Το λικέρ είναι ένα ηδύποτο που τείνει να χαθεί η αξία του στα χρόνια της αφθονίας. Λίγες χώρες τιμούν την παράδοση. Η Ελλάδα δεν φημίζεται για την πληθώρα παραγωγής, έχει όμως ένα και καλό, που κάνει τη διαφορά.

Κυρίως, επειδή έτσι μας συμφέρει να γράφουμε, διότι η Ελλάδα έχει μόλις μία συμμετοχή στη λίστα με τα 76 καλύτερα του Taste Atlas κι από κει και πέρα υπάρχουν σχεδόν 40 συμμετοχές από την Ιταλία και οι υπόλοιπες 35 θέσεις μοιράζονται σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, με τις Κροατία, Μαυροβούνιο, Τσεχία να έχουν επίσης μια συμμετοχή, όπως και η Πολωνία που έχει μία και την καλύτερη, την πρώτη θέση στη λίστα του Taste Atlas με το Γκολντβάσερ από το Γκντανσκ.

Το ίδιο ισχύει και για εμάς, που έχουμε μία και καλή, με την πατρινή Τεντούρα να βρίσκεται στην 5η θέση ανάμεσα σε 76 λικέρ από όλη την Ευρώπη. Η τεντούρα παρασκευάζεται με αρωματισμό ή εκχύλιση διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως ρούμι ή μπράντι ή και αλκοόλη ποτοποιίας με συνοδεία διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών, με κύρια συστατικά την κανέλα και το γαρύφαλλο, ενώ θα βρεις και μοσχοκάρυδο ή κίτρο σε άλλες παραλλαγές. Στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή σήμερα όλες οι ποτοποιίες παρασκευάζουν τεντούρα και η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.

Στην 4η θέση στην Ευρώπη: Το μόνο ελληνικό λικέρ που κέρδισε θέση στη λίστα του Taste Atlas

Το λικέρ αυτό έχει μαύρο χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Πίνεται σκέτη ή με πάγο σαν απεριτίφ, ακόμα και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό λόγω των συστατικών της. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική σαν αρωματικό στα φαγητά, στα γλυκά, στον καφέ, καθώς και σε κοκτέιλ ποτών. Η πρώτη αναφορά για τεντούρα εντοπίζεται στον 13ο αιώνα, στην Ενετοκρατία, επομένως, επί της ουσίας, κι αυτό το λικέρ είναι ιταλικής καταγωγής. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας κονταρομαχίας όταν σε γεύμα προς τιμήν του βαρόνου της Χαλανδρίτσας, του Κουράνδου, σερβιρίστηκε για πρώτη φορά αυτό το σκούρο ηδύποτο.

Θα αφήσουμε ασχολίαστη τη Χαλανδρίτσα και τον Κουράνδο και θα εστιάσουμε στην απήχηση που έχει η τεντούρα για να φτάνει τόσο ψηλά σε μια κατηγορία που δεν είναι κι ότι είμαστε γνώστες ή ειδικοί εδώ στην Ελλάδα. Αλλά το φραγκολεβαντίνικο DNA που είναι ισχυρό στην Πάτρα, μας σώζει και μας δίνει τη μία και καλή παρουσία.

Η δεκάδα με τα κορυφαία ευρωπαϊκά λικέρ

  • Averna, Καλτανιζέτα/Ιταλία
  • Goldwasser, Γκντανσκ/Πολωνία
  • Αμάρο, Ιταλία
  • Chartreuse, Saint-Pierre de Chartreuse/ Γαλλία
  • Τεντούρα, Πάτρα
  • Αμάρο Λουκάνο, Πιστίτσι/Ιταλία
  • Αμάρο Μπραούλιο, Μπόρμιο/Ιταλία
  • Αμάρο Μοντενέγκρο, Μπολόνια/Ιταλία
  • Ratafia catalana, Καταλονλία/Ισπανία
  • Beirão, Λουζά/Πορτογαλία

Δείτε αναλυτικά τη λίστα εδώ.