Αυτό που πολύ συχνά λέγεται ως μομφή προς τη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή, είναι ότι έχει αποχωριστεί το παραδοσιακό, ότι έχει ξεφύγει από την ελληνική κουζίνα. Δεν ξέρουμε πόσο ισχύει αυτό, όμως κάθε φορά που ανακαλύπτουμε ένα τέτοιο πιάτο, ένα τέτοιο μέρος, η ελπίδα μας θεριεύει. Γιατί, ό,τι και να λέμε, όσο κι αν ο εξερευνητής μέσα μας αναζητά μια περουβιανή γεύση ή ένα γιαπωνέζικο πιάτο, στο τέλος καταλήγουμε πάντα στις ρίζες μας, σε εκείνα τα φαγητά που γέμισαν τα παιδικά μας χρόνια.
Στην πλειοψηφία των Ελλήνων, μια αναζήτηση σε εκείνο το παρελθόν, κάπου θα έχει στριμωγμένη μια ανάμνηση με την οικογένεια, σε κάποια χειμερινή εκδρομή ή στο χωριό όπου ζουν τα γιαγιοπάππουδα, με ένα πιάτο με σάλτσα, με ζυμαρικά και με έναν κόκκορα κρασάτο. Είναι από τα πιάτα-αποθέωση της ελληνικής κουζίνας, της παράδοσης. Αυτό και το σπετζοφάι είναι σαν τον μουσακά και το παστίτσιο.
Κόκκορας κρασάτος με χυλοπίτες, είναι ο ορισμός του χωριού, του χουχουλιάσματος, της θαλπωρής, όμως στην Αθήνα δεν το βρίσκεις τόσο εύκολα. Όχι γιατί είναι δύσκολο, αλλά γιατί πολλοί κοιτούν προς άλλες κατευθύνσεις. Υπάρχουν όμως κάποια μαγαζιά που κρατάνε τη σημαία του παραδοσιακού με μοντέρνες πινελιές.
Ένα τέτοιο είναι το Κιουζίν στο Κολωνάκι, όπου και ανακαλύψαμε την καλύτερη εκδοχή αυτού του πιάτου στο κέντρο της Αθήνας.
Με μια γλύκα στη γεύση του, με τις χυλοπίτες να είναι ιδανικά μαγειρεμένες, κάθε μπουκιά είναι και ένα ταξίδι στα όνειρα, στις αγκαλιές του παρελθόντος.
Δεν είναι το μόνο ωραίο που θα γευτείς εδώ. ‘Εχει μια άπαιχτη φέτα ψητή με πιπεριές και ντοματίνια, έχει μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο γιουβέτσι, έχει κατσικάκι στη λαδόκολλα, μελιτζάνες παπουτσάκια, μπιφτέκι προβατίνας και το έτερο αγαπημένο μας, τις καταϊφένιες τυρόμπαλες με μαρμελάδα ντομάτας.
Δεν θέλουμε να πούμε τίποτα περισσότερο. Χάζεψε την εικόνα, γλείψε την οθόνη και μετά κλείσε τραπέζι να πας να φας.
Λυκαβηττού 16, Αθήνα, 2103647407