Περιεχόμενα
Η παράδοση των γιορτών απαιτεί γλυκό για να κλείσει ζαχαρένια το γιορτινό τραπέζι και για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι γεύσης με γλυκά που παραδοσιακά σερβίρονται στα γιορτινά τραπέζια…
Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία: Επίσημη «καλεσμένη» η Πάβλοβα
Αγαπημένο γλυκό και της γράφουσας και μάλιστα από τα λίγα που έχω φτιάξει κατά καιρούς… Αγαπημένο γλυκό όπως φαίνεται και των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών… Είναι από τα κλασικά γλυκά που «στολίζουν» το γιορτινό τραπέζι δίνοντας ξεχωριστή γεύση στο φινάλε…
Παρότι η παράδοση ξεκίνησε από τη Νέα Ζηλανδία, η Πάβλοβα κέρδισε γρήγορα και τους Αυστραλούς που την έβαλαν σε ξεχωριστή θέση στο τραπέζι τους.
Φτιαγμένη με ασπράδια αβγών, ζάχαρη, σαντιγί, μαρέγκα, μπανάνα ή άλλα φρούτα της αρεσκείας σας και γλυκιά κρέμα από ζαχαρούχο γάλα, είναι ο γλυκός πειρασμός που θα λατρέψετε!
Συνταγή για αυστραλιανή Πάβλοβα με φρούτα του δάσους
Για τη μαρέγκα
150 γρ. ασπράδια
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
150 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
Για τη σαντιγί
330 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
30 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σύνθεση
100 γρ. μαρμελάδα φράουλα
50 γρ. φράουλες
50 γρ. φρέσκα μούρα
50 γρ. σμέουρα (raspberries)
Η Παρασκευή
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90°C στον αέρα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα ασπράδια και 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε άλλα 50 γρ. ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Προσθέτουμε τα τελευταία 50 γρ. και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Συνολικά χτυπάμε για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το αλάτι, και συνεχίζουμε να χτυπάμε για ακόμα 10 δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθεί η άχνη ζάχαρη στο μείγμα.
Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά αντίστοιχα και μοιράζουμε στα δύο το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης στο κέντρο του κάθε ταψιού.
Απλώνουμε το μείγμα με ένα κουτάλι για να δημιουργήσουμε ένα στρογγυλό σχήμα, δίνοντας περισσότερο όγκο περιμετρικά ώστε να φτιάξουμε το γείσο.
Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες. Στον μισό χρόνο αλλάζουμε τη θέση των ταψιών.
Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη τις μαρέγκες.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να δημιουργηθεί η σαντιγί.
Μεταφέρουμε τη μια μαρέγκα σε ένα πιάτο, ρίχνουμε από πάνω τη μαρμελάδα φράουλας και την απλώνουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε από πάνω τη σαντιγί και την απλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Στολίζουμε με κομμένες φράουλες, μούρα, raspberries και φύλλα δυόσμου.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με τη δεύτερη μαρέγκα, σπασμένη σε κομμάτια.
Καραϊβική: Θα λατρέψετε το Κέικ με Ρούμι
Με διαφορά αποτελεί το πιο δημοφιλές γλύκισμα για τα γιορτινά τραπέζια της Καραϊβικής και χωρίς αυτό ένα τραπέζωμα δεν είναι ολοκληρωμένο.
Με μία λεπτή γευστική ισορροπία που συνδυάζει τη λεπτή γεύση του ρούμι, το βούτυρο, τα καρύδια και το υγρό παντεσπάνι, αυτό το κέικ αποτελεί θεϊκή απόλαυση για τον ουρανίσκο και το τέλειο κλείσιμο για ένα γιορτινό τραπέζι.
Συνταγή για Κέικ με Ρούμι
Τα υλικά
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 σακουλάκια instant vanilla pudding mix
2 κουταλάκια baking powder
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα ρούμι
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια vanilla extract
50 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κούπας αλεύρι αμυγδάλου, για αλεύρωμα του ταψιού
1/2 κούπα χοντροκομμένο καρύδι-πέκανς, για τη βάση του ταψιού
Για το σιρόπι
50 γραμμάρια βούτυρο
1/4 κούπας νερό
1/2 κούπα ρούμι
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κουταλάκι vanilla extract
Η παρασκευή
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165 C
Αλευρώνετε το ταψί τύπου bundt pan (με τρύπα στην μέση) με αλεύρι αμυγδάλου και βάζετε στη βάση του κομματάκια από καρύδια-πέκανς.
Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι γ.ο.χ., το baking powder, τη σκόνη βανίλιας-μιξ, το αλάτι, και το λάδι. Κτυπάτε να ανακατευτούν σε μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτετε το γάλα, και τα αυγά ένα-ένα. Τελευταίο βάζετε το ρούμι και τη βανίλια (vanilla extract) και ανακατεύτε καλά το μίγμα με ένα ξύλινο κουτάλι.
Αδειάζετε το μίγμα στο ταψί και ψήνετε για 50-55 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει και ετοιμάζετε το σιρόπι.
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά εκτός από τη vanilla extract και το ζεσταίνετε. Αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 6-8 λεπτά. Το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τη vanilla extract. Το αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Με ένα ξυλάκι-σουβλάκι κάνετε τρύπες στο κέικ (όχι μέχρι κάτω στο ταψί – περίπου 3/4). Βάζετε από πάνω με ένα φλιτζανάκι του καφέ λίγο-λίγο το σιρόπι. Να το απορροφήσει και μετά βάζετε άλλο μέχρι να τελειώσει το σιρόπι.
Σκεπάζετε το ταψί με μια πετσέτα και το αφήνετε όλη τη νύχτα να τραβήξει καλά το σιρόπι.
Την επόμενη μέρα το αναποδογυρίζετε και σερβίρετε.
Πολωνία: Η Πολωνέζικη Μπάμπκα
Πρόκειται για μία παραλλαγή του κέικ με ρούμι που κυκλοφορεί σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές.
Με πλούσια, γλυκιά ζύμη και γεμάτη με αποξηραμένα φρούτα, παπαρουνόσπορους ξηρούς καρπούς και φυσικά ρούμι και περιχυμένο με γλάσο, αποτελεί τον «πρωταγωνιστή» του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.
Η μαγιά επίσης κάνει τα… μαγικά της και το σημαντικότερο; Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα…
Τα Υλικά
Για τη ζύμη
540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας (12 γρ.) κορν φλάουρ
115 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
60 γρ. ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο ελαφρώς, για άλειμμα
Για τη γέμιση
50 γρ. κακάο
145 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
120 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, λιωμένη
Για το σιρόπι
180 γρ. νερό
160 γρ. ζάχαρη
Η παρασκευή
Ξεκινάμε με τη ζύμη. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική, που δεν κολλάει στα τοιχώματα. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού για 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί.
Γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο, το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη λιωμένη σοκολάτα.
Συναρμολόγηση
Μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε ελαφρώς και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις περίπου 35 x 50 εκ. και πάχος περίπου 0,5 εκ.
Με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο γύρω γύρω.
Ανασηκώνοντας το φύλλο της ζύμης από τη μία μεγάλη πλευρά του, το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Γυρνάμε το ρολό ώστε η ένωση να πάει από κάτω και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε κατά μήκος στα δύο, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι δίπλες στο εσωτερικό του.
Ξαπλώνουμε τα δύο μέρη για να φαίνονται οι δίπλες, κόβουμε τις άκρες τους για να τις ισιώσουμε και τα πλέκουμε μεταξύ τους σε πλεξούδα. Έπειτα ενώνουμε τις δύο άκρες της πλεξούδας φτιάχνοντας ένα στεφάνι.
Μεταφέρουμε το στεφάνι σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23- 25 εκ., στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Το σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα, να φουσκώσει.
Σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5-6 λεπτά από το σημείο βρασμού. Αφήνουμε το σιρόπι να χλιαρύνει.
Ψήσιμο
Αλείφουμε το babka με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις το βγάλουμε, το αλείφουμε με το ζεστό σιρόπι (το χρησιμοποιούμε όλο). Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Ελλάδα: Το Χριστόψωμο της γιορτής
Αν για κάτι περιμένω πώς και πώς τις γιορτές, είναι για το Χριστόψωμο. Αυτό το ιδιαίτερο ψωμί, που έχω ταυτίσει με τα Χριστούγεννα, είναι η αδυναμία μου.
Αφράτο, γευστικό, με μία λεπτή μυρωδιά γλυκάνισου είναι κυριολεκτικά η μικρή γευστική μου «ενοχή» στις γιορτινές μέρες. Χριστούγεννα χωρίς Χριστόψωμο, είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι.
Τα Υλικά
2 φλιτζ. νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά ξερή
4 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί + 4 - 5 κουτ. σούπας, για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας γλυκάνισος
1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί
Για το στόλισμα
1 καρύδι ολόκληρο
Λίγα αμύγδαλα λευκά
Λίγες σταφίδες
Μερικά καρφάκια γαρύφαλλου
Σουσάμι
Για την επάλειψη
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας νερό καυτό
Η Παρασκευή
Για να φτιάξουμε το παραδοσιακό χριστόψωμο, αρχικά βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ.
Διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά. Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά. Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και ακουμπάμε σε αυτή τη ζύμη. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ξεκολλάει τελείως από αυτά. Λαδώνουμε ελαφρώς μια λεκάνη και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη.
Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί. Ακουμπάμε τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρούμε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα. Την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθουμε σε καρβέλι και τη βάζουμε στο ταψί.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξαναφουσκώσει για περίπου 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Επάλειψη και στόλισμα
Ξεκινάμε, ανακατεύοντας το μέλι με το καυτό νερό. Πλάθουμε με το κομμάτι ζύμης που έχουμε κρατήσει στολίδια της αρεσκείας μας, όπως σταυρούς, ανθρωπάκια, λουλούδια, ζωάκια, λεπτές λωρίδες κ.ά.
Ακουμπάμε τα στολίδια πάνω στο καρβέλι. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μελόνερο, πιέζοντας ελαφρώς τα ζυμαρένια στολίδια ώστε να κολλήσουν. Σφηνώνουμε στο κέντρο του ψωμιού το καρύδι.
Γαρνίρουμε με λίγα αμύγδαλα και σταφίδες. Σφηνώνουμε μερικά καρφάκια γαρύφαλλου και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε το Χριστόψωμο στον φούρνο για 45 - 50 λεπτά. Γύρω στα 35 λεπτά ψησίματος, ανοίγουμε τον φούρνο και αλείφουμε πάλι το καρβέλι με μελόνερο.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι το Χριστόψωμο να πάρει ωραίο χρώμα.
Ιταλία: Το δημοφιλές πανετόνε
Μπορεί να ξεκίνησε από την Ιταλία αλλά αυτό το υπέροχο αφράτο κέικ έχει φανατικούς «θαυμαστές» σε όλο τον κόσμο.
Σε όλες του τις εκδοχές είναι θεσπέσιο, είτε έχει γέμιση από σταφίδες, καραμελωμένα φρούτα ή σοκολάτα, δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα κομμάτι…
Τα Υλικά
75 ml μπράντι
175 γραμ. σταφίδες
550-620 γραμ. αλεύρι
175 γραμ. βούτυρο
1κ.τ.γ αλάτι
65 γραμ. ζάχαρη
3 γραμ. αλάτι
½ κ.τ.γ εκχύλισμα βανίλιας
11 γραμ. ξηρή μαγιά
1 λεμόνι ξύσμα
1 πορτοκάλι ξύσμα
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
175 ml γάλα
175 γραμ. ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκάλι ψιλοκομμένη
Μέλι, ζάχαρη άχνη για διακόσμηση, κρυστάλλους ζάχαρης
Η Παρασκευή
Λαδώστε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ 17εκ. Σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί το οποίο θα προεξέχει 12εκ. από το χείλος. Βάλτε σε ένα μπολ το μπράντυ και τις σταφίδες και αφήστε τις να μουλιάσουν για 2-4 ώρες.
Κοσκινίστε το αλεύρι μέσα στο μπολ και προσθέστε το βούτυρο και το αλάτι, προσαρμόστε τον γάντζο και αναμείξτε τα υλικά στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέστε την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγιά, τις φλούδες, τα αυγά και το γάλα και αναμείξτε στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Συνεχίστε να ζυμώνετε στην ταχύτητα 2 για 2 λεπτά.
Αφαιρέστε το μπολ. Σκεπάστε το με μια διάφανη μεμβράνη ελαφρώς λαδωμένη και αφήστε το για 2-4 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στραγγίξτε τις σταφίδες. Βάλτε ξανά τον γάτζο και ζυμώστε στην ταχύτητα 2 για 1 λεπτό. Προσθέστε τα φρούτα και ζυμώστε στην ταχύτητα 2 για 2 ακόμα λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάλτε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάξτε μια μπάλα που να χωράει στο ταψάκι. Χαράξτε βαθιά έναν σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης και αφήστε την μέχρι να φουσκώσει και να φτάσει 2,5εκ πάνω από τα ταψάκι
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε το ψωμί για 15 λεπτά. Μειώστε την θερμοκρασία στους 180°C και ψήστε για ακόμα 40 λεπτά. Αφήστε το ταψάκι να κρυώσει για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια βγάλτε το από το ταψάκι και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Απλώστε το μέλι και διασκορπίστε τους κρυστάλλους ζάχαρης. Πασπαλίστε με πολύ ζάχαρη άχνη.
Φωτογραφίες: unsplash – eurokinissi