Ποιο είναι το Νο1 debate ανάμεσα σε Αθηναίους και Θεσσαλονικείς/Βόρειους εν γένει; Το δίπολο «σουβλάκι/καλαμάκι». Στην Αθήνα όταν λέμε καλάμάκι, εννοούμε το μικρό καλάμι (και όχι αυτό που ρουφάτε τον φραπέ σας που ήρθε μετά), που έχει περασμένα κομμάτια κρέατος και όταν λέμε σουβλάκι, εννοούμε τη γενικότερη έννοια, που περιλαμβάνει και το τυλιχτό και το καλαμάκι. Λέμε θα πάμε για σουβλάκι και μπορεί να πάρουμε και τα δύο. Τη λέξη την έχουμε ως γενική ομπρέλα. Στη Θεσσαλονίκη, το τυλιχτό το λένε σάντουιτς και το καλαμάκι γι’ αυτούς είναι το σουβλάκι.
Ε, με τη λίστα του Taste Atlas που κυκλοφόρησε για τα καλύτερα street food στην Ευρώπη για το 2025, θα βρουν στη Θεσσαλονίκη ένα επιχείρημα για να πουν σε εμάς τους Αθηναίους ότι είμαστε στην λανθασμένη μεριά της Ιστορίας.

Ο λόγος είναι ότι στην κορυφαία δεκάδα με τα street food, οι πρώτες δύο θέσεις είναι ελληνικές, αλλά σε αυτές δεν υπάρχει το σουβλάκι. Στην πρώτη θέση είναι το κοντοσούβλι και όλα καλά με αυτό. Στη 2η θέση, όμως, είναι ο γύρος, που ο γύρος είναι αναπόσπαστο μέρος του τυλιχτού. Και η εικόνα που το συνοδεύει είναι μια πίτα που τυλίγει κομμάτια κρέατος. Αντιθέτως, το αθηναϊκό καλαμάκι είναι στην 9η θέση της λίστας, με το όνομα που υποστηρίζουν οι Θεσσαλονικείς. Επί της ουσίας, δεν είναι δηλαδή 9ο το τυλιχτό, αλλά 9η είναι η version του τι εννοούν στη Βόρεια Ελλάδα και στη 2η θέση είναι η αθηναϊκή εκδοχή της λέξης.

Έτσι, για τα τυπικά, στη λίστα με τα 100 καλύτερα της Ευρώπης, βρίσκουμε πιο κάτω, το κοκορέτσι (17η θέση), τη σπανακόπιτα (22η θέση), το κουλούρι Θεσσαλονίκης (44η θέση) και την κρεατόπιτα (45η θέση). Στη λίστα γενικά κυριαρχεί η ιταλική street food σκηνή με 26 θέσεις δικές της.
Η 10άδα με τα καλύτερα street food στην Ευρώπη με διπλό το «σουβλάκι»
- Κοντοσούβλι
- Γύρος
- Pierogi, Πολωνία
- Khachapuri, Γεωργία
- Piadina Romagnola, Ιταλία
- Espetada, Μαδέιρα/Πορτογαλία
- Trapizzino, Ιταλία
- Kalfsvleeskroket, Ολλανδία
- Σουβλάκι/Καλαμάκι
- Μπουρέκι, Βοσνία/Ερζεγοβίνη
* Δείτε όλη τη λίστα εδώ