Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τρώμε σχεδόν το σύνολο των λαχανικών κρύα. Ή, τέλος πάντων, σε θερμοκρασία κανονική. Το να ψήσεις λαχανικά, από αμπελοφάσουλα και χόρτα μέχρι ντομάτες και πιπεριές, το ανακαλύψαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Και πολύ καλά κάναμε. Όχι μόνο διότι τα χειμωνιάτικα λαχανικά όταν ζεσταθούν στο φούρνο μαλακώνουν, αλλά και γλυκαίνουν κιόλας, βγάζουν όλη τους τη γεύση κι αποτελούν είτε τέλεια συνοδευτικά, είτε ακόμα και κυρίως πιάτα.

Ένα ψητό λαχανικό είναι ένα υπέροχο λαχανικό, ακόμα και όταν μαγειρεύεται απλά με λάδι, αλάτι και πιπέρι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ψήσετε διαφορετικά λαχανικά.  Μερικές φορές, όμως, θέλετε μια ενιαία μέθοδο που λειτουργεί με τα πάντα, ώστε να μπορείτε να αγοράσετε ό,τι φαίνεται καλό και να ξέρετε τι θα κάνετε με αυτό.

Ορίστε, λοιπόν, ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος να ψήσεις τα λαχανικά σου χωρίς να τα καταστρέψεις. Η μέθοδος αυτή, εκτός από απλή (χρειάζεσαι τα απλούστερα υλικά και μόνο μια λαμαρίνα), είναι και γρήγορη. Λειτουργεί εξίσου καλά με τις ρίζες, τα σκούρα φυλλώδη χόρτα, τα σπαράγγια και τα αμπελοφάσουλα της άνοιξης, αλλά και τις ντομάτες και πιπεριές του καλοκαιριού. Ακολούθησε αυτά τα τέσσερα βήματα και… απόλαυσε το πιάτο σου.

1. Κόψε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια.

Τα λαχανικά πρέπει να κοπούν σε μεγάλες ή σε μικρές φέτες. Τα μικρότερα κομμάτια μαγειρεύονται πιο γρήγορα και βγάζουν πιο τραγανά εξωτερικά, ενώ τα μεγαλύτερα προσφέρουν περισσότερη κρεμώδη υφή στο κέντρο. Άπλωσε τα κομμάτια στο ταψί για να μην αχνίσουν και τελικά να μαλακώσουν. Έχει σημασία να ακολουθήσεις αυτό το βήμα, να είναι δηλαδή όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται τα κομμάτια, διότι τόσο πιο ομοιόμορφο θα είναι και το ψήσιμό τους.

2. Ρίξε αλάτι, πιπέρι και λάδι γενναιόδωρα

Είναι ακριβώς όταν ξαπλώνεις στην παραλία και περιμένεις να μαυρίσεις. Δεν πασαλείβεσαι με αντηλιακό και χαλάς ένα μπουκαλάκι την ημέρα; Έτσι και τα λαχανικά θέλουν το λάδι τους για να ψηθούν σωστά και να αποκτήσουν μια τραγανιστή υφή στο εξωτερικό τους. Ένα ως δύο κιλά λαχανικών χρειάζονται μία ως τρεις κουταλιές της σούπας λάδι. Πρόσεξε μόνο να ρίξεις λάδι παντού και όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Για να γίνει ακόμα πιο έντονη η γεύση τα λαχανικά πρέπει να πασπαλίζονται με ωραίες μεγάλες πρέζες αλάτι, αλλά και μαύρο πιπέρι, αν σου αρέσουν τα πικάντικα.

3. Ψήσε στην χαμηλότερη σχάρα ενός ζεστού φούρνου.

Η μαγική θερμοκρασία του φούρνου που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι 220 βαθμοί. Είναι αρκετά ζεστή για να καραμελώσει εξωτερικά, αλλά όχι τόσο ζεστή ώστε τα υλικά να καούν πριν ψηθεί το εσωτερικό. Τοποθετώντας το τηγάνι με τα φύλλα στην κάτω σχάρα, που είναι πιο κοντά στην πηγή θερμότητας, το μετατρέπεις σε ένα μεγάλο τηγάνι και βοηθάμε τον πάτο των λαχανικών να τσιτσιρίσει και να τσιγαριστεί. Αλλά σε αντίθεση με ένα τηγάνι στην εστία, η περιβάλλουσα θερμότητα του φούρνου μαγειρεύει ταυτόχρονα και τις άλλες πλευρές.

Οι περισσότερες συνταγές σου προτείνουν να ανακατεύεις ή να αναποδογυρίζεις τα λαχανικά μέχρι τη μέση του ψησίματος. Αυτό, όμως, τις περισσότερες φορές έχει σαν αποτέλεσμα μόνο ελαφρώς χρυσαφί εξωτερικά και δυνητικά στεγνό εσωτερικό. Άσε τα λαχανικά να ψηθούν χωρίς να τα ανακατεύεις. Ίσα-ίσα που αν ανοιγοκλείνεις πολλές φορές το φούρνο θα έχεις απώλεια θερμότητας και ποιότητας στο ψήσιμο.

4. Αρωμάτισε τα λαχανικά μετά το μαγείρεμα.

Μπορείς να καλύψεις τα λαχανικά πριν τα ψήσεις με μπαχαρικά και άλλα καρυκεύματα. Αλλά είναι πιο εύκολο να εστιάσεις στο καλό ψήσιμο των λαχανικών και να μην αγχώνεσαι για τα μικρά καρυκεύματα που καίνε. Ο χρόνος μαγειρέματος θα εξαρτηθεί από την πυκνότητα και το μέγεθος των λαχανικών. Όταν ένα πιρούνι διαπερνά εύκολα, έχουν τελειώσει.

Αν θέλεις, ρίξτε τα ψητά λαχανικά στο ζεστό τηγάνι με ό,τι θέλετε να ζεστάνετε ή να φρυγανίσετε, όπως μπαχαρικά, βούτυρο ή ψιλοκομμένο σκόρδο. Εναλλακτικά, παίξε με τη γλύκα των λαχανικών πασπαλίζοντάς τα με φρέσκα μυρωδικά, πικάντικη σάλτσα ή μια στύψιμο πικάντικο χυμό λεμονιού. Για να μετατρέψεις τα λαχανικά σε πλήρες γεύμα, σέρβιρέ τα πάνω πάνω από δημητριακά ή πολτοποίησέ τα σε σούπα.

** Με πληροφορίες από New York Times.