Για άλλη μια ημέρα, για άλλη μια φορά, το Taste Atlas αναδεικνύει την γαστρονομική υπεροχή της Ελλάδας. Αυτή τη φορά με κρότο, καθώς 6 ελληνικά πιάτα με μαγειρευτό βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα μαγειρευτά της Ευρώπης.

Ο κόκορας κρασάτος βρίσκεται στην 1η θέση της λίστας του Taste Atlas με τα καλύτερα μαγειρευτά. Αυτό το καθιστά το κορυφαίο μαγειρευτό στην Ευρώπη. Στην 8η θέση βρίσκεται το κουνέλι στιφάδο, στην 13η θέση, το στιφάδο, στην 15 θέση, το κοκκινιστό, στην 34η θέση, τη μανέστρα και τέλος στην 89η θέση, το χοιρινό με σέλινο.

Κόκορας κρασάτος

μαγειρευτό

Ο Κόκορας κρασάτος είναι μια ελληνική παραλλαγή του διάσημου γαλλικού coq au vin. Αυτό το ελληνικό μαγειρευτό πιάτο φτιάχνεται με κόκορα, ελληνικό κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο, ξυλάκι κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης ή πάστα πιπεριάς Φλωρίνης.

Ο κόκορας βράζεται σε μια νόστιμη σάλτσα κόκκινου κρασιού μέχρι το κρέας να γίνει εξαιρετικά τρυφερό και αρωματικό. Το καλοκαίρι, η σάλτσα είναι ελαφριά, ενώ το χειμώνα είναι συνήθως πολύ πιο πηχτή. Παραδοσιακά, το πιάτο σερβίρεται με ζυμαρικά και τριμμένο κεφαλοτύρι.

Κουνέλι στιφάδο

μαγειρευτό

Το Κουνέλι στιφάδο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό μαγειρευτό που αποτελείται από κομμάτια κρέατος κουνελιού που έχουν μαγειρευτεί με κρεμμύδια, ντομάτες, πελτέ ντομάτας, σκόρδο, ξύδι, ζωμό κοτόπουλου ή κουνελιού και ελαιόλαδο. Μια χούφτα αρωματικά μπαχαρικά και καρυκεύματα χρησιμοποιούνται συνήθως για να αρωματίσουν τη σάλτσα, όπως κανέλα, φύλλα δάφνης, μπαχάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, κύμινο, αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Το πιάτο συνήθως απολαμβάνεται ζεστό, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι στην κορυφή και συνήθως συνοδεύεται από ψωμί κρούστας και ένα ποτήρι ελληνικό κόκκινο κρασί ή ρετσίνα.

Στιφάδο

μαγειρευτό

Το στιφάδο είναι το ιδανικό μαγειρευτό για μια κρύα μέρα του χειμώνα. Αν και τα συστατικά ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και από μάγειρα σε μάγειρα, τα βασικά είναι μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών, ντομάτας, κρασιού ή ξιδιού και μερικές φορές σκόρδου.

Ανάλογα με την περιοχή, κρέας όπως κατσίκι, κουνέλι, άγριος λαγός, σαλιγκάρια, πατσάς ή χταπόδι μπορούν να προστεθούν στο στιφάδο, αλλά γίνεται κυρίως με βόειο κρέας.

Άλλοι προτιμούν να προσθέτουν μανιτάρια ή μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι. Το όνομα του πιάτου έχει ιταλική επιρροή καθώς προέρχεται από τη λέξη stufato, που σημαίνει στιφάδο στα ιταλικά.

Όταν το στιφάδο μαγειρεύεται, συνιστάται να το συνδυάσετε με ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο πλάι.

Κοκκινιστό

μαγειρευτό

Ο όρος κοκκινιστό περιλαμβάνει διάφορα ελληνικά μαγειρευτά πιάτα που αποτελούνται από διαφορετικά είδη κρέατος που ψήνονται και σιγοψήνονται σε μια γευστική σάλτσα ντομάτας, συνήθως μαζί με διάφορα βότανα, μπαχαρικά και κόκκινο κρασί. Παραδοσιακά παρασκευασμένα με μοσχάρι, κοτόπουλο ή αρνί, το κοκκινιστό σερβίρεται συνήθως με ζυμαρικά ή πατάτες και μπορείτε να τα απολαύσετε ως κυρίως πιάτο ή ως μικρότερο πιάτο μεζέδων.

Μανέστρα

μαγειρευτό

Ο όρος μανέστρα στην Ελλάδα είναι αρκετά ευέλικτος και μπορεί να αναφέρεται σε κριθαράκι, μια ντοματόσουπα που περιέχει κριθαράκι, ή ένα πλούσιο στιφάδο με βάση το κριθαράκι. Στα νησιά των Κυκλάδων, η μανέστρα υποδηλώνει κυρίως μια σούπα κριθαράκι με βάση την ντομάτα που συνήθως εμπλουτίζεται με κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο και περιστασιακά ολοκληρώνεται με τριμμένο τυρί.

Και τα δύο πιάτα είναι κλασικά comfort food, που πιστεύεται ότι έχουν εφευρεθεί σύμφωνα με την ιταλική γαστρονομική παράδοση.

Χοιρινό με σέλινο

μαγειρευτό

Αυτό το γευστικό μαγειρευτό πιάτο αποτελείται από κοκκινιστό χοιρινό κρέας που συνδυάζεται με σέλινο, κρεμμύδια, μπαχαρικά και βότανα όπως άνηθο ή ρίγανη. Το πιάτο ολοκληρώνεται με την προσθήκη του αυγολέμονου, της κρεμώδους σάλτσας αυγού και λεμονιού.

Αν και μπορεί να παρασκευαστεί όλο το χρόνο, αυτό το ελληνικό κλασικό μαγειρευτό συνδέεται κυρίως με τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες και συνδυάζεται καλύτερα με χωριάτικο ψωμί ή πατάτες.