Περιεχόμενα
Το Ciambella είναι μια παραδοσιακή ιταλική απόλαυση που φτιάχνεται με λίγα απλά υλικά. Αυτό το κέικ σε σχήμα δακτυλίου είναι αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού και σερβίρεται τέλεια με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι.
Το Ciambella, που κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «ντόνατ», είναι ένα κοινό ιταλικό πρωινό που βρίσκεται στα περισσότερα καφέ και μπαρ σε όλη την Ιταλία. Η υφή είναι παρόμοια με ένα πυκνό κέικ και παραδοσιακά αρωματίζεται με εσπεριδοειδή και βανίλια.
Αυτή η συνταγή Ciambella είναι ακριβώς όπως αυτή που θα βρείτε να σερβίρεται στην Ιταλία. Είναι τέλειo γλυκό και ελαφρώς πυκνό και ιδανικό για πρωινό.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το κέικ
Αυγά: χρησιμοποιήστε μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου. Θα χρειαστεί να διαχωρίσετε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια για αυτή τη συνταγή.
Ζάχαρη: η κρυσταλλική ζάχαρη λειτουργεί καλύτερα.
Ξύσμα λεμονιού: αυτή η συνταγή απαιτεί μόνο ξύσμα λεμονιού, όχι χυμό. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Γάλα: κάθε γάλα από άπαχο έως πλήρες λειτουργεί εδώ. Οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος λειτουργούν επίσης.
Ελαιόλαδο: Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν ελαιόλαδο. Ένα ωραίο φρουτώδες ελαιόλαδο θα ήταν νόστιμο στο Ciambella.
Αλεύρι: το αλεύρι για όλες τις χρήσεις λειτουργεί εξαιρετικά εδώ.
Εκχύλισμα βανίλιας: για να προσθέσετε λίγο άρωμα.
Baking Powder: για να βοηθήσει το κέικ να φουσκώσει. Εάν έχετε ένα πακέτο Paneangeli Vanillina, αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει ακόμα και τη βανίλια σε αυτή τη συνταγή.
Αλάτι: λίγο αλάτι kosher για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της γλυκύτητας.
Εκτέλεση
Ψήστε το ciambella σας σε μια φόρμα για κέικ ή σε σχήμα δαχτυλιδιού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λαδώσει καλά το ταψί με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι πριν προσθέσετε το κουρκούτι.
Βήμα 1: Ξεχωρίστε τα αυγά
Αρχικά, θα χρειαστεί να χωρίσετε τα αυγά και να τοποθετήσετε τα ασπράδια σε ένα μπολ, τους κρόκους σε ένα άλλο. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα αρκετά μεγάλο μπολ για να χτυπήσετε τα ασπράδια σε κορυφές.
Χρησιμοποιήστε ένα μίξερ χειρός για να χτυπήσετε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 2 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα.
Βήμα 2: Ανακατέψτε τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη και το ξύσμα
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το μίξερ χειρός για να ανακατέψετε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Χρησιμοποιώ το ξύσμα ενός ολόκληρου λεμονιού, που είναι περίπου μια κουταλιά της σούπας.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το γάλα και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τελειώστε με το αλεύρι, προσθέτοντας σε τρεις δόσεις.
Βήμα 3: Διπλώνουμε τα ασπράδια
Χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα για να διπλώσετε τα ασπράδια στο κουρκούτι. Εργαστείτε σε δύο παρτίδες. Επίσης, μην ανησυχείτε μήπως είστε πολύ απαλοί όταν ενσωματώνετε το κουρκούτι.
Βήμα 4: Ψήστε
Τέλος, ρίχνουμε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί. Λειάνετε το πάνω μέρος του κουρκούτι ciambella. Ψήστε για περίπου 40-45 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού σας. Τα μεγαλύτερα τηγάνια θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο, τα μικρότερα τηγάνια θα χρειαστούν περισσότερο.
Το κέικ είναι έτοιμο όταν μια οδοντογλυφίδα που μπαίνει στο κέντρο βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσει σε συρμάτινη σχάρα στο ταψί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε προσεκτικά από το τηγάνι και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
*Photo Credits: Shutterstock
Πηγή: This Italian Kitchen.com