Αν έχεις πάει στο Μεξικό, θα ξέρεις ότι εκεί η καθημερινότητα είναι τεκίλα και τάκος. Για πρωινό, για μεσημεριανό, για βραδινό, για οτιδήποτε. Κι επειδή υπάρχει τεράστια πληθώρα σε μαγαζιά που σερβίρουν τάκος, για να αναδειχθεί μία καντίνα, πρέπει να διαθέτει κάτι super special. Ο οδηγός Michelin, που απένειμε τα αστέρια του στην πρωτεύουσα Μέχικο Σίτι πριν μερικές μέρες, είδε σε μια συγκεκριμένη καντίνα το ιδιαίτερο, το μοναδικό. Και της έδωσε ένα αστέρι, για να γίνει η μοναδική καντίνα στη χώρα, ίσως και στη Λατινική Αμερική συνολικά, με αστέρι Michelin.

Η Taquería El Califa de León βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Μεξικό εδώ και 56 χρόνια και μέχρι πριν λίγα 24ωρα, ήταν μία από τις 11.000 τακερίες. Τώρα, είναι μάλλον η πιο περίοπτη.

Δεν έχει υπάρξει τέτοια περίπτωση, όχι μόνο για καντίνα, αλλά για καντίνα που έχει όλες κι όλες 4 επιλογές για να φάει κάποιος. 3 τάκος μεε μοσχάρι και 1 με χοιρινό. Αυτό. Αν σκεφτεί κανείς πως δόθηκαν σε 18 μαγαζιά αστέρια Michelin, με τα 17 να είναι εστιατόρια, τότε η επιβράβευση της Taquería El Califa de León είναι η αποθέωση της απλότητας.

Αυτή η επιβράβευση βέβαια, έκανε καλό στην καντίνα, αλλά όχι στους πελάτες που θέλουν να φάνε, ειδικά στους τουρίστες. Η ουρά, από εκεί που περίμενες 10 λεπτά για να παραγγείλεις, τώρα μπορεί να φτάσει μέχρι και 2-3 ώρες! Θα σου βγει το τάκος! Βρετανοί, Γερμανοί, από τη Νικαράγουα, από τις Ονδούρες, από τη Δομίνικα, πολλές οι εθνικότητες σε μια ουρά για τάκος. Ίσως να είναι και νορμάλ ώρα για μια πόλη με 23 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο τζίρος διπλασιάστηκε, λέει στους New York Times ο Μάριο Ερνάντεζ Αλόνσο, ιδιοκτήτης της καντίνας. «Το να μας δώσουν ένα αστέρι Michelin, ένα μαγαζί street food, έχει ανοίξει ένα μονοπάτι ευκαιρίων για όλους που δεν έχουν πεντάστερα εστιατόρια, με τραπέζια, τραπεζομάντιλα και γνωστούς σεφ».

Μια καντίνα που θεωρείται ακριβή, αλλά υπάρχει λόγος

Φυσικά, τα τάκος σε αυτή την καντίνα δεν είναι απλά. Και γι’ αυτό δεν κοστίζουν 60 λεπτά του ευρώ, όπως στην πλειοψηφία. Μπορεί να μας φαίνεται μικρό, αλλά τα 3 και 5 δολάρια για ένα τάκο, δεν είναι λίγα για τους ντόπιους. Έχει με μπριζόλα, με μοσχαρίσιο rib, με pork chop και βάζει μεγάλες ποσότητες κρέατος και πολύ καλής ποιότητας. Γι’ αυτό τα αξιολογεί παραπάνω.

Η Taquería El Califa de León ξεκίνησε το 1968 από τους γονείς του 66χρονου σήμερα Αλόνσο και πήρε το όνομά της από τον διάσημο Μεξικανό ματαντόρ, τον Ροδόλφο Γκαόνα, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Καλίφ δε Λεόν, στο κεντρικό Μεξικό. Ο Γκαόνα ευθύνεται και για το signature τάκο στην καντίνα. Για χάρη του μαγείρεψε ο πατέρας Χερνάντες ένα φιλέτο μπριζόλας κάποτε, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνήθως φτιάχνουν το κρέας στο Μεξικό για τα τάκος. Αντί να το μαρινάρει σε λάδι, το μαρίναρε σε λαρδί, του έριξε λάιμ και αλάτι στη διάρκεια του μαγειρέματος και όχι μετά και από τότε το κρέας γίνεται μόνο έτσι. Πατέντα.

Ο οδηγός χαρακτήρισε το τάκο αυτό ως «μοναδικά μαγειρεμένο, με μια τορτίγια καλαμποκιού αγνή και θεμελιώδη στο μαγείρεμά της». Δεν χρειάζεται καν σάλτσα, υποστηρίζει ο οδηγός. Στην καντίνα αυτή έχουν πάντως δύο πικάντικες.

Το πιο αστείο, είναι ότι ο άνθρωπος που μαγειρεύει το κρέας, ο κ. Ριβέρα, δεν είχε ιδέα τι είναι το αστέρι Michelin μέχρι να απονεμηθεί στην καντίνα. Ο ίδιος μάλιστα, έχει δουλέψει μόνο σε αυτή την τακερία, δεν σπούδασε μαγειρική, αλλά πλέον έχει μια ποδιά Michelin.

Η ζωή πια στη γειτονιά της Taquería El Califa de León δεν είναι πια ίδια. Για κάποιους έχει γίνει ενοχλητική, διότι η τόση συσσώρευση, εμποδίζει τα άλλα καταστήματα και την πελατεία τους. Άλλοι πάλι, το εκμεταλλεύονται και προωθούν την πραμάτεια τους στους τουρίστες στην ουρά.

* Πηγή: New York Times

** Photo credits: Instagram/Califa de Leon