Δε μας αρέσει κανενός είδους shaming, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα κάνουμε μια εξαίρεση και θα το ρίξουμε στο food shaming. Θα κρίνουμε κάποιους για αυτά τα πιάτα που τρώνε και θα αναρωτηθούμε τι πήγε λάθος μαζί τους, τι στράβωσε στην παιδική τους ηλικία. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος με σώας τας φρένας και την ψυχή, που να ακούει αυτά τα πιάτα και να τα λιγουρεύεται.

Στο παρελθόν έχουμε γράψει κι αναρωτηθεί με αφορμή λίστες του Taste Atlas για κάποιες συνταγές της ελληνικής κουζίνας, όπως η τσουκνιδόπιτα και η αγκιναροσαλάτα ή αγκινάρες α λα πολίτα. Δεν είναι όμως τα πιο ακραία που έχουμε ακούσει, δοκιμάσει ή έχουμε δει άλλους να τρώνε με απόλαυση.

Βασικά, τα πιάτα που ακολουθούν, τα τρώνε εκείνοι οι τύποι που στο πασχαλινό τραπέζι θα γυρίσουν να σου πουν «τι..; δεν τρως τα μάτια και τη γλώσσα του αρνιού; Δεν ξέρεις τι χάνεις, είναι το καλύτερο κομμάτι, μιλάμε για τρομερό μεζέ». Ναι μπάρμπα, δεν ξέραμε να γλείφουμε μάτια για να το ευχαριστηθείς εσύ.

Τα 8 πιο αηδιαστικά πιάτα που έχουμε στην ελληνική κουζίνα

Γαρδούμπα/Κοκορέτσι

Υπήρξε δηλαδή κάποιος στο παρελθόν που άκουσε την περιγραφή «μπόλια και τα γλυκάδια αμνοεριφίων, τα οποία τυλίγονται με τα έντερα» και είπε «ααα, αυτό πρέπει να γ@μ@ει, εννοείται θα το φάω και θα το διαδώσω και θα εξαπλωθεί». Μόνο ως επιδημία εξαπλώθηκε. Είτε γαρδούμπα είτε κοκορέτσι, δεν έχουμε νιώσει μεγαλύτερο ανακάτεμα από εκείνη τη φορά που είδαμε κάποιο μυστακιοφόρο να πίνει ούζο το Πάσχα καθώς ψήνεται το αρνί στη σούβλα και πηρούνιαζε γαρδούμπα ή κοκορέτσι.

Μπουρμπουρέλια

Από τα παραδοσιακά, νησιωτικά πιάτα, το συναντάμε αρκετά στο Ιόνιο, ειδικά στην Κεφαλονιά. Παραθέτουμε περιγραφή και εικόνα και δε θα πούμε πολλά.

«Τα μπουρμπουρέλια είναι μίγμα διαφόρων δημητριακών όπως σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια τα οποία μαγειρεύονται παραδοσιακά στην Κεφαλονιά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου)». Αυτή είναι η συνταγή και αυτή είναι η όψη τους.

Τα πιο αηδιαστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας - Τα τρώει μόνο εκείνος που θεωρεί μεζέ τη γλώσσα του αρνιού

Σα να μαγειρεύει κάποιος μια ασθένεια. Αν η αρρώστια είχε σχήμα, χρώμα, εικόνα, θα ήταν τα μπουρμπουρέλια.

Αν κάποιος μας έλεγε να ανοίξουμε την πύλη της κόλασης, τα μπουρμπουρέλια θα περίμεναν εκεί να μας προϋπαντήσουν.

Συκώτι/Φρυγαδέλι

Δεν είναι τόσο ακραία κακό, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να το απολαμβάνει κάποιος καθώς το τρώει. Το έχετε μυρίσει ρε παιδιά, εσείς που σας ξετρελαίνει; Προξενεί αναγούλα. Σε ακόμα χειρότερο επίπεδο, το φρυγαδέλι που αποτελείται από συκώτι και μπόλια.

Πατσάς

Χρειάζεται να υπερθεματίσουμε; Μιλάμε για σούπα που φτιάχνεται από στομάχι αγελάδας ή αρνιού. Πάμε καθόλου με τα καλά μας; Είναι λέει γιατροσόφι για τη μέθη. Μακριά κι αλάργα. Ποιος τα σκέφτηκε τέτοια πιάτα;

Μαγειρίτσα

Κατανοούμε πως όταν πρωτοφτιάχτηκε, ήταν άλλες εποχές και οι άνθρωποι δεν είχαν πολλές επιλογές σε φαγητό, ήθελαν να εκμεταλλευτούν κάθε ίχνος τροφής. Αλλά τα χρόνια πέρασαν, υπάρχουν τόσα ωραία πιάτα για να φάμε το Πάσχα κι εμείς κάνουμε αυγολέμονο με συκωτάκια, μαρούλι και ρύζι. Και το ρουφάμε. Ίσως αυτό είναι και το dealbreaker για εμάς.

πιάτα

Χοχλιοί

Αν σε όλα τα παραπάνω θα βρεθούν ισχυροί αντιρρησίες, εδώ, πιστεύουμε, θα υπάρξει μια συμφωνία, με εξαίρεση κάτι παλαιωμένους Κρητικούς. Αν δηλαδή θεωρείται ωραίο φαγητό το να τρως σαλιγκάρια, ε στο επόμενο στάδιο ας αρχίσουμε να τρώμε σαρανταποδαρούσες…

@alexisaakidis

Μετα απο αυτο … στη βρυση οσοι περπατανε και δεν ειναι ψοφιοι ειναι ετοιμοι για ψησιμο 😁🐌 #σαλιγκαρια #χοχλιοι #χοχλιουςμπουμπουριστους #χανια #κρητη #φοργιου

♬ πρωτότυπος ήχος – Αλεξανδρος Ισαακιδης