Περιεχόμενα
Στη λίστα του Taste Atlas αποκαλύφθηκαν τα 100 χειρότερα πιάτα του κόσμου, από τα «ματωμένα ζυμαρικά» της Φινλανδίας μέχρι το διαβόητο «Ramen burger» της Αμερικής, ταπιάτα με τη χειρότερη βαθμολογία, αλλά και ένα ελληνικό πιάτο παντελώς άγνωστο…
Στη 21η θέση της λίστας βλέπουμε τη σαλάτα με αγκινάρες από την Ελλάδα και νιώθουμε ότι κάποιος σαμποτάρει την ελληνική κουζίνα! Όπως λοιπόν αναφέρει το Taste Atlas:
Η σαλάτα με αγκινάρες είναι μια σαλάτα από την Κρήτη, που παρασκευάζεται με φρέσκες αγκινάρες, λεμόνι, ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Οι αγκινάρες βράζονται, τεμαχίζονται στα τέσσερα και περιχύνεται πάνω τους μια σάλτσα από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα και σκόρδο, ενώ στη σαλάτα προστίθεται ψιλοκομμένος άνηθος, αλάτι και πιπέρι, πριν ανακατευτούν όλα μαζί και σερβιριστούν.
Οι έντονες, πικάντικες γεύσεις της αγκινάρας και του λεμονιού, ωστόσο, μπορεί να μην είναι του γούστου όλων, καθώς η σαλάτα βαθμολογήθηκε μόνο με 2,1 αστέρια στο Taste Atlas και κέρδισε μία θέση στη λίστα με τα «χειρότερα πιάτα στον κόσμο».
Εμείς, να πούμε την αλήθεια, δεν θυμόμαστε να έχουμε πετύχει ποτέ και πουθενά αυτό το πιάτο. Αγκιναροσαλάτα δεν έχουμε ακούσει. Αν εννοούν τις αγκινάρες α λα πολίτα με πατάτες, σίγουρα δεν είναι για να μπει στα χειρότερα πιάτα, αν και οι αγκινάρες είναι, τω όντι, μια αηδία. Ποιος το έφαγε κάπου και έφτασε να το αναδείξει και ως τόσο άσχημο ελληνικό πιάτο, δεν το ξέρουμε, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να είχε πολυδοκιμάσει ελληνική κουζίνα.
Οι 10 χειρότερες συνταγές πριν το πιάτο που μας φόρτωσαν
Μπορεί η ελληνική «σπεσιαλιτέ» να βρίσκεται στη 21η θέση, ωστόσο υπάρχουν άλλα 20 πιάτα που χαρακτηρίζονται ως «χειρότερα/πιο αηδιαστικά» στον κόσμο. Για να δούμε ποια είναι τα πρώτα 10 στη λίστα του Taste Atlas.
1. Coxão duro, Βραζιλία
Πρόκειται για ένα πιάτο με κρέας, που όμως είναι ένα σκληρό κομμάτι, από τους μηρούς του ζώου και είναι το κρέας του φτωχού στη Βραζιλία. Για ποιον λόγο ένα απλό κομμάτι κρέατος έχει μπει πρώτο στα χειρότερα φαγητά του κόσμου, δεν το αντιλαμβανόμαστε. Τα ακόλουθα δηλαδή είναι απείρως χειρότερα και πιο αηδιαστικά από αυτό το πιάτο.
2. Blodpalt, Φινλανδία
Παραδοσιακά από τη βόρεια Σουηδία και τη φινλανδική Λαπωνία, τα blodpalt είναι σκούρα καφέ ζυμαρικά που παρασκευάζονται από αλεύρι σίκαλης ή κριθαριού και αίμα ζώου, συνήθως αίμα ταράνδου.
Στις παραλλαγές μπορεί να χρησιμοποιηθεί αίμα από άλλα ζώα, καθώς και μπαχαρικά και πουρές πατάτας. Γεμίζονται επίσης με σοταρισμένα κρεμμύδια και κύβους μπέικον, στη συνέχεια μαγειρεύονται με ζωμό κρέατος και σερβίρονται με τηγανιτό μπέικον ή χοιρινό κρέας, βούτυρο και μαρμελάδα βατόμουρο.
Η έντονη γεύση και η μοναδική υφή του το καθιστούν ένα πιάτο που μόνο «αρρωστάκια» το απολαμβάνουν.
3. Hákarl, Ισλανδία
Αυτό το εθνικό πιάτο παρασκευάζεται από ζυμωμένο και αποξηραμένο κρέας καρχαρία της Γροιλανδίας.
Το κρέας ζυμώνεται για έως και τρεις μήνες, στη συνέχεια αποξηραίνεται για άλλους τέσσερις με πέντε μήνες, πριν κοπεί σε κύβους και σερβιριστεί σε οδοντογλυφίδες με ένα σφηνάκι τοπικού αποστάγματος. Υπάρχουν δύο ποικιλίες: το μαστιχωτό, κοκκινωπό glerhákarl και το τρυφερό, λευκό skyrhákarl.
Θεωρείται τροφή για τους γενναίους, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε αμμωνία προκαλεί συχνά πνιγμό.
4. Bocadillo de sardinas, Ισπανία
Το Bocadillo de sardinas είναι ένα πιάτο που αποτελείται από ένα απλό σάντουιτς που φτιάχνεται με κονσερβοποιημένες σαρδέλες σε ισπανική μπαγκέτα (barra de pan), αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι τύποι ψωμιού, όπως ciabatta ή ψωμί ολικής αλέσεως.
Οι σαρδέλες μπορούν να διατηρηθούν σε λάδι, σάλτσα ντομάτας ή ξύδι και να σερβιριστούν με διάφορα πρόσθετα συστατικά όπως πιπεριές, ντομάτες, μανιτάρια, βραστά αυγά, κόλιανδρο, μαρούλι, κρεμμύδια και άλλα.
5. Carlskrove, Σουηδία
Είναι ένα πιάτο που βρίσκεται σε ένα εστιατόριο ονόμτο Tre Konor στην πόλη Skellefteå και είναι μια πίτσα καλτσόνε που είναι γεμιστή με χάμπουργκερ συν ψωμί και τα toppings μιας πίτσας. Α, έχει και πατάτες τηγανητές. Γιατί είναι αυτό το πιάτο σε αυτή τη λίστα, δεν μπορεί να το εξηγήσει κανείς. Αηδιαστικό δεν το λες. Ότι θα σου φράξει τις αρτηρίες, ενδεχομένως. Αλλά έχει όλα τα ωραία.
6. Angulas a la Cazuela, Ισπανία
Προέρχεται από τη χώρα των Βάσκων και είναι ένας συνδυασμός νεογέννητων χελιών, σκόρδου, καυτερών σπόρων πιπεριάς, λαδιού και αλατιού. Βασικά, όλα τα υλικά είναι γέμιση για το χέλι. Το πιάτο σερβίρεται με την κατσαρόλα όπου μαγειρεύεται και το τρώνε συνήθως με ξύλινο πηρούνι.
7. Χέλια σε ζελέ, Αγγλία
Τα χέλια με ζελέ είναι ένα παραδοσιακό street food των Cockney που παρασκευάζεται βράζοντας χέλια μέχρι να παράγουν τη δική τους ζελατίνη.
Το κλασικό λονδρέζικο πιάτο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, όταν τα αυτοφυή χέλια ήταν εύκολα διαθέσιμα στον ποταμό Τάμεση και χρησιμοποιούνταν για να φτιάξουν ένα φθηνό και εύκολο γεύμα.
Τα χέλια ψιλοκόβονται, βράζονται με βότανα για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια ψύχονται για να σχηματιστεί ένα ζελέ.
8. Ramen Burger, ΗΠΑ
Το συγκεκριμένο μπέργκερ έχει ψηφιστεί ως ένα από τα 17 πιο επιδραστικά στις ΗΠΑ. Το γιατί, δεν το κατανοούμε. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχει κάτι το τραγικό, απλώς αντί για ψωμάκια, έχει noodle buns, ενώ το μπιφτέκι καλύπτει μια σάλτσα σόγιας, κρεμμυδάκια και ρόκα. Τίποτα το μπλιάξ.
9. Chapalele, Χιλή
Το Chapelele είναι ένα χιλιανό ψωμί που περιέχει μόνο δύο συστατικά: πατάτες και αλεύρι.
Κατάγεται από το νησί Chiloé και παραδοσιακά μαγειρεύεται σε ένα curanto, μια τρύπα στο έδαφος που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του φαγητού.
Παρόλο που συνήθως μαγειρεύεται στον ατμό, το ψωμί μπορεί επίσης να τηγανιστεί ή να ψηθεί και συνήθως τρώγεται ως σνακ ή σε συνδυασμό με μαγειρευτά και πιάτα με κρέας.
10. Kaeng tai pla, Ταϊλάνδη
Είναι ένα ταϊλανδέζικο κάρι που έχει στη βάση του ζυμωμένα εντόσθια ψαριού και μια καυτερή πάστα που αποτελείται από πιπεριές τσίλι, ρίζα γκαλανγκάλ, πάστα γαρίδας, κουρκουμά, κρεμμυδάκια και λεμονόχορτο. Σε κάποιες εκδοχές προστίθεται και κανονικό ψάρι, ψιλοκομμένη μελιτζάνα, ρίζες μπαμπού, αμπελοφάσουλα και άλλα λαχανικά.