«Do you know Greek souvlaki?» Πόσο πιο γραφική, πόσο πιο κλισέ και πιο αναμενόμενη αυτή η φράση όταν η κουβέντα των ξένων έρχεται σε κάθε ελληνικό κρεατικό. Το σουβλάκι όχι μόνο ανέβηκε σε χρυσούς θρόνους, αλλά αποθεώθηκε για δεκαετίες από κάθε λογής Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ασιάτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Ευτυχώς, όμως, που άνοιξαν και τα μάτια τους και τα σαγόνια τους και ανακάλυψαν ότι η πανδαισία των ελληνικών ψητών, και ειδικά του χοιρινού κρέατος, δεν περιορίζεται μόνο στο σουβλάκι.
Ήλθε ο καιρός να αποθεωθεί το κοντοσούβλι! Επιτέλους, παίρνει τη θέση που του αρμόζει, παρ’ ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι πολύ δυνατός. Η ιστοσελίδα tasteatlas.com, η οποία αξιολογεί και βαθμολογεί γεύσεις και πιάτα απ’ όλη την Ευρώπη (και διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως) τοποθετεί το κοντοσούβλι στην απόλυτα τιμητική 2η θέση ανάμεσα σε 56 πιάτα με βάση το ψημένο χοιρινό κρέας που δημιουργούνται σε κάθε σημείο της Γηραιάς Ηπείρου! Η σχεδόν άριστη βαθμολογία του (4,5/5) στις αξιολογήσεις όσων το έχουν γευτεί δείχνει ότι και οι αναγνώστες του άρθρου συμφωνούν απόλυτα.
Ποια είναι η λεπτομερής περιγραφή που συνοδεύει τις φωτογραφίες με λαχταριστό κοντοσούβλι στο σχετικό αφιέρωμα στο ελληνικό κρεατικό; Ιδού: «Το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συχνά συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί.
Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, που έχει σαν αποτέλεσμα μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό». Αν μη τι άλλο, είναι λεπτομερές (αν και λιτό) και σαφές. Αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα και δεν γνωρίζαμε απ’ την καλή και την ανάποδη το κοντοσούβλι, προφανώς θα μας έτρεχαν τα σάλια για να γευτούμε το ελληνικό κρεατικό.
Το μόνο καλύτερο από το ελληνικό κρεατικό
Για την ιστορία, το μόνο πιάτο που (σύμφωνα, πάντα, με την άποψη της ειδικής ιστοσελίδας) κερδίζει το κοντοσούβλι είναι το Carne de porco à Alentejana. Πρόκειται για μια συνταγή που παρασκευάζεται στην Πορτογαλία και ειδικά στο νότο, την περιοχή του Αλγκάρβε. Κατέκτησε την πρωτιά με βραχεία κεφαλή (4,6/5) απέναντι στο κοντοσούβλι.
Θέλετε και περιγραφή; «Αυτό το παραδοσιακό πιάτο της Πορτογαλίας συνδυάζει μαριναρισμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος με μύδια και μια ελαφρώς πικάντικη σάλτσα με κρασί. Αν και το όνομα αυτού του κλασικού μπορεί να σημαίνει ότι προέρχεται από το Αλεντέχο (μια περιοχή της κεντρικής Πορτογαλίας), πιστεύεται ότι αρχικά εμφανίστηκε στην περιοχή Αλγκάρβε, αλλά του δόθηκε το σημερινό του όνομα λόγω των πολύτιμων μαύρων χοίρων που εκτρέφονται πιο συχνά στο Αλεντέχο. Το πιάτο είναι βασικό εστιατόριο που βρίσκεται σε όλη την Πορτογαλία. Συνήθως γαρνίρεται με φρέσκο κόλιανδρο και συνδυάζεται με φέτες λεμονιού, τηγανητές πατάτες και χωριάτικο ψωμί στο πλάι».
Ο συνδυασμός του χοιρινού κρέατος με μύδια και πικάντικη σάλτσα προφανώς έχει ενδιαφέρον, αλλά… γούστα είναι αυτά και στη γεύση.
Οι συντάκτες αυτής της παράξενης έρευνας για τα χοιρινά σε όλο τον κόσμο φαίνεται ότι έχουν εντρυφήσει στην ελληνική κουζίνα και εκτιμούν πολύ τις παρασκευές της. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι μέσα στην πρώτη δεκάδα βρίσκουμε όχι μόνο το κοντοσούβλι, αλλά και άλλα δύο ελληνικά πιάτα! Στην 3η θέση φιγουράρει η παραδοσιακή γουρνοπούλα από τη Μεσσηνία (μάλιστα με βαθμολογία 4,5/5, όπως και το κοντοσούβλι, άρα μικρές λεπτομέρειες τη χωρίζουν από το… αργυρό μετάλλιο, αν απομονώσουμε μόνο το ελληνικό κρεατικό) και στην 7η θέση το λατρεμένο μας κρητικό απάκι με βαθμολογία 4,2/5.
Στη λίστα με τα 56 διαφορετικά ευρωπαϊκά πιάτα με χοιρινό περιλαμβάνονται και άλλα τρία πιάτα από τον ελληνικό χώρο. Η «λούντζα» από την Κύπρο (παραδοσιακό αλλαντικό με καπνιστό χοιρινό) βρίσκεται στην 20η θέση (βαθμολογία 4,0/5), το μαγειρευτό χοιρινό με σέλινο στην 33η θέση (βαθμλογία 3,8/5) και η επίσης κυπριακή αφέλια (κρασάτο χοιρινό) στην 49η θέση (βαθμολογία 3,5/5).
Συνολικά έχουν βαθμολογηθεί 56 συνταγές από 22 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα (και η Κύπρος) είναι μαζί με την Ιταλία αυτές που έχουν βάλει τις περισσότερες στη λίστα, από έξι.