Βουτάς το πιρούνι σου σε ένα κέικ που κλέβει την παράσταση: τραγανό στην κορυφή, ζουμερό και βελούδινο στο κέντρο, με γεύση που φωνάζει «gourmet» αλλά γίνεται πανεύκολα σε ένα μπολ!
Αυτό το κέικ αριστούργημα, γεμάτο κομματάκια σοκολάτας και πλούσιο κακάο, σου δίνει όλη την απόλαυση χωρίς την ταλαιπωρία. Είτε το απολαμβάνεις ζεστό που λιώνει στο στόμα, είτε κρύο σαν καραμελένια λιχουδιά, κάθε μπουκιά είναι ένα πάρτι γεύσεων –τέλειο σκέτο ή με μια κρεμώδη πινελιά!
Τα υπολείμματα που έχουν μείνει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη γίνονται σαν καραμέλα, αλλά ένα γρήγορο χτύπημα στο φούρνο μικροκυμάτων θα το κάνει πάλι μαλακό. Οι φέτες είναι νόστιμες μόνες τους ή με οποιαδήποτε κρεμώδη επικάλυψη.

Συστατικά για το κέικ
Απόδοση: 8 έως 12 μερίδες
¾ φλιτζανιού/168 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια, συν περισσότερο για να λαδώσετε το ταψί
1 φλιτζάνι/173 γραμμάρια γλυκόπικρη ή ημίγλυκη σοκολάτα
½ φλιτζάνι/50 γραμμάρια άγλυκο φυσικό κακάο σε σκόνη
¾ φλιτζανιού/150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Σαντιγί ή παγωτό, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Η προετοιμασία και παρασκευή του κέικ
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 350 βαθμούς. Βουτυρώνετε γενναιόδωρα τον πυθμένα και τις πλευρές μιας φόρμας 8 ιντσών ή πιέζετε ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου στον πυθμένα και στις πλευρές μιας στρογγυλής φόρμας κέικ 8 ιντσών, εξομαλύνοντας τις πλευρές, και βουτυρώνετε γενναιόδωρα το αλουμινόχαρτο.
Βήμα 2
Βάζετε μερικά εκατοστά νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά. Τοποθετείτε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ πάνω από την κατσαρόλα και προσθέτετε τη σοκολάτα. Όταν τα κομματάκια φαίνονται μαλακά και λιωμένα, ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνουν λεία. Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο στο μπολ.
Ανακατέψτε απαλά μέχρι να λιώσει και να γίνει λείο. Προσθέστε το κακάο και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο, και στη συνέχεια αποσύρετε το μπολ από την κατσαρόλα.
Βήμα 3
Ανακατεύετε την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθεί, στη συνέχεια προσθέτετε τα αυγά, ένα-ένα, και χτυπάτε καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ανακατεύετε μέσα τη βανίλια, έπειτα ξύνετε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ισιώνετε την κορυφή.
Βήμα 4
Ψήστε μέχρι να σπάσει και να στεγνώσει η επιφάνεια και μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγετε 2 ίντσες από την άκρη να βγαίνει καθαρή, 40 έως 50 λεπτά. Μια οδοντογλυφίδα που θα μπει στο κέντρο θα πρέπει να βγαίνει με μερικά ψίχουλα.
Βήμα 5
Ψύξτε στη φόρμα σε μια σχάρα και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τα τοιχώματα της φόρμας ή ανασηκώστε το κέικ από τη φόρμα χρησιμοποιώντας την προεξοχή του αλουμινόχαρτου. Μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να το σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Ή, για να κόψετε πολύ ωραίες φέτες, καταψύξτε το κρύο κέικ μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Κόψτε σε φέτες και ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο, αν προτιμάτε. Σερβίρετε το κέικ με σαντιγί ή παγωτό, αν θέλετε. Το κέικ μπορεί να τυλιχτεί και να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες, στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα ή στην κατάψυξη για έως και 1 μήνα.
Πηγή: NY Times