Περιεχόμενα
Για άλλη μια ημέρα, για άλλη μια φορά, το Taste Atlas αναδεικνύει την γαστρονομική υπεροχή της Ελλάδας. Αυτή τη φορά με κρότο, καθώς 18 ελληνικά τυριά βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα τυριά της Ευρώπης, τα 100 καλύτερα, εκεί όπου υπάρχει παντοκρατορία της Μεσογείου.
Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία έχουν τη μερίδα του λέοντος, με τις τρεις πρώτες να τις συναντάμε σε κάθε 2 θέσεις.
Η γραβιέρα βρίσκεται στην 9η θέση καταλαμβάνοντας την υψηλότερη για ελληνικό τυρί, αλλά επειδή έχουμε τόσα μέρη στην Ελλάδα που παράγουν γραβιέρα, το τυρί αυτό το συναντάμε εις τριπλούν στη λίστα με τα καλύτερα τυριά και δη στην πρώτη 25αδα. Αυτό την καθιστά το κορυφαίο τυρί στον κόσμο, από κοινού με την παρμεζάνα που κατέχει την πρώτη θέση.
Γενικότερα, όταν έχουμε λίστα με τα καλύτερα τυριά, είτε Ευρώπης είτε στον κόσμο, η Ελλάδα πάντα θα κατέχει πληθώρα θέσεων, κάτι που το συναντήσαμε σε μια παλιότερη λίστα του Taste Atlas εδώ.
Οι θέσεις που κατέχουν τα καλύτερα τυριά της Ελλάδας
9. Γραβιέρα Νάξου
11. Μελίχλωρο
12. Γραβιέρα Αγράφων
21. Γραβιέρα Κρήτης
34. Κρασοτύρι
35. Αρσενικό Νάξου
38. Κασσέρι
43. Κεφαλοτύρι
46. Κεφαλογραβιέρα
53. Μετσοβόνε
54. Μαστέλλο Χίου
56. Ανθότυρο
66. Καλαθάκι Λήμνου
72. Φέτα
78. Μυζήθρα
86. Κοπανιστή
95. Ξινομυζήθρα
98. Λαδοτύρι Μυτιλήνης
Οι χώρες με τις περισσότερες θέσεις στα 100 καλύτερα τυριά στην Ευρώπη
Ιταλία 26
Γαλλία 19
Ελλάδα 18
Ισπανία 5
Η δεκάδα με τα καλύτερα τυριά στην Ευρώπη
- Parmigiano Reggiano (Ιταλία)
- Mozzarella di Buffala Campana (Ιταλία)
- Queso Payoyo (Ισπανία)
- Burrata (Ιταλία)
- Stracchino di Crescenza (Ιταλία)
- Saint-Felicien (Γαλλία)
- Queijo Serra da Estrela (Πορτογαλία)
- Saint-Andre (Γαλλία)
- Γραβιέρα Νάξου
- Gubeen (Ιρλανδία)
* Δείτε όλη τη λίστα εδώ.