Το χοιρινό είναι το κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως και το πιο δημοφιλές στον Δυτικό κόσμο και την Κεντρική Ευρώπη, με αμέτρητες συνταγές που αναδεικνύουν τη γεύση και την υφή του. Ποιο όμως είναι το καλύτερο πιάτο με χοιρινό στον κόσμο;

Οι αναγνώστες του γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas ψήφισαν, και το κορυφαίο πιάτο είναι το ελληνικό κοντοσούβλι, το οποίο κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, ξεπερνώντας πολλά παραδοσιακά πιάτα από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που κυριάρχησαν στη δεκάδα.

Το κοντοσούβλι κατέκτησε την πρώτη θέση με 4,7 αστέρια στην κατηγορία των 100 καλύτερων πιάτων με χοιρινό του Taste Atlas. Αξιοσημείωτο είναι ότι και ένα άλλα δύο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, η γουρνοπούλα, κατέκτησε την 48η θέση, ενώ την 74η θέση κατέκτησε το χοιρινό με σέλινο.

Αυτό θα βρίσκεται την Τσικνοπέμπτη σε κάθε τραπέζι: Το ελληνικό πιάτο που αναδείχθηκε ως το κορυφαίο στον κόσμο στην κατηγορία του

«Το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται σε σούβλα και μαγειρεύονται αργά σε ψησταριά, όπως ο γύρος ή το σουβλάκι. Η μαρινάδα συχνά περιέχει σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί», περιγράφει το Taste Atlas.

Το κοντοσούβλι «αφού μαριναριστεί, το κρέας τοποθετείται σε μια μεγάλη σούβλα και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδευόμενο από πίτα, τζατζίκι, και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών».

Αυτό θα βρίσκεται την Τσικνοπέμπτη σε κάθε τραπέζι: Το ελληνικό πιάτο που αναδείχθηκε ως το κορυφαίο στον κόσμο στην κατηγορία του

Η δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα με χοιρινό κρέας

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται το μεξικάνικο πιάτο gringas, με 4,6 αστέρια. Πρόκειται για μια ποικιλία κεσαδίγια, όπου οι τορτίγιες είναι διπλωμένες και γεμισμένες με τυρί, χοιρινό, ανανά, κρεμμύδια, σως τσίλι και κόλιανδρο.

Στην τρίτη θέση συναντάμε το παραδοσιακό πιάτο ψητού χοιρινού των Μάγια, cochinita pibil, από την περιοχή της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό. Το cochinita pibil είναι ένα πιάτο αργού ψητού χοιρινού, όπου το κρέας μαρινάρεται με ανάτο, χυμό νεραντζιού και σκόρδο. Στη συνέχεια ψήνεται αργά, τεμαχίζεται και σερβίρεται σε τορτίγια ή τάκος με κρεμμύδια, τουρσί και ψητά λαχανικά.

Η τέταρτη θέση με 4,6 αστέρια ανήκει στο lechona από την Κολομβία, ένα γεμιστό γουρούνι με κρεμμύδια, μπιζέλια, βότανα και μπαχαρικά.

Στη συνέχεια, με 4,6 αστέρια, ακολουθεί το Chilorio από το Μεξικό. Για την παρασκευή του, το χοιρινό μαγειρεύεται αργά για ώρες μέχρι να διαλυθεί, στη συνέχεια θρυμματίζεται, τηγανίζεται σε λαρδί και μαγειρεύεται σε σάλτσα τσίλι με αρώματα κρεμμυδιού, κύμινου και σκόρδου.

Στην έκτη θέση είναι τα Carnitas από το Μεξικό, όπου το χοιρινό σιγομαγειρεύεται για τρεις με τέσσερις ώρες σε χαμηλή φωτιά, βράσιμο και τηγάνισμα στο λίπος του κρέατος ή στο λάδι. Σερβίρεται με κόλιανδρο, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, γουακαμόλε, τηγανιτά φασόλια και τορτίγιες.

Η έβδομη θέση ανήκει στο samgyeopsal από τη Νότια Κορέα, μια παραδοσιακή συνταγή χοιρινής κοιλιάς στη σχάρα. Ακολουθεί το Pernil από το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο είναι μαριναρισμένο χοιρινό μπούτι ή ωμοπλάτη που σερβίρεται με ρύζι, συνήθως κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Στην ένατη θέση βρίσκουμε τα tacos al pastor από το Μεξικό. Το al pastor είναι μαριναρισμένες φέτες χοιρινού που ψήνονται στη σούβλα.

Τέλος, στην δέκατη θέση βρίσκεται το Bossam από τη Νότια Κορέα, όπου το χοιρινό μαγειρεύεται στον ατμό και σερβίρεται τυλιγμένο σε φύλλα λαχανικών όπως σέσκουλα, παντζάρια, μαρούλι ή κινέζικο λάχανο.

πιάτο

*Πηγή: Taste Atlas

*Photo Credit: Shutterstock