Αυτός ο μεζές έχει συνδεθεί με τα παιδικά μου χρόνια… Ήμασταν ζωηρά παιδιά με τα ξαδέρφια μου και κάναμε πολλή φασαρία όταν συναντιόμασταν όλα μαζί. Μία θεία μου όμως βρήκε τον τρόπο να ηρεμούμε για κάποια ώρα και να καθόμαστε ήσυχα στο τραπέζι. Μας έφτιαχνε φετούδια και μάλιστα μας είχε και βοηθούς στη διαδικασία παρασκευής… Πεντανόστιμος μεζές!

Τα φετούδια είναι η ελληνική εκδοχή του γαλλικού τοστ, που φτιάχνεται με φρέσκο ή μπαγιάτικο ψωμί, γάλα, αυγά και ελαιόλαδο. Το ψωμί κόβεται σε φέτες, οι οποίες πρώτα μουλιάζουν σε γάλα και στη συνέχεια βουτάνε σε ελαφρώς χτυπημένα αυγά πριν τηγανιστούν σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Τις τηγανητές φέτες ψωμιού καλό είναι να τις απολαμβάνετε όσο είναι ακόμα ζεστές, περιχυμένες με μέλι και πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη ή κανέλα από πάνω. Τα Φετούδια μπορούν επίσης να σερβιριστούν με τυρί αντί για μέλι και ζάχαρη, και τρώγονται συνήθως για πρωινό ή ως χορταστικό σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ο άγνωστος ελληνικός μεζές που τα βάζει με το french toast: Γιατί δεν τον είχαμε μάθει νωρίτερα;

Ένας μεζές για να κάνεις τα παιδιά να ξεχάσουν το κυρίως φαγητό

Η τοπική κουζίνα της Λήμνου διατηρεί την παράδοσή της και περιλαμβάνει πλήθος εκλεκτών τοπικών συνταγών και προϊόντων. Μία από αυτές είναι και τα Φετούδια.

Υλικά

1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλιτζάνι γάλα
2 αβγά
λάδι ελιάς για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα:
ζάχαρη
μέλι

Η παρασκευή

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους ενός εκατοστού, τις βουτάμε στο γάλα και τις στραγγίζουμε όρθιες σε τρυπητό.

Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε ελαφρά τα αβγά και βουτάμε μέσα τις στραγγισμένες φέτες, γυρίζοντάς τες, ώστε να απορροφήσουν αβγό από όλες τις πλευρές.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και όταν κάψει, τηγανίζουμε τις φέτες και από τις δύο πλευρές, έως ότου ροδίσουν. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τις περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
 
Σημείωση: Μπορούμε αντί για ζάχαρη και μέλι να πασπαλίσουμε τα φετούδια με τριμμένο ξηρό τυρί (αυτή η εκδοχή μου αρέσει περισσότερο).