Περιεχόμενα
Η Grandma Pie πίτσα είναι μια αμερικανική ποικιλία πίτσας που διαφοροποιείται εξαιτίας της τραγανής ζύμης της –η ζύμη δεν αφήνεται να φουσκώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνεται λεπτή και πυκνή. Η πίτσα ψήνεται σε μεταλλικά ταψιά, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ορθογώνιες φέτες που είναι τραγανές στο κάτω μέρος.
Συνήθως επικαλύπτεται με τεμαχισμένη μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας, σκόρδο και ελαιόλαδο, αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές με πρόσθετα συστατικά, όπως λουκάνικα και μπρόκολο ράμπε. Η Grandma πίτσα προέρχεται από το Λονγκ Άιλαντ, από ένα οικογενειακό εστιατόριο που ονομάζεται Umberto’s.
Όλα όσα θέλατε ποτέ να μάθετε για την τεχνική και τα υλικά που απαιτούνται για τη δημιουργία της τέλειας πίτσας Grandma Pie είναι παρακάτω.
Εμείς μόνο θα πούμε ότι ωραία που θα επανέλθει η Pizza Hut, εφόσον είναι όπως μας άφησε ως πίτσα, αλλά πρέπει κάποια πιτσαρία να εντάξει την Grandma Pie στο μενού της άμεσα.
Τι είναι η Grandma πίτσα;
Η «πίτσα της γιαγιάς» είναι μοναδική και αρκετά διαφορετική από την πανταχού παρούσα παραδοσιακή πίτσα.
Πρόκειται για μια αρκετά λεπτή πίτσα που ψήνεται σε ένα ταψί το οποίο έχει επικαλυφθεί έντονα με ελαιόλαδο. Αυτό δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για να «τηγανιστεί» ο πάτος της πίτσας δίνοντας στη Grandma Pie πίτσα αυτό το λαχταριστό τραγανό!
Η πίτσα Grandma Pie περιέχει τυρί μοτσαρέλα σε φέτες και τυχαία διασκορπισμένες χοντροκομμένες ντομάτες στην κορυφή.
Σχεδόν πάντα περιχύνεται με μεγάλη δόση ελαιόλαδου με σκόρδο και τελειώνει με λίγη σικελική ρίγανη και τυρί Pecorino Romano.
Πώς δημιουργήθηκε η πρώτη πίτσα Grandma Pie;
Η πίτσα Grandma Pie δημιουργήθηκε στο Λονγκ Άιλαντ στο Umberto’s του New Hyde Park. Η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε στη δεκαετία του 2000 και έπειτα στην περιοχή της Νέας Υόρκης.
Παρόλο που η πίτσα Grandma δεν είναι τόσο γνωστή όσο η παραδοσιακή πίτσα της Νέας Υόρκης ή η σικελική, εξακολουθεί να είναι πολύ γνωστή στους Νεοϋορκέζους.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή μέρη μεταξύ του χιπστερικού κοινού θα δημιουργήσουν τα δικά τους ονόματα για το στυλ, αλλά βασικά, πρόκειται για μια πίτσα με λεπτή ζύμη.
Ακριβώς όπως αυτή που θα έφτιαχνε η Nonna σας.
Πώς να φτιάξετε τη ζύμη της Grandma πίτσα
Η διαφορά της Grandma πίτσα είναι κυρίως στη ζύμη καθώς μπορείτε επάνω της να βάλετε γευστικούς συνδυασμούς της αρεσκείας σας.
Για τη ζύμη
–406 γραμ. αλεύρι ψωμιού ή 3 1/4 φλιτζάνια
–2 γραμ. στιγμιαίας μαγιάς ή μισό κουταλάκι του γλυκού
–8 γραμ. ψιλό θαλασσινό αλάτι ή 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
–4 γραμ. ζάχαρη ή 1 κουταλάκι του γλυκού
–260 γραμ. κρύο νερό 9 ουγγιές
–14 γραμ. ελαιόλαδο ή 1 κουταλιά της σούπας
Η παρασκευή της Grandma πίτσα
Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά μεταξύ τους.
Ρίξτε 9 ουγκιές κρύο νερό σε ένα άλλο μεγάλο μπολ. Προσθέστε σιγά-σιγά τα ξηρά συστατικά στο νερό και ανακατέψτε τα.
Ρίξτε 14 γραμμάρια ή 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε όλη τη ζύμη και συνεχίστε να ανακατεύετε καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια μεγάλη επιφάνεια εργασίας (μια πλαστική σανίδα κοπής ή ένας πάγκος από γρανίτη/μαρμάρινο λειτουργούν καλύτερα) και αρχίστε να ζυμώνετε. Για να ζυμώσετε, θέλετε να διπλώσετε τη ζύμη και να την πιέσετε προς τα κάτω και μακριά στο ξύλο κοπής με λίγη δύναμη.
Γυρίστε τη ζύμη κατά 90 μοίρες και επαναλάβετε. Ζυμώστε για τουλάχιστον 5 λεπτά. Αν η ζύμη γίνει πολύ κολλώδης, σκεπάστε την για 30 λεπτά με πλαστικό ή ένα αναποδογυρισμένο καθαρό μπολ και αφήστε τη να ζεσταθεί. Επιστρέψτε στο ζύμωμα (απλώς φροντίστε να ζυμώσετε για τουλάχιστον 5 λεπτά συνολικά) και στη συνέχεια σχηματίστε μια μπάλα ζύμης.
Δεν χρειάζεστε μια τέλεια μπάλα ζύμης για την Grandma πίτσα, οπότε μην τρελαθείτε. Για να σχηματίσετε την μπάλα, διπλώστε τη ζύμη σφιχτά και δημιουργήστε μια ραφή. Περιστρέψτε τη ζύμη και διπλώστε ξανά. Κάντε αυτό 20 φορές και στη συνέχεια τσιμπήστε την πλευρά της ραφής.
Τοποθετήστε τη μπάλα ζύμης με την πλευρά της ραφής προς τα κάτω σε ένα λαδωμένο δοχείο και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες για ψυχρή ζύμωση. Αν μπορείτε να το προγραμματίσετε, κάντε το 24-48 ώρες.
Αφαιρέστε τη ζύμη 2 ώρες πριν από τη χρήση για να ζεσταθεί. Λαδώστε το ταψί με 3/8 φλιτζανιού ελαιόλαδο. Χρειάζεστε άφθονο λάδι. Αφαιρέστε τη ζύμη και τοποθετήστε την στο λαδωμένο ταψί. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας πιέστε προς τα κάτω και προσπαθήστε να τεντώσετε τη ζύμη μέσα στο ταψί. Δεν θα είστε σε θέση να το κάνετε αυτό αμέσως.
Καλύψτε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και περιμένετε 45 λεπτά, πριν επιστρέψετε για να τεντώσετε τη ζύμη. Ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η ζύμη, μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία άλλη μια φορά για να γεμίσετε πλήρως το ταψί.
Τι είδους ταψί χρησιμοποιούμε για την Grandma πίτσα;
Πολλές πιτσαρίες χρησιμοποιούν βαριά ατσάλινα ταψιά για τις σικελικές και τις πίτσες Grandma. Μαγειρεύουν τις πίτες τους στην σκάλα του φούρνου που ροδίζει τον πάτο πιο γρήγορα. Οι περισσότεροι οικιακοί μάγειρες δεν μπορούν να το εφαρμόσουν αυτό, αν ωστόσο έχετε ένα ατσάλινο ταψί ψησίματος ή πίτσας τόσο μεγάλο όσο το τηγάνι σας μπορείτε να δοκιμάσετε.
Αν επιχειρούσατε να φτιάξετε την Grandma πίτσα σε ένα χοντρό ατσάλινο ή από χυτοσίδηρο ταψί στον οικιακό σας φούρνο, ο πάτος δεν θα ροδίσει αρκετά εγκαίρως.
Για το λόγο αυτό, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε ένα αλουμινένιο ταψί στον πάτο του φούρνου σας. Ένα αλουμινένιο ταψί είναι λεπτό και θα κάνει τον πάτο της πίτσας πολύ γρήγορα τραγανό στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου.
Θα πρέπει να ελέγξετε τον πάτο της πίτσας έπειτα από 12 λεπτά ψησίματος. Αν ο πάτος είναι πολύ ξανθός, ολοκληρώστε το ψήσιμο στο κάτω ράφι για τα υπόλοιπα 8 λεπτά.
Αν έχετε προβλήματα με το μαύρισμα, μπορείτε να ρίξετε άλλες 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο κάτω από την πίτσα. Η Grandma πίτσα χρησιμοποιεί πολύ ελαιόλαδο!