Έχουμε δει αυτό το τυρί να καταλαμβάνει πολλές φορές τις υψηλότερες θέσεις στις λίστες που φτιάχνει το Taste Atlas. Η γραβιέρα Νάξου έχει καταστεί πιο διάσημη κι από τη φέτα, όμως δεν μιλάμε για μια ποικιλία. Η γραβιέρα είναι η μεγάλη ομπρέλα, από κάτω της όμως υπάρχουν γραβιέρες πολλών ειδών, από διαφορετικούς παραγωγούς. Κι είναι μια συγκεκριμένη που αναδείχθηκε ως το Νο1 τυρί στην Ελλάδα στα Παγκόσμια Βραβεία Τυριού που απονεμήθηκαν στο Βιζέου της Πορτογαλίας.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κλάδου, με συμμετοχές μεγάλων και μικρών παραγωγών από όλο τον κόσμο. Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 4.786 τυριά από 47 χώρες που δοκιμάστηκαν από 240 ειδικούς διεθνούς εμβέλειας και σε κάθε χώρα αναδείχθηκε το καλύτερο τυρί.

Για την Ελλάδα, αυτό ανήκει στη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Μανώλης Πιτταράς, για την οποία η διοργάνωση αναφέρει ότι πρόκειται για «μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, όταν ο Μανώλης Πιτταράς αγόρασε ένα μοσχαράκι για να ταΐσει τα παιδιά του. Η αγάπη όμως ης οικογένειας για τα ζώα και η φροντίδα για τα θηλυκά που γεννιόντουσαν στη φάρμα, μετέτρεψε το σπίτι τους σε αυό που σήμερα είναι γνωστό ως η μεγαλύτερη γαλακτοκομική μονάδα σε όλα τα νησιά της Ελλάδας. Όλα τα προϊόντα παράγονται με φρέσκο αγελαδινό γάλα από το κοπάδι τους, το οποίο θρέφεται με ζωοτροφή χωρίς GMO, σύμφωνα με πιστοποίηση του VLOG».

Μπορείτε να δείτε όλη την απονομή στο ακόλουθο βίντεο ή στην επίσημη ιστοσελίδα του World Cheese Awards για το ποια τυριά είναι τα κορυφαία στον κόσμο.