Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε φάση επανόδου στα εστιατόρια και αυτό μπορείς να το δεις σε ένα πιάτο που έρχεται να κάνει ρελάνς και να εξελιχθεί. Σου γράψαμε εδώ για τους λαχανοντολμάδες, αλλά είναι 2ο πιάτο στη λίστα. Το πρώτο είναι ένα άλλο, ακόμα πιο χωριό, ακόμα πιο κυριακάτικο-οικογενειακό.

Στην πλειοψηφία των Ελλήνων, μια αναζήτηση σε εκείνο το παρελθόν, κάπου θα έχει στριμωγμένη μια ανάμνηση με την οικογένεια, σε κάποια χειμερινή εκδρομή ή στο χωριό όπου ζουν τα γιαγιοπάππουδα, με ένα πιάτο με σάλτσα, με ζυμαρικά και με έναν κόκορα κρασάτο. Είναι από τα πιάτα-αποθέωση της ελληνικής κουζίνας, της παράδοσης. Αυτό και το σπετζοφάι είναι σαν τον μουσακά και το παστίτσιο.

Ένα πιάτο που κάνει το Κολωνάκι χωριό έξω από την Αθήνα

Κόκκορας κρασάτος με χυλοπίτες, είναι ο ορισμός του χωριού, του χουχουλιάσματος, της θαλπωρής, όμως στην Αθήνα δεν το βρίσκεις τόσο εύκολα. Όχι γιατί είναι δύσκολο, αλλά γιατί πολλοί κοιτούν προς άλλες κατευθύνσεις. Υπάρχουν όμως κάποια μαγαζιά που κρατάνε τη σημαία του παραδοσιακού με μοντέρνες πινελιές.

Ένα τέτοιο είναι το Κιουζίν στο Κολωνάκι, όπου και ανακαλύψαμε την καλύτερη εκδοχή αυτού του πιάτου στο κέντρο της Αθήνας.

Με μια γλύκα στη γεύση του, με τις χυλοπίτες να είναι ιδανικά μαγειρεμένες, κάθε μπουκιά είναι και ένα ταξίδι στα όνειρα, στις αγκαλιές του παρελθόντος.

Δεν είναι το μόνο ωραίο που θα γευτείς εδώ. ‘Εχει μια άπαιχτη φέτα ψητή με πιπεριές και ντοματίνια, έχει μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο γιουβέτσι, έχει κατσικάκι στη λαδόκολλα, μελιτζάνες παπουτσάκια, μπιφτέκι προβατίνας και το έτερο αγαπημένο μας, τις καταϊφένιες τυρόμπαλες με μαρμελάδα ντομάτας.

Δεν θέλουμε να πούμε τίποτα περισσότερο. Χάζεψε την εικόνα, γλείψε την οθόνη και μετά κλείσε τραπέζι να πας να φας.

Λυκαβηττού 16, Αθήνα, 2103647407