Είκοσι έξι ελληνικά πιάτα λαχανικών που κάποια θα σε εκπλήξουν γιατί δεν τα γνωρίζεις καν ότι υπάρχουν… Και όμως η λίστα του Taste Atlas τα βρήκε! Ας δούμε ποια είναι…

Τα μισά δεν τα ξέρεις καν: Τα 26 καλύτερα ελληνικά πιάτα με λαχανικά

Γεμιστά

Τα γεμιστά είναι ένα ελληνικό πιάτο που παραδοσιακά αποτελείται από λαχανικά, όπως ντομάτες και πράσινες πιπεριές, τα οποία είναι γεμιστά με ρύζι εσωτερικά. Τα γεμιστά στη συνέχεια ψήνονται στο φούρνο. Είναι ένα τυπικό καλοκαιρινό πιάτο.

Θεωρείται κυρίως χορτοφαγικό πιάτο, αν και υπάρχουν κάποιοι που το παρασκευάζουν με κιμά στη γέμιση. Συνιστάται να ετοιμάζετε το πιάτο όταν τα λαχανικά βρίσκονται στο απόγειο της εποχής και να το σερβίρετε γαρνιρισμένο με μια κουταλιά ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι και συνοδευόμενο από φέτα.

Κολοκυθάκια τηγανιτά

Στην Ελλάδα, τα τηγανητά κολοκυθάκια μπορούν να καταναλωθούν ως μεζές ή ως συνοδευτικό πιάτο. Τα κολοκυθάκια κόβονται σε φέτες, καρυκεύονται και στη συνέχεια απλώς πασπαλίζονται με αλεύρι πριν τηγανιστούν μέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσά. Συνιστάται να τα συνοδεύετε με διάφορα ντιπ, όπως τζατζίκι με βάση το γιαούρτι ή σκορδαλιά με σκόρδο.

Σκορδαλιά

Η Σκορδαλιά είναι ένα γευστικό ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται από έναν συνδυασμό πουρέ πατάτας (ή πουρέ από καρύδι), ελαιόλαδο, ξύδι, ωμό σκόρδο. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως επάλειψη ή ντιπ, είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε παγωμένο. Λόγω της έντονης γεύσης της, η σκορδαλιά σερβίρεται επίσης συχνά ως συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα με ψάρι ή λαχανικά.

Τα μισά δεν τα ξέρεις καν: Τα 26 καλύτερα ελληνικά πιάτα με λαχανικά

Χόρτα

Τα Χόρτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα που αποτελείται από αχνιστά ή βρασμένα χόρτα και αγριόχορτα που περιχύνονται με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.

Τα χόρτα συνήθως περιλαμβάνουν πικραλίδα, βλίτα, τσουκνίδα, άγριο σπανάκι και ραδίκια. Η γεύση της σαλάτας μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο πικρή, ανάλογα με το φυτό.

Τα Χόρτα καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή το καλοκαίρι, επειδή είναι δροσιστικά και εύκολα στην παρασκευή τους. Αν και συνήθως καταναλώνονται μόνα τους, τα χόρτα μπορεί επίσης να σερβιριστούν ως συνοδευτικό σε ψάρια ή ψητά κρέατα.

Τα μισά δεν τα ξέρεις καν: Τα 26 καλύτερα ελληνικά πιάτα με λαχανικά

Φακές

Αυτή η παραδοσιακή ελληνική σούπα με φακές είναι απλή σε υλικά και προετοιμασία, αλλά έχει ως αποτέλεσμα ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις. Χαρακτηρίζεται από την πυκνή υφή της, δίπλα στις καφέ ή πράσινες φακές, ενώ η σούπα συχνά ενσωματώνει κρεμμύδια, σκόρδο, καρότα και περιστασιακά πολτοποιημένες ντομάτες.

Σερβίρεται πάντα ζεστή και μερικές φορές συνοδεύεται με ελαιόλαδο και ξύδι και μερικές φέτες ψωμί, αποτελεί ένα θρεπτικό χειμερινό γεύμα.

Μπριάμ

Απλό σε υλικά αλλά γεμάτο γεύση, το μπριάμ είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό για διάφορα πιάτα με κρέας.

Περιγράφεται καλύτερα ως ανάμεικτα ψητά λαχανικά, και συνήθως αποτελείται από κομμένες σε φέτες πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες και κολοκυθάκια που είναι γενναιόδωρα καρυκευμένα με ελαιόλαδο και διάφορα μπαχαρικά, στη συνέχεια τοποθετούνται σε στρώσεις και ψήνονται μέχρι να συνδυαστούν όλες οι γεύσεις.

Το πιάτο προσαρμόζεται εύκολα με οποιαδήποτε λαχανικά της εποχής, και αν το απολαύσετε ως κύριο πιάτο, συνήθως συμπληρώνεται με θρυμματισμένη ή κομμένη σε φέτες φέτα και τραγανό ψωμί.

Τα μισά δεν τα ξέρεις καν: Τα 26 καλύτερα ελληνικά πιάτα με λαχανικά

Πατατοσαλάτα

Η ελληνική πατατοσαλάτα είναι εξαιρετικά ευέλικτη και μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας σε μέγεθος μπουκιάς που επικαλύπτονται με ένα γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα.

Η σαλάτα προσαρμόζεται εύκολα με διάφορες προσθήκες που μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθο ή μαϊντανό.

Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα, καθώς προσφέρει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας.

Φασολάδα

Η φασολάδα είναι μια απλή και παραδοσιακή ελληνική σούπα από αποξηραμένα λευκά φασόλια που περιχύνονται με ελαιόλαδο και τρώγονται με διάφορα λαχανικά και μυρωδικά, όπως κρεμμύδια, σέλινο και ντομάτες.

Το πιάτο είναι θρεπτικό και θυμίζει την αρχαιότητα, καθώς το κριθάρι, οι ελιές και τα φασόλια ήταν οι τρεις καλλιέργειες που συντηρούσαν τους στρατούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η φασολάδα τρώγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά παραδοσιακά καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, όταν οι ορθόδοξοι χριστιανοί κάνουν θρησκευτική νηστεία. Το όνομα φασολάδα προέρχεται από τη λέξη «φασόλι», εξ ου και το όνομα αυτής της υγιεινής και γευστικής εναλλακτικής λύσης διατροφής.

Τα μισά δεν τα ξέρεις καν: Τα 26 καλύτερα ελληνικά πιάτα με λαχανικά

Φασολάκια

Τα φασολάκια, ένα παραδοσιακό καλοκαιρινό πιάτο στην Ελλάδα, είναι ένα απλό, μονοποικιλιακό πιάτο που αποτελείται από φασολάκια που σιγοβράζονται σε ελαιόλαδο μαζί με φρέσκες, ώριμες ντομάτες. Ενίοτε εμπλουτίζεται με άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδια, κολοκυθάκια, καρότο ή πατάτες, και συνήθως αρωματίζεται με διάφορα φρέσκα μυρωδικά.

Παραδοσιακά απολαμβάνεται ως κύριο πιάτο, τα φασολάκια σερβίρονται συχνά με τριμμένη φέτα και συνοδεύονται από ψωμί.

Σπανακόρυζο

Στην απλούστερη μορφή του, το σπανακόρυζο αποτελείται από ρύζι και σπανάκι που σιγοβράζονται αργά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Το πιάτο συνήθως αρωματίζεται γενναιόδωρα με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και προσαρμόζεται εύκολα με πρόσθετα υλικά, όπως φρέσκα κρεμμυδάκια, ρεβίθια, πράσα και διάφορα βότανα και μπαχαρικά.

Παραδοσιακά παρασκευάζεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά συνήθως απολαμβάνεται όλο το χρόνο ως υγιεινό κυρίως πιάτο, όταν συνήθως συνοδεύεται από φέτα, ή ως συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα με κρέας ή θαλασσινά.

Τα μισά δεν τα ξέρεις καν: Τα 26 καλύτερα ελληνικά πιάτα με λαχανικά

Τα υπόλοιπα 16 πιάτα με λαχανικά

Ρεβύθια
Αρακάς με αγκινάρες
Πρασόρυζο
Λαχανοσαλάτα
Αγκινάρες α λα Πολίτα

Μπάμιες
Λαχανόρυζο
Χορτόσουπα
Τσιγαρίδια (Κεφαλονιά)
Κουνουπίδι Καπαμά (Μεσσηνία)

Και πάμε και στα πραγματικά άγνωστα…

Πιταρούδια (Ρόδος)
Πύθια (Νίσυρος)
Σουφικό (Ικαρία)
Τσιγαρέλι (Κέρκυρα)
Μπουτρίδια (Ζάκυνθος)
Κιντεάτα