Αυτό το κλασικό κέικ σοκολάτας είναι αρκετά μεγάλο για μια γιορτή, αλλά μπορεί να φτιαχτεί εύκολα με τα βασικά προϊόντα του ντουλαπιού και ένα μίξερ χειρός. Οι στρώσεις του κέικ είναι βαθιά σοκολατένιες, αφράτες και ακόμα πιο νόστιμες αν τις φτιάξετε την προηγούμενη μέρα από την ημέρα που σκοπεύετε να φάτε το κέικ.

Ψήνονται επίσης όμορφα και επίπεδα, οπότε δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με το κόψιμο. Η ξινή κρέμα κάνει τις στρώσεις του κέικ ωραίες και βελούδινες και προσθέτει λίγη πικάντικη γεύση στην αμερικανικού τύπου βουτυρόκρεμα που φτιάχνεται με ζάχαρη άχνη, μια γερή δόση κακάο, βανίλια και άφθονο αλάτι για να ισορροπήσει τη γεύση.

Συνολικός χρόνος παρασκευής: Περίπου 2 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 10 λεπτά, συν 30 λεπτά για να κρυώσει και για ψύξη
Βαθμολογία δυσκολίας: 4

Το πιο εύκολο και το πιο λαχταριστό κέικ που έχεις φτιάξει: Λουσμένο στη σοκολάτα, θα σε κάνει να λιώσεις

Κέικ Σοκολάτας: Συστατικά

Για περίπου 12 έως 16 μερίδες

Για το κέικ

    ◦ ¾ φλιτζανιού/180 χιλιοστόλιτρα ουδέτερο λάδι (όπως κανόλα ή σταφυλόσπορο), συν περισσότερο για το λάδωμα των ταψιών.
    ◦ 2¼ φλιτζανιού/450 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

    ◦ 2 φλιτζάνια/256 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    ◦ 1¼ φλιτζανιού/110 γραμμάρια κακάο, κοσκινισμένο αν είναι κοκκώδες
    ◦ 1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    ◦ 1½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

    ◦ 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (όπως Diamond Crystal)
    ◦ 1 φλιτζάνι/240 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
    ◦ 3 μεγάλα αυγά
    ◦ 1 κουταλιά της σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
    ◦ 1 φλιτζάνι/240 χιλιοστόλιτρα παρασκευασμένου ζεστού καφέ

Για την κρέμα Σοκολάτας

    ◦ 1½ φλιτζάνι/340 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
    ◦ 3¾ φλιτζανιών/450 γραμμάρια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη αν είναι σβόλοι
    ◦ 1½ φλιτζάνι/140 γραμμάρια κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο αν είναι κοκκώδες
    ◦ ¼ φλιτζανιού/60 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

    ◦ ¼ φλιτζανιού/60 χιλιοστόλιτρα χλιαρό γάλα, συν περισσότερο αν χρειαστεί
    ◦ 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
    ◦ ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher (π.χ. Diamond crystal)
    ◦ Ψεκασμός (προαιρετικά), για τη διακόσμηση.
Αυτό το κέικ Σοκολάτας θα το λατρέψεις

Παρασκευή του κέικ σοκολάτας

Βήμα 1

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για το κέικ. Τοποθετήστε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου και ζεστάνετε το φούρνο στους 350 βαθμούς. Λαδώνετε γενναιόδωρα δύο φόρμες ψησίματος 9 ιντσών και στρώνετε τον πάτο τους με λαδόκολλα.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν καλά και να μην μείνουν σβώλοι.

Βήμα 3

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε τα ¾ του φλιτζανιού/150 γραμμάρια λάδι με την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και τη βανίλια.

Βήμα 4

Προσθέτετε το μείγμα της ξινή κρέμας στα ξηρά υλικά. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να υγρανθούν τα ξηρά υλικά, στη συνέχεια γυρίστε το μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα και ανακατέψτε για 2 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο και τα τοιχώματα του μπολ στη μέση της διαδικασίας. Διπλώστε προσεκτικά τον καφέ στο μείγμα χρησιμοποιώντας μια εύκαμπτη σπάτουλα.

Βήμα 5

Μοιράστε το μείγμα ομοιόμορφα στις έτοιμες φόρμες και χτυπήστε τις στον πάγκο μερικές φορές για να φύγουν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες αέρα. Ψήστε μέχρι να φουσκώσουν και μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρή, 35 έως 40 λεπτά.

Τοποθετήστε τα ταψιά σε μια σχάρα και αφήστε τα κέικ να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, περάστε ένα λεπτό μαχαίρι γύρω από τις άκρες του ταψιού και γυρίστε προσεκτικά τα κέικ στη σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. (Ίσως χρειαστεί να χτυπήσετε ελαφρά τις φόρμες στη σχάρα για να απελευθερώσετε κάθε κέικ).

Βήμα 6

Όσο ψήνονται τα κέικ, καθαρίζετε το μπολ ανάμειξης και φτιάχνετε τη βουτυρόκρεμα: Προσθέστε το βούτυρο στον κάδο και ανακατέψτε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει λεία, σταματώντας το μίξερ κατά διαστήματα για να ξύσετε τον πάτο και τα τοιχώματα του κάδου.

Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να υγρανθεί η ζάχαρη και το κακάο, στη συνέχεια, ανεβάστε την ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή και χτυπήστε μέχρι να γίνει λεία και αφράτη, περίπου 5 λεπτά, προσθέτοντας λίγο περισσότερο γάλα (1 κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά) αν χρειαστεί για να γίνει μια λεία και ελαφριά βουτυρόκρεμα.

Ξύστε κατά διαστήματα το μπολ για να βεβαιωθείτε ότι η βουτυρόκρεμα είναι ομοιόμορφα αναμεμειγμένη. Δοκιμάστε και προσθέστε λίγο ακόμα αλάτι αν θέλετε. (Η βουτυρόκρεμα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου όσο το κέικ ολοκληρώνει το ψήσιμο και κρυώνει).

Βήμα 7

Συναρμολογήστε το κέικ: Ανακατέψτε δυνατά τη βουτυρόκρεμα με μια εύκαμπτη σπάτουλα για να απομακρύνετε τυχόν μεγάλες φυσαλίδες αέρα. (Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε την τελική βουτυρόκρεμα λεία).

Προσθέστε μια μικρή κουταλιά βουτυρόκρεμα σε ένα πιάτο σερβιρίσματος ή σε ένα χάρτινο στρογγυλό κέικ και τοποθετήστε από πάνω μια στρώση κέικ, με τη φουσκωμένη πλευρά προς τα κάτω. Απλώστε περίπου 1 γεμάτο φλιτζάνι βουτυρόκρεμα ομοιόμορφα στην κορυφή του κέικ.

Τοποθετήστε τη δεύτερη στρώση πάνω από τη βουτυρόκρεμα, με τη φουσκωμένη πλευρά προς τα κάτω, και πιέστε ελαφρά.

Απλώστε ένα λεπτό στρώμα βουτυρόκρεμας πάνω από την κορυφή και τις πλευρές του κέικ (προσέξτε να μη μεταφέρετε ψίχουλα πίσω στο μπολ με την επικάλυψη) και, στη συνέχεια, βάλτε το κέικ στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η βουτυρόκρεμα, περίπου 30 λεπτά.

Βήμα 8

Απλώστε την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα πάνω από την κορυφή και τα πλαϊνά του κέικ και καλύψτε με πασπαλίσματα, αν χρησιμοποιείτε.

Βήμα 9

Φυλάξτε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 4 ημέρες. Χρησιμοποιήστε ένα ζεστό, καθαρό και στεγνό μαχαίρι για τις πιο τακτοποιημένες φέτες.