Περιεχόμενα
Πριν αρχίσουμε τα τσουγκρίσματα και τα στην υγειά μας (ρε παιδιά) ή «Prost» στα γερμανικά. Πριν αρχίσει η κοιλιά να φουσκώνει γλυκά και η ανάγκη για μια επίσκεψη στην τουαλέτα γίνει επιτακτική (για άδειασμα, πριν συνεχίσουμε). Πριν το κέφι ανάψει για τα καλά, πρέπει να συστηθούμε. Γεια σου Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest), θα μας πεις περισσότερα για σένα;
Ας γνωριστούμε λοιπόν, η Wikipedia να ‘ναι καλά, τα έχει συνοψίσει ωραία: Είναι το μεγαλύτερο λαϊκό φεστιβάλ του κόσμου που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο κάθε χρόνο. Διαρκεί δύο εβδομάδες και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Η φετινή διοργάνωσηείναι προγραμματισμένη να διαρκέσει από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου.
Καθιερώθηκε το 1810 και όλες οι ζυθοποιίες του Μονάχου προσφέρουν μπύρα στους επισκέπτες σε χαρακτηριστικές σκηνές χωρητικότητας 2-3.000 ατόμων. Τα τελευταία χρόνια σερβιτόροι και αρκετοί επισκέπτες φορούν τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες.
Στο Oktoberfest υπάρχουν κανόνες. Κυρίως, έχουν να κάνουν με την μπίρα. Βασικά, όλοι (οι κανόνες) έχουν να κάνουν με την μπύρα. Και όταν λέμε «όλοι» εννοούμε τους εξής 2:
-Κάθε μπίρα πρέπει να έχει σχεδόν 6% αλκοόλ και να είναι «αγνή» – να περιέχει δηλαδή μόνο νερό, κριθάρι, λυκίσκο, μαγιά, βύνη ή/και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.
-Κάθε μπίρα που σερβίρεται στο φεστιβάλ πρέπει να παρασκευάζεται εντός των ορίων της πόλης, από ζυθοποιεία δηλαδή του Μονάχου και μόνο. Oι σκηνές ανήκουν σε 6 ζυθοποιίες: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner, Spaten. Το λες και BIG-6…
Κι αφού μάθαμε και τους όρους, πάμε να δούμε τις ψαγμένες γερμανικές μπίρες του Oktoberfest. Καταναλώστε υπεύθυνα και “O’zapft is!” (κάτι σαν «Συνδέθηκε, ξεκινάμε) που φωνάζει παραδοσιακά ο Δήμαρχος του Μονάχου για να δώσει το σήμα έναρξης του Φεστιβάλ, ενώ ανοίγει το πρώτο βαρέλι μπύρας.
Οι 6 ψαγμένες ζυθοποιίες του Oktoberfest
Augustiner
H ιστορία ξεκινάει από το 1328, όταν τα αδέλφια Augustiner άρχισαν να φτιάχνουν τη δικιά τους μπύρα. Από το 1829, την παράδοση συνεχίσει η οικογένεια Wagner. Θεωρείται ως η τοπ μπύρα του Μονάχου. Κάποιοι λένε πως υπάρχει… θεϊκή παρέμβαση. Οι περισσότεροι πάντως στέκονται στην ποιότητα του νερού από το ιδιωτικό πηγάδι που αντλεί νερό η ζυθοποιία.
Μια ιδιαίτερα ήπια, αφρώδης, μακράς διατήρησης μπύρα, αναζωογονητική και ταυτόχρονα εύπεπτη. Με εκπληκτικά τραγανή και καθαρή γεύση, εντελώς μοναδική.
Hacker-Pschorr
Για καιρό ήταν ξεχωριστά «μαγαζιά». Ο Hacker και ο Pschorr. Από το 1972 έγιναν «ποιηματάκι», που πάει πακέτο. Είναι κομμάτι της Paulaner ως επιχείρηση, αλλά διατηρεί την ανεξαρτησία της ως ζυθοποιία.
Πρόκειται για μια μπύρα με ξεχωριστή προσωπικότητα, όταν τη γεύεσαι παίρνεις ταυτόχρονα γλυκιά, πικρή, ξηρή γεύση, νιώθεις τη βύνη και το λυκίσκο στην ολότητά τους.
Lowenbrau
Από τις πιο γνωστές μπύρες του Μονάχου. Από τον 14ο αιώνα κρατάει η ιστορία της. Και εδώ και 700 χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει στη γεύση.
Δροσιστική μπύρα με άρωμα λυκίσκου και πικάντικη πικράδα. Αφού ξεθωριάσει ο λυκίσκος, μένει μόνο η καθαρή, αναζωογονητική γλύκα.
Paulaner
Η μεγαλύτερη ζυθοποιεία στη Βαυαρία, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Oktoberfest. H ιστορία της ξεκίνησε το 1634 από χέρια μοναχών. Επίσημα άδεια να παράγουν την μπύρα τους, πήραν το 1780.
Ο ζυθοποιός που έμεινε στην ιστορία ήταν ο αδελφός Βαρνάβας. Η δική του αρχική συνταγή (με ελάχιστες παραλλαγές) φτάνει σήμερα ως το ποτήρι μας. Στη μνήμη του απολαμβάνουμε λοιπόν μια γλυκιά lager που θαρρείς φτιάχτηκε για να πηγαίνει τέλεια με λουκάνικο και τα άλλα καλούδια που σερβίρονται για φαγητό εκεί στο Μόναχο.
Spaten
Τα πρώτα χρόνια του Φεστιβάλ ο τύπος μπύρας που σέρβιραν λεγόταν Märzen. Ήταν πιο βαριά, γι’ αυτόν την αλλάξανε, για να καταναλώνει ο κόσμος περισσότερο χωρίς να βαραίνει ή να τον πειράζει. Η Spaten ήταν κορυφή στις Märzen. Πάντως προσαρμόστηκε και στη μετάβαση και ακόμα και σήμερα, σερβίρει νοστιμότατο προϊόν που σε κάνει να δυσκολεύεσαι να πεις «δεν θέλω άλλο παρακαλώ!»
Hofbrauhaus-Munchen
Με το στέμμα ως σήμα, αυτή η μπύρα είναι όντως για… βασιλιάδες! Από το 1589 κάνει σέντρα αυτή η ιστορία.
Για μια μπύρα που θέλει το χρόνο της για να την καταλάβεις, αλλά που αν αφήσεις τις αισθήσεις σου ελεύθερες, τότε θα καταλάβεις τι σημαίνει αναζωογόνηση…