Το κοκτέιλ Paloma μπήκε στη ζωή μας δυναμικά, ωστόσο ένα μυστήριο το συνοδεύει καθώς η ιστορία του είναι σκοτεινή και δύσκολα ανιχνεύσιμη. Οι ιστορικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πού και πώς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά αυτό το ποτό.

Ο Don Javier Delgado Corona, ιδιοκτήτης του La Capilla, του παλαιότερου μπαρ στο Jalisco του Μεξικού, πιστωνόταν για χρόνια ως ο εφευρέτης του Paloma.

Είναι γνωστός για τη δημιουργία άλλων κοκτέιλ, όπως το Batanga, οπότε η θεωρία απέκτησε δημοτικότητα. Αλλά σύμφωνα με το εγχειρίδιο του Jim Meehan’s Bartender’s Manual, αρνήθηκε ότι δημιούργησε ποτέ το ποτό.

Μια άλλη θεωρία, βασισμένη σε ένα λήμμα της Wikipedia για το ποτό, υποστηρίζει ότι η πρώτη αναφορά για το Paloma προέρχεται από ένα βιβλίο με τίτλο Popular Cocktails of the Rio Grande του Evan Harrison.

Αλλά διάφοροι διαδικτυακοί ντετέκτιβ αποκάλυψαν ότι το βιβλίο δεν φαίνεται να υπάρχει και ότι ένας συγκεκριμένος μπάρμαν Evan Harrison γεννήθηκε περίπου πενήντα χρόνια αργότερα και έτσι δεν μπορεί να ταυτιστεί χρονικά ως ο δημιουργός του Paloma.

Φαίνεται πιθανό ότι ο Harrison και οι φίλοι του μπάρμαν το πρόσθεσαν αυτό στο λήμμα της Wikipedia ως αστείο, και όταν τελικά το λήμμα κατέβηκε δύο χρόνια αργότερα, άλλα blogs είχαν ήδη παραθέσει τις πληροφορίες.

Ίσως το Paloma να μην εμφανίστηκε παρά μόνο όταν το Squirt, η δημοφιλής σόδα γκρέιπφρουτ, εισήχθη στο Μεξικό τη δεκαετία του 1950. Οι ντόπιοι το ανακάτεψαν απλώς με τεκίλα από την πρώτη μέρα και το ποτό απογειώθηκε σε δημοτικότητα.

La Paloma σημαίνει «το περιστέρι» στα ισπανικά, και ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό είναι το κλειδί του γρίφου -το κλασικό ποτό μπορεί να πήρε το όνομά του από ένα δημοφιλές μεξικάνικο λαϊκό τραγούδι που γράφτηκε τη δεκαετία του 1860. Άλλοι ορκίζονται ότι ονομάστηκε «το περιστέρι» λόγω του υπόλευκου χρώματος του ποτού.

Γλυκό, ξινό, λίγο πικρό και αλμυρό, έχει και τις τέσσερις γευστικές ομάδες, συν πάγο, φυσαλίδες και αλκοόλ- πώς να μην αρέσει;

Και κάπως έτσι, εδώ και 2 καλοκαίρια ακούμε συνέχεια την παλόμα και το κλασικό summer cocktail που λέγεται mojito, έχει παραδώσει τα σκήπτρα του.

Το νο1 κοκτέιλ που ζητάνε όλοι στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι - Πώς ξεκίνησε και γιατί αντικατέστησε το μοχίτο

Η συνταγή για να φτιάξεις Paloma

1.5 oz Λευκή τεκίλα
3 oz Φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ
0.5 oz σιρόπι αγαύης (1:1)
0.5 oz Φρέσκο χυμό λάιμ
1 oz Αφρώδες νερό

  • Ζάχαρη και αλάτι για το περιτύλιγμα
  • Σφήνα γκρέιπφρουτ για γαρνίρισμα

Μέθοδος

Βάλτε όλα τα υλικά, εκτός από το ανθρακούχο νερό, σε ένα σέικερ και ανακινήστε με πάγο για να παγώσει.

Σουρώστε σε φρέσκο πάγο σε ένα ποτήρι Collins με ζάχαρη και αλάτι.
Συμπληρώστε με ανθρακούχο νερό και γαρνίρετε με μια σφήνα γκρέιπφρουτ.

Τιπ: Αν θέλετε να γίνει πιο εξεζητημένο, βάλτε αλάτι στο χείλος του ποτηριού γύρω γύρω.

Το νο1 κοκτέιλ που ζητάνε όλοι στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι - Πώς ξεκίνησε και γιατί αντικατέστησε το μοχίτο