Περιεχόμενα
Θυμάμαι τον πατέρα μου που ποτέ δεν καθόταν στο τραπέζι για φαγητό, αν το κυρίως γεύμα δεν συνοδευόταν από ορεκτικά και πάντα σκέφτομαι πόσο δίκιο είχε…
Ειδικά όταν πρόκειται για αυτά τα ορεκτικά που περιλαμβάνει η λίστα του Taste Atlas, δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.
Τα ελληνικά πιάτα κατακτούν τους διεθνείς ουρανίσκους και 11 από αυτά κατέχουν μία θέση στην πρώτη 20άδα, ενώ ο βασιλιάς του ορεκτικού «στέφεται» το σαγανάκι!
Σαγανάκι
Το σαγανάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό όπου διάφορα λαχανικά, κρέατα ή θαλασσινά, όπως γαρίδες ή μύδια, τυλίγονται σε τυρί και στη συνέχεια τηγανίζονται ή ψήνονται στο τηγάνι.
Το τυρί μπορεί επίσης να παρασκευαστεί μόνο του, χωρίς συνοδευτικά. Στη συνέχεια τηγανίζεται μέχρι να αποκτήσει τη χαρακτηριστική χρυσή κρούστα του και σερβίρεται στο λεγόμενο σαγανάκι, ένα μικρό, δίκοπο τηγάνι στο οποίο τηγανίστηκε.
Στο παρελθόν, η λέξη σαγανάκι αναφερόταν σε μια μέθοδο καρύκευσης του τοπικού τυριού από τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι τηγάνιζαν στο τηγάνι διάφορες ποικιλίες τυριού, όπως φέτα, κασκαβάλ ή μανούρι.
Αν και οι περιφερειακές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν τη χρήση τυριού φορμαέλας στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα από πρόβειο γάλα ή οποιοδήποτε άλλο σταθερό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάνει το σχήμα του.
Amêijoas à Bulhão Pato
Αυτό το απλό πορτογαλικό πιάτο, που πήρε το όνομά του από τον ποιητή του 19ου αιώνα Raimundo António de Bulhão Pato, συνδυάζει μύδια και μια γευστική σάλτσα που βασίζεται σε ελαιόλαδο, σκόρδο, χυμό λεμονιού και φρέσκο κόλιανδρο. Ωστόσο, η σάλτσα μπορεί επίσης να έχει λευκό κρασί ως ένα από τα συστατικά της.
Τα μύδια Bulhão Pato απολαμβάνονται συνήθως ως ορεκτικό και σερβίρονται συνήθως με ψωμί στο πλάι.
Συμιακό γαριδάκι
Μια βασική θαλασσινή λιχουδιά του ελληνικού νησιού της Σύμης, το συμιακό γαριδάκι ή γαρίδα της Σύμης είναι μια μοναδική ποικιλία μικροσκοπικών γαρίδων που ζουν στη θάλασσα γύρω από το νησί. Φωτεινά κόκκινα, ντελικάτα και γλυκά, τα μικρά καρκινοειδή είναι γεμάτα γεύση, γεγονός που τα έχει κάνει διάσημα σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να απολαύσετε αυτά τα μικροσκοπικά καρκινοειδή είναι τραγανά τηγανητά σε ελαιόλαδο και σκόρδο, συνήθως καρυκευμένα μόνο με αλάτι και πιπέρι.
Λόγω της ευαίσθητης φύσης τους, οι τηγανητές γαρίδες τρώγονται συνήθως ολόκληρες, συμπεριλαμβανομένης της ουράς, του κελύφους και του κεφαλιού.
Svrljiški belmuž
Το Belmuž είναι ένα παραδοσιακό πιάτο βοσκού που προέρχεται από την ανατολική Σερβία. Αυτό το απλό πιάτο αποτελείται από τρία μόνο συστατικά -τυρί, αλεύρι και λίγο αλάτι. Το τυρί που χρησιμοποιείται για το πιάτο πρέπει να είναι φρέσκο και πλήρες αγελαδινό ή πρόβειο τυρί, ενώ το αλεύρι μπορεί να είναι από καλαμπόκι ή σιτάρι.
Αφού κοπεί σε κομμάτια, το τυρί τοποθετείται σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Καθώς λιώνει, προστίθεται αλάτι και αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής μάζα. Το μείγμα ανακατεύεται συνεχώς με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα μέχρι το λίπος να διαχωριστεί και να αρχίσει να επιπλέει στην επιφάνεια.
Varenyky
Προερχόμενα από την ιστορική περιοχή της Κόκκινης Ρουθηνίας, αυτά τα μαλακά ζυμαρικά σε σχήμα μισοφέγγαρου γεμίζονται με έναν συνδυασμό πατάτας και τυριού, ο οποίος τροποποιείται περιστασιακά με διάφορα καρυκεύματα ή τηγανητά κρεμμύδια. Τα Pierogi ruskie συνήθως βράζονται και τηγανίζονται σύντομα μέχρι να αποκτήσουν τραγανή υφή.
Τα ζυμαρικά σερβίρονται συχνά πασπαλισμένα με τραγανά τηγανητά κρεμμύδια ή μπέικον και μπορούν να καταναλωθούν ως πλούσιο ορεκτικό ή ως κύριο πιάτο. Στην Ουκρανία, τα πιροσκί ονομάζονται varenyky, και είναι τόσο δημοφιλή που υπάρχει ακόμη και μνημείο για τα varenyky στην πόλη Cherkasy.
Fritto misto
Το Fritto misto είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που διαφέρουν πολύ σε όλη τη χώρα. Κατά μήκος της ιταλικής θάλασσας, περιλαμβάνει πάντα οστρακοειδή και μαλάκια, συνήθως γαρίδες και καλαμάρια, και συχνά paranza, που είναι μια συλλογική ονομασία για πολύ μικρά ολόκληρα ψάρια, όπως φρέσκια γαύρο, σαρδέλα, σκουμπρί ή κέφαλο.
Στα βόρεια μέρη της χώρας, ιδίως στο Πιεμόντε, το fritto misto φτιάχνεται κυρίως με λαχανικά και, ανάλογα με την εποχή, περιλαμβάνει σιμιγδάλι, μοσχαρίσιο μυαλό, μπριζόλες από τυρί και προσούτο, μερικές φορές ακόμη και μήλα και μπισκότα amaretti.
Gambas al ajillo
Τα Gambas al ajillo είναι ένα δημοφιλές ισπανικό ορεκτικό που αποτελείται από γαρίδες που σοτάρονται σε ένα τηγάνι με ψιλοκομμένο σκόρδο, χυμό λεμονιού, πάπρικα και ελαιόλαδο. Το πιάτο καταναλώνεται συνήθως ως tapa.
Συνιστάται να γαρνίρετε τα gambas al ajillo με ψιλοκομμένο μαϊντανό και να τα συνοδεύετε με λίγο τραγανό ψωμί στο πλάι, το οποίο είναι χρήσιμο για την απορρόφηση της γευστικής σάλτσας.
Ντάκος
Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο συνοδεύεται από θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.
Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι Λιανές ή οι Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προορίζεται για τα τουριστικά εστιατόρια.
Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.
Μάκαλο
Το Μάκαλο είναι ένα πολύ παραδοσιακό βορειομακεδονικό πιάτο που βασίζεται στο σκόρδο. Ο πιο βασικός τύπος Μάκαλο παρασκευάζεται με σκόρδο, ζεστό λάδι ή βούτυρο, ξύδι κρασιού, χλιαρό νερό και αλάτι, τα οποία προστίθενται σε ένα ξύλινο μπολ και ανακατεύονται καλά.
Σε αυτό το πιάτο προστίθενται συχνά αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένος μαϊντανός, νιφάδες καυτερής πιπεριάς, καρύδια, γάλα ή γιαούρτι.
Υπάρχει μια ποικιλία πιάτων Μάκαλο που μπορεί να περιλαμβάνει ψητές καυτερές πιπεριές, μελιτζάνες, πράσινες ντομάτες, φρέσκες ή ψητές κόκκινες ντομάτες ή βραστές πατάτες.
Το Μάκαλο μπορεί να σερβιριστεί ως ντιπ μεζέ ή ορεκτικό, ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτό, και συνήθως τρώγεται με πολύ ψωμί και λευκό τυρί άλμης.
Blini
Αυτές οι παραδοσιακές ρωσικές τηγανίτες παρασκευάζονται με αλεύρι, αυγά, γάλα, μαγιά και μια πρέζα αλάτι. Αυτό που τα διαφοροποιεί από άλλες τηγανίτες είναι η προσθήκη μαγιάς, καθώς στα παρόμοια ισοδύναμα δεν προστίθενται ως επί το πλείστον κανένα μέσο ζύμωσης.
Το ζυμάρι χύνεται σε καυτό τηγάνι, σχηματίζεται σε κύκλο και τηγανίζεται για μερικά λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Η παράδοση της παρασκευής αυτού του παραδοσιακού ρωσικού πιάτου προέρχεται από την αρχαιότητα: ήταν ένα τελετουργικό πιάτο, που σερβιριζόταν κατά τη διάρκεια της παγανιστικής γιορτής που ονομαζόταν Maslenitsa –μια εβδομαδιαία γιορτή που εξυμνούσε το τέλος του χειμώνα και τον εορτασμό της άνοιξης.
Τα υπόλοιπα ελληνικά ορεκτικά της λίστας του Taste Atlas
11 Τζατζίκι
15 Τυρόπιτα
19 Mπακαλιάρος
20 Καλαμαράκια Τηγανητά
22 Κοκορέτσι
23 Ψητό χταπόδι
29 Σπανακόπιτα