Το καλοκαίρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εμείς είμαστε πιο χαλαροί από ποτέ. Θάλασσα, ήλιος, αμμουδιά, η τέλεια παραλία και φυσικά από αυτή την εξίσωση δεν θα μπορούσε να λείπει ένα καλό κρασί. Το ίδιο το κρασί, αποτελεί και μια πολύ προσωπική υπόθεση, καθώς τα γούστα διαφέρουν. Άλλοι αγαπούν το κόκκινο, άλλοι το ξηρό, άλλοι δεν ζουν χωρίς το ημίγλυκο και άλλοι δηλώνουν αιώνια ερωτευμένοι με το λευκό, το οποίο δεν διστάζουν να συνδυάσουν ακόμα και με πιάτα που περιέχουν κόκκινο κρέας και σάλτσες.
Το ένα ποτηράκι γίνεται δύο και τα δύο γίνονται ακόμα πιο εύκολα τρία με καλή παρέα. Αν θέλετε να ανοίξετε ένα κρασί για να ευχαριστήσετε τους φίλους σας, το Taste Atlas ξέρει ποιο είναι το καλύτερο ελληνικό κρασί που βρίσκεται στα 100 καλύτερα παγκοσμίως. Και όχι, αυτό δεν είναι το σαντορινιό Vinsanto που πιθανότατα περιμένατε. Φυσικά, στην κατάταξη, ο μεσογειακός Νότος έχει την πλήρη κυριαρχία στην δεκάδα.
Το ελληνικό κρασί στα 100 καλύτερα του κόσμου
Στην πέμπτη θέση της κατάταξης συναντάμε το «Samos Nectar». Το νέκταρ είναι ένα στυλ κρασιού που κατάγεται από τη Σάμο. Το κρασί παράγεται από Muscat Blanc à Petits Grains, που είναι τοπικά γνωστό ως Μοσχάτο. Το κρασί παράγεται από σταφύλια όψιμης συγκομιδής και λιασμένα σταφύλια και πρέπει να παλαιωθεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Το νέκταρ έχει ένα ελκυστικό ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα. Είναι ένα σύνθετο και πλούσιο κρασί με άρωμα που θυμίζει μέλι, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Στο στόμα, εμφανίζει μια καλή ισορροπία οξύτητας και γλυκύτητας, με αποξηραμένα φρούτα, καραμέλα, πικάντικες και φυτικές νότες.
Τα πρώτα δέκα στην λίστα
- Barolo/ Ιταλία
- Vintage Port/ Πορτογαλία
- Châteauneuf-du-Pape/ Γαλλία
- Conegliano Valdobbiadene Prosecco/ Ιταλία
- Samos Nectar/ Ελλάδα
- Ribera del Duero/ Ισπανία
- Tawny Port/ Πορτογαλία
- Rías Baixas/ Ισπανία
- Montepulciano d’Abruzzo/ Ιταλία
- Amarone della Valpolicella/ Ιταλία
Πηγή: Taste Atlas.com
*Photo Credit: Shutterstock