Το Taste Atlas συχνά προτείνει γαστρονομικές απολαύσεις από κάθε γωνιά του κόσμου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ελληνική κουζίνα.

Ο γαστρονομικός οδηγός δημοσιεύει συχνά τις λίστες του, αναδεικνύοντας τις καλύτερες κουζίνες, τα πιο νόστιμα πιάτα κάθε κατηγορίας, αλλά και τις κορυφαίες περιοχές για φαγητό παγκοσμίως.

Πολλές φορές, εστιάζει σε πιάτα ή ποτά που ξεχωρίζουν για την μοναδικότητά τους και τα μοιράζεται με τους ακόλουθους του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωση.

Αυτή τη φορά, οδήγησε την προσοχή του σε ένα ιδιαίτερο ελληνικό κέρασμα που συνδυάζει γλυκό και ποτό. Ο λόγος για το παραδοσιακό υποβρύχιο βανίλια.

Γλυκό

Το υποβρύχιο είναι μια παραδοσιακή γλυκιά απόλαυση, που αποτελείται από μια παχιά, αρωματισμένη ζαχαρόπαστα, που συχνά παρασκευάζεται με άρωμα μαστίχας, βανίλιας ή τριαντάφυλλου. Η πάστα σερβίρεται σε ένα κουτάλι και στη συνέχεια βυθίζεται σε ένα ποτήρι κρύο νερό.

Το κρύο νερό σκληραίνει ελαφρώς την πάστα, καθιστώντας την μαστιχωτή και επιτρέποντάς σας να την φάτε αργά, ενώ απολαμβάνετε τη γλυκιά γεύση. Το υποβρύχιο είναι μια νοσταλγική απόλαυση στην Ελλάδα, που συχνά συνδέεται με παιδικές αναμνήσεις ή καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι απλό αλλά αγαπητό, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός όταν το δροσιστικό κρύο νερό έρχεται σε αντίθεση με τη γλύκα της υποβρύχιας» καραμέλας», αναφέρει χαρακτηριστικά το Taste Atlas.

Μάλιστα, ανέβασε και ένα βίντεο που δείχνει το κουτάλι με την βανίλια να βυθίζεται στο κρύο νερό, με φόντο την ελληνική θάλασσα.

Η βανίλια υποβρύχιο κατέχει ξεχωριστή θέση στα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Αποκτά, μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία ως εμπειρία, καθώς συνδέεται με το σπίτι των παππούδων και των γιαγιάδων, το φιλόξενο τρατάρισμα στους επισκέπτες – συχνά με ελληνικό καφέ για τους μεγαλύτερους – αλλά και με τα παραδοσιακά καφενεία των μικρών, λιγότερο τουριστικών νησιών, πριν από αρκετές δεκαετίες.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, η χρήση της ζαχαρόπαστας στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα φαίνεται να ξεκίνησε από τη συνοικία του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, από Χιώτες ζαχαροπλάστες.

Το «άσπρο γλυκό», όπως ήταν γνωστό, το ετοίμαζαν οι Κωνσταντινοπολίτισσες (με ζάχαρη, νερό, λεμόνι, βανίλια ή μαστίχα) και αποτελούσε το κέρασμα που προσφερόταν σε όλα τα ελληνικά σπίτια.