληνικά – και μας θυμίζουν γιατί δεν μπορούμε να φάμε «λίγο» όταν έχει τραπέζι.

Κυρίαρχη η ελληνική κουζίνα: 42 από τα 75 καλύτερα ορεκτικά της Νότιας Ευρώπης, τα 2 πανάγνωστα και τα 2 μπλιάξ

Από χωριάτικες πίτες και ντολμαδάκια μέχρι σαγανάκια και τηγανητά καλαμαράκια που εξαφανίζονται πριν καν κρυώσουν, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι το «λίγο για τη μέση» είναι τελικά το πιο δυνατό χαρτί της.

Κυρίαρχη η ελληνική κουζίνα: 42 από τα 75 καλύτερα ορεκτικά της Νότιας Ευρώπης, τα 2 πανάγνωστα και τα 2 μπλιάξ

Ανάμεσα στις γεύσεις που αγαπήσαμε, θα βρεις και δυο πανάγνωστα που θα σε κάνουν να googlάρεις, αλλά και δυο που… δεν θα έβαζες στο στόμα σου ούτε με delivery σε blackout.
Πεινάς ήδη; Για ρίξε μια ματιά στην πιο απολαυστική κατάταξη της χρονιάς!

Η πρώτη δεκάδα με τα ορεκτικά

Κυρίαρχη η ελληνική κουζίνα: 42 από τα 75 καλύτερα ορεκτικά της Νότιας Ευρώπης, τα 2 πανάγνωστα και τα 2 μπλιάξ

Svrljiški belmuž, Σερβία

Συμιακό γαριδάκι, Σύμη

Ντάκος, Κρήτη

Σαγανάκι

Τζατζίκι

Τυρόπιτα

Καλαμαράκια τηγανητά

Χταπόδι στη σχάρα

Ψωμί με ελαιόλαδο

Fërgesë Tirane, Τίρανα, Αλβανία

Τα «ιδιότροπα» ελληνικά… ορεκτικά

Κυρίαρχη η ελληνική κουζίνα: 42 από τα 75 καλύτερα ορεκτικά της Νότιας Ευρώπης, τα 2 πανάγνωστα και τα 2 μπλιάξ

Υπάρχουν όμως και εκείνα τα ορεκτικά που μας τράβηξαν κατευθείαν την προσοχή, είτε γιατί δεν τα έχουμε δοκιμάσει ποτέ και ούτε ξέραμε ότι υπάρχουν, είτε γιατί δεν θα τα δοκιμάζαμε ποτέ ακόμη και αν μας πίεζαν να τα φάμε.

Δύο άγνωστα ορεκτικά

Στο νούμερο 69 της λίστα συναντάμε την Πυθία

Από το ελληνικό νησί της Νισύρου, η πυθία είναι μια αλμυρή σπεσιαλιτέ με βάση τα ρεβίθια. Μπορεί να συγκριθεί με το μεσανατολικό φαλάφελ, το οποίο παρασκευάζεται με παρόμοια υλικά. Οι τηγανίτες από ρεβίθια συνήθως παρασκευάζονται με ένα συνδυασμό αλεσμένων ρεβιθιών, κρεμμυδιών, ντομάτας, σκόρδου, αλευριού, δυόσμου ή άνηθου, αλατιού και πιπεριού.

Κουταλιές ή μπάλες από το μείγμα ρεβιθιών ρίχνονται σε καυτό λάδι και τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Οι τηγανητές πατάτες πυθίας συνήθως ετοιμάζονται για δείπνο ή σερβίρονται ως πιάτο μεζέ και συνήθως συνοδεύονται από μια σάλτσα αμυγδάλου-σκόρδου (σκορδαλιά).

Στο νούμερο 74 της λίστας συναντάμε το Σπινιάλο

Το σπινιάλο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο θαλασσινών που προέρχεται από το νησί της Καλύμνου. Το πιάτο αποτελείται από φουσκάλες, θαλάσσιες πιπεριές που μαρινάρονται σε ένα μπουκάλι με θαλασσινό νερό.

Αυτά τα πρωτόγονα θαλάσσια σπονδυλωτά συνήθως προσκολλώνται σε κοχύλια και βράχους, και όταν κόβονται στη μέση, οι φουσκίτσες αποκαλύπτουν μια μαλακή σάρκα με έντονη και πικρή γεύση και υφή που μοιάζει με ομελέτα.

Το σπινιάλο ήταν αρχικά ένα πιάτο ψαράδων, που παρασκευαζόταν σε μπουκάλια κρασιού γεμάτα με μια πρέζα ελαιόλαδο, θαλασσινό νερό και φουσκάλες. Ο συνδυασμός σερβιριζόταν συνήθως πάνω σε κριθαρένια παξιμάδια περιχυμένα με λεμόνι, και χρησιμοποιούνταν ως πιάτο που τρώγονταν σε μακρινά ταξίδια για σφουγγάρια.

Χτένια, μύδια, διαβολόψαρα ή αχινοί προστίθενται επίσης συχνά στο μείγμα. Σήμερα, το σπινιάλο σερβίρεται ως ορεκτικό σε ορισμένες ταβέρνες και εστιατόρια στην Κάλυμνο.

Και δύο ορεκτικά που δεν… τραβούν την όρεξη

Στο νούμερο 53 η Τσουκνιδόπιτα

Αυτή η παραδοσιακή ελληνική πίτα αποτελείται από μαγειρεμένες ή σοταρισμένες τσουκνίδες που τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο στρώσεις φύλλου.

Μαζί με τις τσουκνίδες, η γέμιση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει βότανα, κρεμμύδια και θρυμματισμένη φέτα. Η τσουκνιδόπιτα σερβίρεται καλύτερα φρεσκομαγειρεμένη, όσο είναι ακόμα ζεστή και τραγανή και μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό, σνακ ή ελαφρύ κυρίως πιάτο.

Και στο νούμερο 66 οι Αγκινάρες σαλάτα

Η σαλάτα Αγκινάρες σαλάτα είναι μια παραδοσιακή σαλάτα με καταγωγή από την Κρήτη. Αν και υπάρχουν παραλλαγές, η σαλάτα συνήθως φτιάχνεται με ένα συνδυασμό από νεαρές και τρυφερές αγκινάρες, λεμόνι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Οι αγκινάρες κόβονται και βράζονται σε ένα μείγμα νερού και χυμού λεμονιού.

Οι αγκινάρες τεμαχίζονται και κόβονται στη μέση, τρίβονται με λεμόνι και τοποθετούνται σε πιατέλα.

Στη συνέχεια, περιχύνεται με ένα ντρέσινγκ που αποτελείται από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα και σκόρδο, και η σαλάτα πασπαλίζεται με ψιλοκομμένο άνηθο, αλατοπιπερώνεται, ανακατεύεται και σερβίρεται αμέσως.

Η σαλάτα αγκινάρες συναντάται μόνο νωρίς την άνοιξη, τις πρώτες ημέρες της Σαρακοστής, οπότε συνήθως σερβίρεται με ταραμοσαλάτα και ρεγκοσαλάτα ως ορεκτικό.

* Δες όλη τη λίστα εδώ Taste Atlas