Δύο θέσεις κατάφερε να εξασφαλίσει η Ελλάδα στην κορυφαία πεντάδα με τις καλύτερες ποικιλίες πατάτας του κόσμου, σύμφωνα με τον γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas.

Σύμφωνα με τον Taste Atlas, η πατάτα Νευροκοπίου, αποτελεί την καλύτερη πατάτα παγκοσμίως, μαζί με άλλες τέσσερις ακόμα ποικιλίες πατάτας.

Βέβαια, το Taste Atlas δεν μένει εδώ, καθώς δίνει για την Ελλάδα και μια δεύτερη ακόμα βράβευση, στην οποία επίσης συγκαταλέγεται και η πατάτα Νάξου.

Αναλυτικότερα, σ’ αυτή την πεντάδα με τις καλύτερες ποικιλίες, η ποικιλία του Κάτω Νευροκοπίου καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ως η κορυφαία ποικιλία του πλανήτη.

Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου

πατάτα

Η πατάτα αυτή καλλιεργείται στους δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασώτου, Λευκόγειας, Χρυσοκεφάλου, Οχηρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους.

Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη. Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις περισσότερες.

Πατάτα Νάξου

πατάτα

Στην τέταρτη θέση η πατάτα Νάξου. Πρόκειται για πατάτες ποικιλίας Liseta, Spunta, Marfona, Vivaldi και Alaska που καλλιεργούνται στο νησί της Νάξου. Έχουν λείο κίτρινο δέρμα και περιέχουν πάνω από 18% άμυλο και λιγότερο από 1% ζάχαρη. Η συγκομιδή τους γίνεται με το χέρι δύο φορές το χρόνο, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο και από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

Δεδομένου ότι η συγκομιδή γίνεται νωρίτερα από άλλες πατάτες, είναι περιζήτητες στην αγορά. Η Νάξου είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα από τα βασικά συστατικά πολλών συνταγών. Για την προώθηση αυτής της νόστιμης πατάτας, οι τοπικές αρχές της Νάξου διοργανώνουν το Ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου κάθε Αύγουστο.

Η καλλιέργεια της στη Νάξο ξεκίνησε το 1700. Περίπου στο 1830 η καλλιέργειά της εξαπλώθηκε στην πεδινή Νάξο και η πατάτα αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα προϊόντα του νησιού, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία του. Το 1950 έγινε το επίσημο κέντρο παραγωγής πατατόσπορου στην Ελλάδα.

Σήμερα περίπου 300 με 400 οικογένειες καλλιεργούν πατάτες στο νησί, παράγοντας 6 – 7 εκατομμύρια κιλά το χρόνο.

Όμως, φέτος, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Η έλλειψη νερού, έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα, ώστε το φθινόπωρο, μια από τις 2 περιόδους καλλιέργειας, δεν θα υπάρχει νερό για να καλλιεργηθεί, θα τελειώσουν τα αποθέματα και πατάτες Νάξου θα ξαναδούμε next year.

Οι άλλες ποικιλίες

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Yukon Gold, μια ποικιλία για όλες τις χρήσεις με κίτρινη φλούδα και κίτρινη σάρκα. Αυτές οι πατάτες είναι συνήθως στρογγυλές ή επιμήκεις και ελαφρώς πεπλατυσμένες.

Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά το 1980. Είναι κατάλληλες για βράσιμο, τηγάνισμα, ψήσιμο, πολτοποίηση, ψήσιμο στη σχάρα και σοτάρισμα.

Στην τρίτη θέση, η Papa criolla είναι μια ποικιλία που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κολομβία.

Αναπτύσσονται ​​στα υψίπεδα των Άνδεων. Το δέρμα τους είναι λεπτό και τρυφερό.

Τέλος την πέμπτη και τελευταία θέση, η Patata de Galicia είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται στην Αυτόνομη Κοινότητα της Γαλικίας. Αυτή η τοποθεσία προσφέρει βέλτιστες εδαφοκλιματικές συνθήκες που εξασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη και τα ανώτερα χαρακτηριστικά αυτών των πατατών.

Η συγκεκριμένη πατάτα έχει στρογγυλό ή οβάλ σχήμα με λεία, ανοιχτόχρωμη κίτρινη φλούδα και λευκή σάρκα. Έχει κρεμώδη υφή μετά το μαγείρεμα και είναι πολύ γευστική.

*Photo Credit: Shutterstock