Το Αζούχ είναι ένα μικρό street food μαγαζί στην Κυψέλη που ειδικεύεται στο πιροσκί και όχι όποιο και όποιο, αλλά φτιαγμένο με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή και μεράκι μπροστά στα μάτια σου.
Στην οδό Κυψέλης στο νούμερο 43 η ιδιοκτήτρια του Αζούχ Πολυξένη Σπυριάδη μας λέει πως «Η επιχείρηση αυτή είναι όνειρο 30 χρόνων το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2024» και αμέσως μαθεύτηκε στόμα με στόμα και κάπως έτσι έφτασε και στ’ αφτιά μας.
![Άμον εγάπεσα να τρώω πιροσκί – Ένα μαγαζί στην Κυψέλη το φτιάχνει με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή Άμον εγάπεσα να τρώω πιροσκί – Ένα μαγαζί στην Κυψέλη το φτιάχνει με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή](/wp-content/uploads/2025/01/azoyx2.jpg)
«Αζούχ» σημαίνει «τροφή για το ταξίδι ή την εργασία, κολατσιό» και στο μικρό εργαστήριο φτιάχνονται μικροί πειρασμοί που θα σε παρασύρουν: «Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το ζυμάρι των πιροσκί μου» μας λέει η κυρία Σπυριάδη και όταν τη ρωτάμε ποιες γεύσεις ξεχωρίζει: «Όλοι οι συνδυασμοί μου είναι αγαπητοί. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα πιροσκί είναι αυτό με τον παστουρμά, γιατί δεν τον βρίσκεις εύκολα σε σνακ, αλλά και εκείνο με φέτα και μπέικον, αυτό με τον μοσχαρίσιο κιμά, αλλά και εκείνο με το δραμινό λουκάνικο… Έχουν τους “εραστές” τους».
![Άμον εγάπεσα να τρώω πιροσκί – Ένα μαγαζί στην Κυψέλη το φτιάχνει με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή Άμον εγάπεσα να τρώω πιροσκί – Ένα μαγαζί στην Κυψέλη το φτιάχνει με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή](/wp-content/uploads/2025/01/azoyx5.jpg)
Το μεγάλο ατού, σε σχέση με αντίστοιχα μαγαζιά, είναι ότι όλα τα προϊόντα του Αζούχ φτιάχνονται επιτόπου στο εργαστήριο και βλέπεις τη διαδικασία παρασκευής, ενώ εκτός από τα κλασικά πιροσκί, θα βρεις και vegan επιλογές: «Η γειτονιά μας έχει και ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας, οπότε το μανιτάρι με ξυνολάχανο και λάδι τρούφας, αυτό με την πατάτα και εκείνο με ελιές, φέτα, κρεμμύδι, τομάτα ή αυτό με το πικάντικο καρότο έχουν κι αυτά τους “αγαπητικούς” τους» μας εξηγεί η κυρία Σπυριάδη.
![Άμον εγάπεσα να τρώω πιροσκί – Ένα μαγαζί στην Κυψέλη το φτιάχνει με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή Άμον εγάπεσα να τρώω πιροσκί – Ένα μαγαζί στην Κυψέλη το φτιάχνει με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή](/wp-content/uploads/2025/01/azoyx3.jpg)
Και αν δεν θέλεις να φας πιροσκί διατίθενται και γευστικές σούπες: «Δεν έχω αγαπημένη σούπα, είναι όλες τους παιδιά μου. Και τις μεταχειρίζομαι σαν τέτοια» μας λέει η Πολυξένη Σπυριάδη, ενώ για τα υλικά που χρησιμοποιεί μας αποκαλύπτει: «Φρέσκα λαχανικά, ποιοτικά κρέατα και ψάρια.
Όλες τις σούπες τις μπλεντάρω, γιατί τις σερβίρω σε ποτήρι για να μπορεί κάποιος να την “πιει” οπουδήποτε, από την στάση λεωφορείου έως τον καναπέ του».
![Άμον εγάπεσα να τρώω πιροσκί – Ένα μαγαζί στην Κυψέλη το φτιάχνει με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή Άμον εγάπεσα να τρώω πιροσκί – Ένα μαγαζί στην Κυψέλη το φτιάχνει με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή](/wp-content/uploads/2025/01/azoyx.jpg)
Στο μικρό εργαστήριο της Κυψέλης υπάρχουν και γλυκά πιροσκί γεμισμένα με χειροποίητες μαρμελάδες ή πραλίνα.
Τη ρωτήσαμε ποιο είναι το μυστικό για το καλό πιροσκί: «Το μυστικό το δικό μου είναι:
πρώτον η αγάπη για το αντικείμενο, δεύτερον τα ποιοτικά υλικά και τρίτον κάτι που ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί, είναι να μην τραβήξει λάδι η ζύμη».
Εμείς πάλι προτιμούμε να τρώμε τα πεντανόστιμα πιροσκί της Πολυξένης -που ξέρει και τα μυστικά τους- και αφού κάναμε τη μικρή μας συζήτηση, μείναμε στο μαγαζί για να κάνουμε μία από τις πιο γευστικές μας δοκιμές.
Για την ιστορία, η λέξη «πιροσκί» είναι ρωσικής προέλευσης (βγαίνει από την λέξη pirojok) και από εκεί πέρασε στον Πόντο. Στα ποντιακά λέγονται επίσης και περεσκία.
![Άμον εγάπεσα να τρώω πιροσκί – Ένα μαγαζί στην Κυψέλη το φτιάχνει με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή Άμον εγάπεσα να τρώω πιροσκί – Ένα μαγαζί στην Κυψέλη το φτιάχνει με παραδοσιακή ποντιακή συνταγή](/wp-content/uploads/2025/01/azoyx1.jpg)