Πολλοί Νεοϋορκέζοι υποστηρίζουν με ευχαρίστηση ότι έχουν την καλύτερη πίτσα. Τώρα πια, έχουν και λόγο να χαίρονται για μία λαχταριστή εξέλιξη που επιβεβαιώνει τους γαστρονομικούς ισχυρισμούς τους.

Αυτήν την εβδομάδα, τα 50 Top Pizza Awards με έδρα την Ιταλία έδωσαν στη δημοσιότητα την παγκόσμια λίστα του 2024. Τη γαστρονομική μάχη κέρδισε ένα εστιατόριο της κάτω ανατολική πλευρά του Μανχάταν.

Η Una Pizza Napoletana, που άνοιξε ο Άντονι Μαντζιέρι τον Μάρτιο του 2022, όχι μόνο κέρδισε τους ανταγωνιστές στη χώρα του, αλλά και πιτσαρίες στη Νάπολη της Ιταλίας που θεωρείται η ιερή γη για τους λάτρεις της πίτσας και τους καλοφαγάδες γενικότερα.

«Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η δουλειά μου εδώ και 30 χρόνια, και ειδικά στη Νάπολη, όπου ξεκίνησε η πίτσα», δήλωσε ο Μαντζιέρι στο CNN Travel.

Οι Νεοϋορκέζοι είδαν επίσης άλλες τρεις πιτσαρίες να μπαίνουν στη λίστα του 2024, η οποία περιελάμβανε συνολικά 101 εστιατόρια (παρά τον αριθμό «50» στο όνομα των βραβείων). Η κατάταξη των άλλων πιτσαριών της Νέας Υόρκης ήταν η Ribalta στο νούμερο 19, η Don Antonio στο νούμερο 30 και η L’industrie Pizzeria στο νούμερο 80.

Η Ιταλία κατάφερε ακόμα να κυριαρχήσει στη συνολική λίστα με 41 εστιατόρια, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίστηκαν συνολικά 15 θέσεις.

Η Νάπολη ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη με πέντε καταχωρήσεις στη λίστα, συμπεριλαμβανομένης της ισοπαλίας στη δεύτερη θέση, με την Diego Vigtaliano Pizzeria.

Στη λίστα εκπροσωπούνται επίσης έθνη που δεν είναι ακριβώς γνωστά για την πίτσα τους – η Νότια Κορέα, η Βολιβία και η Ινδία.

Γιατί η Una Pizza Napoletana;

Τα 50 κορυφαία βραβεία πίτσας εξηγούν πώς η Una Pizza Napoletana έφτασε στην κορυφή της λίστας. «Σε μια χώρα που συνηθίζει πάντα να βάζει τα πάντα στην πίτσα, ο Άντονι προτείνει την πιο αγνή παράδοση στις γαρνιτούρες, με εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Μαρινάρα, Μαργαρίτα , Κοσάκα και μια πίτσα που αλλάζει κάθε μέρα, με βάση τα υλικά της αγοράς», ανέφερε η ιστοσελίδα των βραβείων.

Ο Μαντζιέρι, ο οποίος μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ, ανέπτυξε «εμμονή με την πίτσα σε νεαρή ηλικία», δήλωσε εκπρόσωπος του εστιατορίου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η μητέρα του κατέληξε να τον οδηγεί σε όλα τα γνωστά σημεία του Νιου Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ στην προσπάθειά του να βρει την «τέλεια πίτσα».

Ο ίδιος «επικεντρώνεται σε πίτσες με φυσική προζύμι, που ψήνονται σε ξύλο με συστατικά όπως οι καλύτερες ντομάτες San Marzano, άγρια ρίγανη Αμάλφι, βουβαλίσια μοτσαρέλα DOP και σικελικό θαλασσινό αλάτι». Επέλεξε, δε, να έχει πισταρία σε μόνο μία τοποθεσία για να μπορέσει να επικεντρωθεί εμμονικά σε κάθε λεπτομέρεια.

Έμφαση στη ζύμη

Ο Μαντζιέρι εστιάζει στα βασικά για να επιτύχει το τέλειο αποτέλεσμα. «Αυτό που κάνει μια πραγματικά καλή πίτσα είναι πρώτα η ζύμη. Δεν είναι μια συγκεκριμένη συνταγή, αλλά έχει να κάνει με την ενυδάτωση και την κατανόηση του τρόπου επεξεργασίας της ζύμης και την ικανότητα προσαρμογής σε όλες τις μεταβλητές που εμπλέκονται», δήλωσε.

«Στο Una, αυτό που μας κάνει διαφορετικούς είναι ότι η ζύμη μας είναι φυσικά προζυμωμένη και εξαιρετικά ενυδατωμένη, δεν είναι ποτέ στο ψυγείο, φτιάχνεται με ένα μείγμα πολλών διαφορετικών ιταλικών αλεύρων και φτιάχνω τη ζύμη κάθε μέρα που είμαστε ανοιχτά».

Το Una Pizza Napoletana θα πρέπει να απευθύνεται στο κοινό του «αργού φαγητού». Ψήνει μόνο τρεις πίτσες κάθε φορά στους ξυλόφουρνους της. Η σημερινή τοποθεσία στην οδό Όρχαρντ 175 βρίσκεται ακριβώς έξω από την οδό Χιουστόν.

Για τους ανθρώπους που προτιμούν περισσότερο τα κατεψυγμένα γλυκά παρά την καυτή πίτσα, τα 50 Top Pizza Awards επαίνεσαν επίσης το σπιτικό παγωτό και τα εποχιακά σορμπέ στο Una.

Ο 10+1 καλύτερες πιτσαρίες

πίτσα

Photo Credit: 50toppizza.it

Για το 2024, αυτές είναι οι κορυφαίες πιτσαρίες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα 50 Top Pizza Awards:

1. Una Pizza Napoletana (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)


2. (Ισοπαλία) Diego Vitagliano Pizzeria (Νάπολη, Ιταλία)


2. (Ισοπαλία) I Masanielli – Francesco Martucci (Caserta, Ιταλία)


3. The Pizza Bar on 38th (Τόκιο, Ιαπωνία)


4. Confine (Μιλάνο, Ιταλία)


5. Napoli on the Road (Λονδίνο, Αγγλία)


6. Tony’s Pizza Napoletana (Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ)


7. I Tigli (San Bonifacio, Ιταλία)


8. Sartoria Panatieri (Βαρκελώνη, Ισπανία)


9. 50 Kalò (Νάπολη, Ιταλία)


10. Seu Pizza Illuminati (Ρώμη, Ιταλία)

Πηγή: CNN