Είναι μερικά πιάτα ρε παιδί μου που δυσκολεύεσαι να πεις «όχι» όταν διασταυρωθούν οι… δρόμοι σας… Δεν ‘πα να κάνεις δίαιτα, δεν ‘πα να σου πέφτει βαρύ γιατί σου προκαλούν καούρες στο στομάχι, αυτά τα πιάτα μόλις τα βρεις μπροστά σου, θα καθίσεις και θα φας σαν να μην υπάρχει αύριο (μεταξύ μας, υπάρχει και μπορεί αύριο να μη σου κάνει το παντελόνι σου, αλλά δεν βαριέσαι!).

Τέσσερα λοιπόν ελληνικά πιάτα μπήκαν στα 100 καλύτερα πιάτα του κόσμου της λίστας του Taste Atlas και δικαίως γιατί είναι το ένα καλύτερο από το άλλο και θα τους κάνουμε την παρουσίαση που τους αξίζει…

Στο Νο19 το κορυφαίο: Τα 4 πιάτα της ελληνικής κουζίνας που βρίσκονται στα 100 καλύτερα του κόσμου

Στη θέση 19 συναντάμε τον Κόκκορα κρασάτο, αν συνοδεύεται και από χοντρό μακαρόνι, είναι «θάνατος»!

Ο κόκορας κρασάτος είναι μια ελληνική παραλλαγή του διάσημου γαλλικού coq au vin. Αυτό το ελληνικό πιάτο παρασκευάζεται με κόκορα, ελληνικό κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, σκόρδο, ελληνικό ελαιόλαδο, στικ κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης ή πάστα πιπεριάς Φλωρίνης.

Ο κόκορας βράζεται σε μια υπέροχη σάλτσα από κόκκινο κρασί μέχρι το κρέας να γίνει εξαιρετικά τρυφερό και αρωματικό. Το καλοκαίρι, η σάλτσα είναι ελαφριά, ενώ το χειμώνα είναι συνήθως πολύ πιο πηχτή. Παραδοσιακά, το πιάτο σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια μακαρόνια (Νο5 ιδανικά) και τριμμένο τυρί Κεφαλοτύρι.

Συνιστάται να συνοδεύετε τον κόκορα κρασάτο με ένα ποτήρι από το ίδιο κρασί στο οποίο μαγειρεύτηκε ο κόκορας.

Αυτό το πιάτο το κάνουν στη Γαλλία με την ονομασία Coq Au Vin, αλλά είναι μια διαφορετική συνταγή, σίγουρα όχι καλύτερη από τη δική μας.

Στο Νο19 το κορυφαίο: Τα 4 πιάτα της ελληνικής κουζίνας που βρίσκονται στα 100 καλύτερα του κόσμου

Κανένα φαγητό δεν συγκρίνεται με το Στιφάδο που συναντάμε στη θέση 69. Μπελαλίδικο πιάτο για να το φτιάξεις, αλλά αξίζει τον κόπο. Άντε να δώσουμε και ένα τιπ, τελευταία υπάρχουν μανάβικα (ναι, ναι μανάβικα) που έχουν έτοιμα καθαρισμένα τα μικρά κρεμμυδάκια που κάνουν όλη τη «ζημιά»! Και έτσι γλιτώνεις τον κόπο να τα καθαρίσεις.

Το στιφάδο είναι ένα πλούσιο ελληνικό πιάτο, ιδανικό για μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα. Αν και τα συστατικά ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και από μάγειρα σε μάγειρα, τα βασικά είναι μεγάλες ποσότητες μικρών (το τονίζω) κρεμμυδιών, ντομάτας, κρασιού ή ξιδιού και μερικές φορές σκόρδου.

Ανάλογα με την περιοχή, στο στιφάδο μπορεί να προστεθεί κρέας όπως κατσίκι, κουνέλι, αγριοκούνελος, σαλιγκάρια, πατσάς ή χταπόδι, αλλά ως επί το πλείστον φτιάχνεται με μοσχάρι. Σε άλλους αρέσει να προσθέτουν μανιτάρια ή ζεστά μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο και μπαχάρι.

Η χρήση αυτών των μπαχαρικών υποδηλώνει πιθανή λεβαντίνικη επιρροή, ενώ το όνομα του πιάτου είναι σαφής ένδειξη ιταλικής επιρροής, που προέρχεται από τη λέξη stufato, που στα ιταλικά σημαίνει στιφάδο.

Όταν μαγειρευτεί το στιφάδο, συνιστάται να το συνοδεύσετε με τραγανό ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο πλάι.

Στο Νο19 το κορυφαίο: Τα 4 πιάτα της ελληνικής κουζίνας που βρίσκονται στα 100 καλύτερα του κόσμου

Μιλάμε για το πλέον κλασικό πιάτο που όλοι έχουμε συνδυάσει με τις Κυριακές των παιδικών μας χρόνων, πλέον το τρώμε όποτε θέλουμε. Το Κοκκινιστό στη θέση 76 έχει ένα ρομαντισμό, μία ζεστασιά που φωνάζει δυνατά «μαμά!» και ναι το αγαπούμε σε όλες του τις εκδοχές.

Ο όρος κοκκινιστό περιλαμβάνει διάφορα ελληνικά πιάτα που αποτελούνται από διάφορα είδη κρέατος που ψήνονται και σιγομαγειρεύονται σε μια γευστική σάλτσα ντομάτας, συνήθως μαζί με διάφορα βότανα, μπαχαρικά και κόκκινο κρασί.

Παραδοσιακά παρασκευάζονται με μοσχάρι, κοτόπουλο ή αρνί, τα πιάτα κοκκινιστό συνήθως σερβίρονται συνοδευόμενα από ζυμαρικά ή πατάτες και μπορούν να καταναλωθούν ως κύριο πιάτο ή ως μικρότερο πιάτο μεζέ.

Στο Νο19 το κορυφαίο: Τα 4 πιάτα της ελληνικής κουζίνας που βρίσκονται στα 100 καλύτερα του κόσμου

Στη θέση 88 της λίστας ένα πιάτο που συγκαταλέγεται στο Στιφάδο, αλλά φαίνεται ότι έχει εντυπωσιάσει τόσο διεθνώς που κέρδισε μία θέση δική του. Το Στιφάδο Κουνέλι με τη σπιρτάδα και τη βαθιά γεύση του!

Το στιφάδο Κουνέλι είναι ένα παραδοσιακό στιφάδο που αποτελείται από κομμάτια μαυρισμένου κρέατος κουνελιού που έχουν μαγειρευτεί με κρεμμύδια, ντομάτες, πελτέ ντομάτας, σκόρδο, κόκκινο κρασί ή ξύδι από κόκκινο κρασί, ζωμό κοτόπουλου ή κουνελιού και ελαιόλαδο.

Μια χούφτα ζεστά και αρωματικά μπαχαρικά και καρυκεύματα χρησιμοποιούνται συνήθως για να αρωματίσουν τη σάλτσα, όπως κανέλα, φύλλα δάφνης, μούρα μπαχάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, κύμινο, αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Το πιάτο απολαμβάνεται συνήθως ζεστό, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι από πάνω, και συνήθως συνοδεύεται από τραγανό ψωμί και ένα ποτήρι ελληνικό κόκκινο κρασί ή ρετσίνα (ένα ελληνικό λευκό ρετσινόκρασο).

Και αφού είδαμε τις δυνατές (πολύ δυνατές όμως) συμμετοχές της Ελλάδας, ας δούμε και την πρώτη δεκάδα.

Τα πιάτα της πρώτης δεκάδας της λίστας Taste Atlas

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη δεκάδα της λίστας Taste Atlas έχει καταληφθεί κυρίως από πιάτα ασιατικής προέλευσης, γνωρίζουμε άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια η ασιατική κουζίνα βρίσκεται στα high της και έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία.

Στο Νο19 το κορυφαίο: Τα 4 πιάτα της ελληνικής κουζίνας που βρίσκονται στα 100 καλύτερα του κόσμου

Ανάμεσά τους και το τουρκικό Hünkar beğendi που οι Μικρασιάτισσες το θεωρούσαν έργο Τέχνης και το έφτιαχναν σε ειδικές περιστάσεις. Προσωπικά, επειδή μου αρέσει η αιθιοπική κουζίνα, έτρωγα άνετα ένα Wat! Πάμε…

Phanaeng Curry, Ταϊλάνδη
Butter chicken (Murgh makhani), Δελχί Ινδία
Karē, Ιαπωνία
Rendang, Σουμάτρα Ινδονησία
Pozole, Μεξικό
Massaman Curry, Ταϊλάνδη
Keema, Ινδία 
Hünkar beğendi, Κωνσταντινούπολη Τουρκία
Gulai, Σουμάτρα Ινδονησία
Wat, Αιθιοπία

Πηγή: taste atlas