Το fine dining και ένα παγωτό ξυλάκι μπορεί να δείχνουν ως ένα αταίριαστο «ζευγάρι», αλλά τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας της Νέας Υόρκης φέρνουν στα πιάτα τους τα ξυλάκια παγωτού με απρόσμενους γευστικούς συνδυασμούς.

Οι γρανίτες αποτελούν τη νέα μόδα και η εφευρετικότητα των σεφ στο συνδυασμό των γεύσεων και της art εικόνας τους είναι απεριόριστη.

Αυτό το απροσδόκητο πιάτο βρήκε το δρόμο του για να ενταχθεί στα μενού γευσιγνωσίας βοηθώντας να καθαρίσει ο ουρανίσκος και να αντιληφθεί καλύτερα τις υπόλοιπες γεύσεις.

Είναι οι γρανίτες το νέο trend στο fine dining; Τα πολυτελή εστιατόρια της Νέας Υόρκης τα ψηφίζουν… «δαγκωτό»

Ωστόσο δεν μιλάμε για ένα απλό παγωμένο επιδόρπιο που θα βρούμε με ευκολία στο ψυγείο μας, ακόμη και αν η εικόνα του μας ξεγελάει, αλλά για γεύσεις που απογειώνουν τη γευστική εμπειρία, όπως verjus, shiso και kaffir lime. Η γρανίτα μας επίσης είναι τοποθετημένη σε μια μικρή «λίμνη» Yakult, ένα ασιατικό ρόφημα γιαουρτιού, και γαρνιρισμένη με μάραθο, βάλσαμο λεμονιού και άνθη κόλιαντρου.

Μία δροσιστική γεύση…

Είναι οι γρανίτες το νέο trend στο fine dining; Τα πολυτελή εστιατόρια της Νέας Υόρκης τα ψηφίζουν… «δαγκωτό»

Μια ματιά στα μενού των καλύτερων εστιατορίων της Νέας Υόρκης, θα σας πείσει την επόμενη φορά που θα δείτε μία γρανίτα στο πιάτο σας να τη δοκιμάσετε χωρίς δεύτερη σκέψη… (Συνήθως οι γαστρονομικές μόδες εξαπλώνονται με ευκολία παντού και σύντομα θα… προσγειωθούν και στο μενού κάποιου ελληνικού εστιατορίου).

Καλαμπόκι Oksusu Popsicle

11 δολάρια στο NARO Terrace, NaroNYC.com

Στο NARO, το πολυτελές κορεατικό εστιατόριο στο Rockefeller Center από την ομάδα πίσω από το Atomix – το εστιατόριο με την υψηλότερη κατάταξη στη Νέα Υόρκη στη λίστα «World’s 50 Best List»- το μενού γευσιγνωσίας στην κύρια τραπεζαρία κοστίζει 165 δολάρια.

Στη χαλαρότητα όμως της υπαίθριας βεράντας μπορείτε να δοκιμάσετε ένα κορεατικό σάντουιτς με τηγανητό κοτόπουλο (16 δολάρια) ή με χαβιάρι Amber Kaluga (28 δολάρια) και να ολοκληρώσετε το γεύμα με ένα επιδόρπιο σε ξυλάκι.

Ο σεφ ζαχαροπλαστικής Luke Deardurff προτείνει διάφορους γευστικούς συνδυασμούς στο μενού: Παγωτό γλυκού καλαμποκιού με ένα αλμυρό twist με μαρμελάδα καλαμποκιού που έχει το σχήμα σταχυού. Στο ίδιο καλούπι θα βρείτε ένα μπισκότο καλαμποκιού.

Kulfi Pops

16 δολάρια στο Junoon, JunoonNYC.com

Στο φημισμένο πολυτελές σύγχρονο ινδικό εστιατόριο, οι επισκέπτες μπορούν να κλείσουν το γεύμα τους με ένα δροσιστικό δείγμα από το παγωμένο ινδικό επιδόρπιο που είναι γνωστό ως kulfi.

Ο σεφ ζαχαροπλαστικής Gustavo Tzoc τα φτιάχνει σε τέσσερις γεύσεις: Alphonso mango, ροδοπέταλο, ube (μωβ γλυκοπατάτα) και σαφράν-καρδάμωνα.

Σερβίρονται σε όμορφες ξύλινες σανίδες -«είναι σαν ταπισερί»- που έχουν δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτό τον σκοπό. «Δεν μπορώ να τα βγάλω από το μενού», δήλωσε ο Tzoc για τα δημοφιλή pops. «Θα γινόταν εξέγερση».

Gola

14 δολάρια στο Jazba, JazbaNYC.com

Το Jazba, ένα πιο χαλαρό εστιατόριο που πίσω του βρίσκεται η ομάδα του Junoon, το οποίο άνοιξε το περασμένο φθινόπωρο στον παλιό χώρο του Momofuku Ssam, πρόσθεσε πρόσφατα ένα παγωμένο επιδόρπιο στο μενού του.

Αντί για kulfi, πρόκειται για gola -μια λιχουδιά που φτιάχνεται με συμπίεση λεπτοκομμένου πάγου σε μορφή γρανίτας.

«Είναι σαν χιόνι. Χρησιμοποιούμε μια χειροκίνητη μηχανή που φέραμε από την Ινδία», δήλωσε ο Tzoc, ο οποίος παραλληλίζει το επιδόρπιο με τις λιχουδιές που σερβίρονται στη Γουατεμάλα, απ’ όπου κατάγεται. Η gola παρουσιάζεται χωρίς στολίδια, με τέσσερα μικρά μπουκαλάκια με σιρόπια -σε γεύσεις που κυμαίνονται από μαύρο δαμάσκηνο έως τριαντάφυλλο- τα οποία οι πελάτες μπορούν να εφαρμόσουν μόνοι τους.

Με μία νοσταλγική νότα από το καροτσάκι του παγωτατζή

16 δολάρια στο The Press Club Grill, PressClubGrill.com

Στο νέο steakhouse του Franklin Becker με ιταλικές επιρροές, ένα από τα επιδόρπια είναι εμπνευσμένο από τα strawberry shortcake Good Humor bars που ο Becker μεγάλωσε τρώγοντας στο Μπρούκλιν.

Το σορμπέ φράουλας και το παγωτό γλυκιάς κρέμας επικαλύπτονται από ένα νοσταλγικό μπισκότο crumble. «Αναβαθμίσαμε το Strawberry Shortcake σε άλλο επίπεδο», δηλώνει ο Becker. «Κάθε φορά που μπορείς να ξυπνήσεις αναμνήσεις από την παιδική ηλικία στο μενού του επιδόρπιου, είναι σπουδαίο πράγμα».

Κοκτέιλ Paleta

19 δολάρια στο El Lugar Cantina, ElLugarCantina.com

Στο hip El Lugar, το οποίο άνοιξε στις αρχές του έτους, οι γρανίτες αποκτούν μία… ενήλικη εκδοχή.

Οι μεξικανικού τύπου paletas, που φτιάχνονται σε συνεργασία με τη δημοφιλή εταιρεία γλυκών La Newyorkina, διατίθενται σε γεύσεις όπως ρούμι-καρύδα και πικάντικη τεκίλα-μανγκό, και σερβίρονται σε μεθυστικά, συντονιστικά κοκτέιλ, όπως ένα μεθυστικό παρασκεύασμα από νέκταρ μάνγκο και τεκίλα (επάνω).