Περιεχόμενα
Στη λίστα του Taste Atlas αποκαλύφθηκαν τα 100 χειρότερα πιάτα του κόσμου, από τα «ματωμένα ζυμαρικά» της Φινλανδίας μέχρι το διαβόητο «Luther burger» της Αμερικής, ταπιάτα με τη χειρότερη βαθμολογία, αλλά και ένα ελληνικό πιάτο παντελώς άγνωστο…
Στη 10η θέση της λίστας βλέπουμε τη σαλάτα με αγκινάρες από την Ελλάδα και νιώθουμε ότι κάποιος σαμποτάρει την ελληνική κουζίνα! Όπως λοιπόν αναφέρει το Taste Atlas:
Η σαλάτα με αγκινάρες είναι μια σαλάτα από την Κρήτη, που παρασκευάζεται με φρέσκες αγκινάρες, λεμόνι, ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Οι αγκινάρες βράζονται, τεμαχίζονται στα τέσσερα και περιχύνεται πάνω τους μια σάλτσα
από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα και σκόρδο, ενώ στη σαλάτα προστίθεται ψιλοκομμένος άνηθος, αλάτι και πιπέρι, πριν ανακατευτούν όλα μαζί και σερβιριστούν.
Οι έντονες, πικάντικες γεύσεις της αγκινάρας και του λεμονιού, ωστόσο, μπορεί να μην είναι του γούστου όλων, καθώς η σαλάτα βαθμολογήθηκε μόνο με 2,1 αστέρια στο Taste Atlas και κέρδισε μία θέση στη λίστα με τα «χειρότερα πιάτα στον κόσμο».
Εμείς, να πούμε την αλήθεια, δεν θυμόμαστε να έχουμε πετύχει ποτέ και πουθενά αυτό το πιάτο. Ποιος το έφαγε κάπου και έφτασε να το αναδείξει και ως τόσο άσχημο ελληνικό πιάτο, δεν το ξέρουμε, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να είχε πολυδοκιμάσει ελληνική κουζίνα.
Οι 9 συνταγές πριν το πιάτο που μας φόρτωσαν
Μπορεί η ελληνική «σπεσιαλιτέ» να βρίσκεται στη 10η θέση, ωστόσο υπάρχουν άλλα εννιά πιάτα που χαρακτηρίζονται ως «χειρότερα πιάτα» στον κόσμο. Για να δούμε ποια είναι αυτά…
Blodpalt, Φινλανδία
Παραδοσιακά από τη βόρεια Σουηδία και τη φινλανδική Λαπωνία, τα blodpalt είναι σκούρα καφέ ζυμαρικά που παρασκευάζονται από αλεύρι σίκαλης ή κριθαριού και αίμα ζώου, συνήθως αίμα ταράνδου.
Στις παραλλαγές μπορεί να χρησιμοποιηθεί αίμα από άλλα ζώα, καθώς και μπαχαρικά και πουρές πατάτας. Γεμίζονται επίσης με σοταρισμένα κρεμμύδια και κύβους μπέικον, στη συνέχεια μαγειρεύονται με ζωμό κρέατος και σερβίρονται με τηγανιτό μπέικον ή χοιρινό κρέας, βούτυρο και μαρμελάδα βατόμουρο.
Η έντονη γεύση και η μοναδική υφή του το καθιστούν ένα πιάτο που πολλοί είναι δύσκολο να εκτιμήσουν.
Hákarl, Ισλανδία
Αυτό το εθνικό πιάτο παρασκευάζεται από ζυμωμένο και αποξηραμένο κρέας καρχαρία της Γροιλανδίας.
Το κρέας ζυμώνεται για έως και τρεις μήνες, στη συνέχεια αποξηραίνεται για άλλους τέσσερις με πέντε μήνες, πριν κοπεί σε κύβους και σερβιριστεί σε οδοντογλυφίδες με ένα σφηνάκι τοπικού αποστάγματος. Υπάρχουν δύο ποικιλίες: το μαστιχωτό, κοκκινωπό glerhákarl και το τρυφερό, λευκό skyrhákarl.
Θεωρείται τροφή για τους γενναίους, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε αμμωνία προκαλεί συχνά πνιγμό.
Bocadillo de sardinas, Ισπανία
Το Bocadillo de sardinas είναι ένα απλό σάντουιτς που φτιάχνεται με κονσερβοποιημένες σαρδέλες σε ισπανική μπαγκέτα (barra de pan), αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι τύποι ψωμιού, όπως ciabatta ή ψωμί ολικής αλέσεως.
Οι σαρδέλες μπορούν να διατηρηθούν σε λάδι, σάλτσα ντομάτας ή ξύδι και να σερβιριστούν με διάφορα πρόσθετα συστατικά όπως πιπεριές, ντομάτες, μανιτάρια, βραστά αυγά, κόλιανδρο, μαρούλι, κρεμμύδια και άλλα.
Chlebová polévka, Τσεχία
Αυτή η χωριάτικη σούπα ψωμιού είναι ένα παραδοσιακό τσεχικό πιάτο που παρασκευάζεται από μπαγιάτικο ψωμί, νερό, κρεμμύδια και μπαχαρικά.
Οι πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές της ενίοτε πυκνώνουν με αυγά και ενισχύονται με γευστικούς ζωμούς ή ρίζες λαχανικών.
Yerushalmi Kugel, Ισραήλ
Το Yerushalmi kugel είναι ένα αλμυρό casserole που φτιάχνεται από λεπτά noodles επικαλυμμένα με καραμελωμένη ζάχαρη, αναμεμειγμένα με αυγά, ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι, και στη συνέχεια ψήνονται μέχρι να σταθεροποιηθούν.
Το πιάτο προέρχεται από την Ιερουσαλήμ τον 18ο αιώνα και αποτελεί βασικό συστατικό του Σαμπάτ και των εβραϊκών εορτών.
Kaeng tai pla, Ταϊλάνδη
Το Kaeng tai pla είναι ένα πικάντικο κάρυ από τη νότια Ταϊλάνδη που παρασκευάζεται με ζυμωμένα εντόσθια ψαριών και μια πικάντικη πάστα κάρυ.
Η πάστα κάρυ περιλαμβάνει πιπεριές τσίλι, galangal, πάστα γαρίδας, κουρκουμά, κρεμμυδάκια, λεμονόχορτο και λαχανικά όπως μελιτζάνα και βλαστούς μπαμπού.
Παραδοσιακά, το Kaeng tai pla παρασκευάζεται μόνο με ψάρι και οι περισσότερες ποικιλίες δεν χρησιμοποιούν γάλα καρύδας. Λόγω του έντονου, πικάντικου αρώματός του, σερβίρεται συνήθως με ρύζι στον ατμό στο πλάι.
Luther Burger, ΗΠΑ
Με περισσότερες από 1.000 θερμίδες και έναν επιβλητικό μέσο όρο 45 γραμμαρίων λίπους ανά μερίδα, το Luther burger είναι ίσως ένα από τα πιο ανθυγιεινά burger στον κόσμο.
Ωστόσο, ο μοναδικός συνδυασμός των συστατικών του το καθιστά εκπληκτικά γαστρονομική απόλαυση μεταξύ των λιγότερο συνειδητοποιημένων ως προς την υγεία καταναλωτών.
Το συνηθισμένο ψωμάκι του μπιφτεκιού αντικαθίσταται από ένα κομμένο σε φέτες, ζαχαρωμένο ντόνατ (συνήθως Krispy Kreme).
Πέρα από αυτό, το Luther είναι ουσιαστικά ένα cheeseburger με μπέικον, και συνήθως σερβίρεται χωρίς λαχανικά ή καρυκεύματα.
Φέρεται να εφευρέθηκε στο μπαρ Mulligan’s Bar στη Τζόρτζια, όταν ο σεφ λέγεται ότι ξέμεινε από τα συνηθισμένα ψωμάκια για χάμπουργκερ και επέλεξε ντόνατς αντ’ αυτού.
Χέλια σε ζελέ, Αγγλία
Τα χέλια με ζελέ είναι ένα παραδοσιακό street food των Cockney που παρασκευάζεται βράζοντας χέλια μέχρι να παράγουν τη δική τους ζελατίνη.
Το κλασικό λονδρέζικο πιάτο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, όταν τα αυτοφυή χέλια ήταν εύκολα διαθέσιμα στον ποταμό Τάμεση και χρησιμοποιούνταν για να φτιάξουν ένα φθηνό και εύκολο γεύμα.
Τα χέλια ψιλοκόβονται, βράζονται με βότανα για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια ψύχονται για να σχηματιστεί ένα ζελέ.
Chapalele, Χιλή
Το Chapelele είναι ένα χιλιανό ψωμί που περιέχει μόνο δύο συστατικά: πατάτες και αλεύρι.
Κατάγεται από το νησί Chiloé και παραδοσιακά μαγειρεύεται σε ένα curanto, μια τρύπα στο έδαφος που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του φαγητού.
Παρόλο που συνήθως μαγειρεύεται στον ατμό, το ψωμί μπορεί επίσης να τηγανιστεί ή να ψηθεί και συνήθως τρώγεται ως σνακ ή σε συνδυασμό με μαγειρευτά και πιάτα με κρέας.