Περιεχόμενα
Ο Ντέιβιντ Λιντς εισήγαγε στο… πιάτο μας ίσως την πιο γευστική κερασόπιτα που θα μπορούσαμε να φάμε και αποκαλύπτουμε τη συνταγή της. Σερβίρουν μια εκδοχή της στο Twede’s Cafe, το εστιατόριο περίπου 30 μίλια ανατολικά του Σιάτλ, που ήταν το φυσικό σκηνικό του Double R Diner στην ιδιόρρυθμη τηλεοπτική σειρά του Ντέιβιντ Λιντς τη δεκαετία του 1990.
Οι επισκέπτες εξακολουθούν να έρχονται από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν τα κομμάτια της δροσερά γλυκιάς, παχύρρευστης κόκκινης πίτας διπλής κρούστας και τα φλιτζάνια του «καταπληκτικού» καφέ στον πάγκο σε σχήμα U.
Το «Twin Peaks» φετιχοποίησε αυτή την πίτα με κεράσι (καθώς και τα ντόνατς και αυτόν τον καφέ, «μαύρο σαν τα μεσάνυχτα σε μια νύχτα χωρίς φεγγάρι») σε μεγάλο βαθμό.
Ο Ντέιλ Κούπερ, ο ειδικός πράκτορας του FBI (τον υποδύεται ο Κάιλ ΜακΛάχλαν) που έχει αναλάβει να εξιχνιάσει τη δολοφονία της Λόρα Πάλμερ, έφαγε το πρώτο του κομμάτι πίτας Double R στο δεύτερο επεισόδιο και αμέσως παρήγγειλε άλλα δύο. Αυτή η πίτα ήταν έργο της Γκάρνετ Μάε Κρος, υπαλλήλου στο Mar-T Cafe, το οποίο σήμερα είναι το Twede’s. Όταν η κ. Κρος πέθανε το 2002, η νεκρολογία της σημείωσε τη σύνδεση με την κερασόπιτα της σειράς και την τουριστική κίνηση που μερικές φορές απαιτούσε να «ψήνει 50 πίτες την ημέρα».
Ο Τζεφ Μουρ, που εργαζόταν στην προετοιμασία του δεύτερου κύκλου της σειράς, επέλεξε τυποποιημένες πίτες φούρνου με γλυκό κεράσι, με πλέγμα και διπλή κρούστα, και τις είχε πάντα στο πλατό.
«Υπήρχε λόγος που η πίτα δούλεψε, και υπήρχε λόγος που τα ντόνατς δούλεψαν», λέει. «Αυτά τα δύο πράγματα αντιπροσώπευαν το Twin Peaks, την κανονική αμερικανική πόλη».
Η αρχική συνταγή και οι παραλλαγές
Όσο για την αρχική συνταγή, η ιδιοκτήτρια του Mar-T, Pat Cokewell, δεν την αποκάλυψε, αν και είπε ότι οι πίτες χρησιμοποιούσαν γλυκά κεράσια αρωματισμένα με αμύγδαλο και κρούστα. «Η δική μας ήταν πολύ καλή», δηλώνει. «Μπορώ να το πω μόνο αυτό».
Η κ. Κόκγουελ πούλησε το εστιατόριο το 1997 στον Κάιλ Τουέντ, ο οποίος επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει τη συνταγή Mar-T. Ο κ. Τουέντ δοκίμασε τις συνταγές σε πελάτες, πριν καταλήξει στη σημερινή εκδοχή, η οποία χρησιμοποιεί γέμιση γλυκού κεράσι σε κονσέρβα και μια κρούστα με μυστική συνταγή που φτιάχνεται επιτόπου. «Ένα κανονικό φύλλο πίτας έχει τρία συστατικά», είπε. «Το δικό μου φύλλο πίτας έχει επτά».
Το μενού Twin Peaks να σημειώσουμε ότι συμπεριλαμβάνει και το Laura Palmer Wrapped in Plastic, μια λεμονάδα με βότκα και blue Curaçao.
Είναι όμως αυτή η πίτα το τέλειο κομμάτι της φαντασίας; Μπορεί να είναι, με μερικές τροποποιήσεις. Η παρακάτω συνταγή είναι το σύνθετο σκίτσο μιας θεϊκά καλής κερασόπιτας.
Απαιτεί γάλα πηγμένο με ξύδι για την κρούστα που μοιάζει με βουτυρόγαλα, αλλά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με τη γέμιση κεράσι, προσθέτοντας όσο το δυνατόν περισσότερα βύσσινα για μια πίτα σε βαθύ ταψί και ενισχύοντας τη γεύση των φρούτων με μια γενναιόδωρη δόση λικέρ κεράσι.
Πρόκειται για κερασόπιτα σε HD. Και θα διατηρηθεί μέχρι και μια εβδομάδα τυλιγμένη, όπως η Λόρα Πάλμερ, σε πλαστικό.
Η συνταγή για την κερασόπιτα α λα Ντέιβιντ Λιντς
Συνολικός χρόνος δημιουργίας: 2 ώρες
Αυτή είναι η συνταγή για να φτιάξετε την απολαυστική Twin Peaks κερασόπιτα.
Τα υλικά
Για την κρούστα
- 1/2 φλιτζάνι κρύο πλήρες γάλα ή και λίγο περισσότερο αν χρειαστεί
- 3 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο
- 2 2/3 φλιτζάνια (340 γρ.) αλεύρι
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 250 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 1 μεγάλο αυγό
- 1/4 φλιτζανιού πλήρες γάλα
- ακατέργαστη ζάχαρη, για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
- 8 φλιτζάνια (1,1 κιλά) βύσσινα χωρίς κουκούτσια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη (βλ. συμβουλή)
- 36 γραμμάρια (3¾ κουταλιές της σούπας) κορν φλάουρ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι
- 45 ml λικέρ κεράσι ή κονιάκ με γεύση κεράσι
Η παρασκευή για την κρούστα
Σε ένα δοχείο μέτρησης υγρών, ανακατέψτε μαζί το γάλα και το ξύδι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι με ένα πιρούνι για να αναμειχθούν.
Χρησιμοποιώντας έναν κόφτη ζαχαροπλαστικής, κόψτε τους κύβους βουτύρου μέχρι το βούτυρο να έχει το μέγεθος μικρού μπιζελιού, προσθέστε το στο μπολ ανάμειξης. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή ένα μεγάλο κουτάλι, προσθέστε σιγά σιγά το υγρό σε τέσσερις ή πέντε προσθήκες, σταματώντας μετά από κάθε ρίψη για να αναμειχθούν, μέχρι η ζύμη να κολλήσει. Ζυμώνετε ελαφρά στο μπολ μέχρι να σχηματίσει μια σφιχτή μπάλα.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο δίσκους ίσου μεγέθους και καλύψτε τους σφιχτά με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Η παρασκευή για τη γέμιση
Ανακατέψτε τα κεράσια, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεπαγώσουν τα κεράσια (αν είναι κατεψυγμένα) και να διαλυθούν το κορν φλάουρ και η ζάχαρη. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην καούν τα κεράσια, και μαγειρέψτε μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρώς. (Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος θα πρέπει να είναι περίπου 20 λεπτά).
Προσθέτουμε το λικέρ, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Πώς δημιουργούμε την πίτα
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 220C. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ανοίξτε 1 δίσκο ζύμης σε κύκλο πάχους τριών χιλιοστών, διαμέτρου περίπου 38 εκατοστών. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα βαθύ πιάτο πίτας 22 εκατοστών και παγώστε την στο ψυγείο όσο δουλεύετε την επάνω κρούστα.
Δουλεύοντας γρήγορα, ανοίξτε έναν δεύτερο δίσκο σε ένα ορθογώνιο πάχους τριών χιλιοστών περίπου 38 εκατοστών εκατοστών σε μήκος και 30 εκατοστών σε πλάτος. Κόψτε σε έξι λωρίδες πλάτους περίπου πέντε εκατοστών. Βγάλτε τον δίσκο πίτας από το ψυγείο και γεμίστε τον με γέμιση κεράσι. Πλέξτε τις λωρίδες πλέγματος πάνω από την κορυφή. Σφραγίστε, κόψτε και πτυχώστε τις άκρες. Ή κόψτε τη ζύμη σε πέντε λωρίδες ζιγκ-ζαγκ και απλώστε τις πάνω από τη γέμιση της πίτας, κόβοντας την περίσσεια.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε το αυγό και το γάλα για να φτιάξετε ένα μείγμα. Αλείφουμε με αυτό την κρούστα και πασπαλίζουμε με ακατέργαστη ζάχαρη.
Τοποθετήστε σε ένα ταψί και ψήστε την πίτα για 20 λεπτά, γυρίζοντας μια φορά στα μισά του χρόνου. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήστε άλλα 30 με 40 λεπτά, μέχρι η κρούστα να ροδίσει και η γέμιση να γίνει παχύρρευστη και γυαλιστερή. Ο χυμός μπορεί να φουσκώσει πάνω στο ταψί. Αφαιρέστε την πίτα σε σχάρα για να κρυώσει πριν σερβίρετε. Η πίτα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες.
Με πληροφορίες από NY Times