Πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη σοκολάτα θα μπορούσε να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων αφού Ελβετοί επιστήμονες και σοκολατοποιοί ανέπτυξαν μια συνταγή που υποκαθιστά τη ζάχαρη με τα απόβλητα φυτικής ύλης.

Πολτοποιώντας τον πολτό και το φλοιό ενός λοβού κακάο αντί να πάρουν απλώς τους κόκκους, οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα γλυκό και ινώδες τζελ που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στη σοκολάτα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature Food.

Αυτή η προσέγγιση κάνει ένα πιο θρεπτικό προϊόν από τη συμβατική σοκολάτα και χρησιμοποιεί λιγότερη γη και νερό, διαπίστωσαν οι επιστήμονες – ενώ εξακολουθεί να ικανοποιεί τις γλυκές απαιτήσεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την υπολειμματική σάρκα και το χυμό του καρπού του κακάο για να φτιάξουν ένα τζελ που μπορεί να προστεθεί στη σοκολάτα αντί για κρυσταλλική ζάχαρη σε σκόνη που χρησιμοποιείται παραδοσιακά. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να κάνουν τη σοκολάτα πιο υγιεινή και βιώσιμη, δίνοντας παράλληλα στους αγρότες μια νέα ροή εσόδων.

Η μελέτη για την σοκολάτα

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε ένα εργαστήριο η νέα μέθοδος χρησιμοποιούσε 6% λιγότερη γη και νερό, αλλά αύξησε τις εκπομπές θέρμανσης του πλανήτη κατά 12% επειδή απαιτούσε ένα επιπλέον στάδιο ξήρανσης που κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αλλά κλιμακώνοντας τη διαδικασία – και στεγνώνοντας τον πολτό στον ήλιο ή χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες – διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να μειωθούν.

Η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο ρυπογόνα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ένας άνθρωπος και αυτό την κατατάσσει μαζί με ορισμένα κρέατα όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται ανά κιλό τροφής.

Το γλυκόπικρο εύρημα για τους λάτρεις της σοκολάτας είναι ότι η παρασκευή αυτής της σοκολάτας έχει να κάνει με την ισορροπία – αν προσθέσετε πάρα πολύ γλυκαντικό τζελ, η σοκολάτα σας δεν μπορεί να υποστεί σωστή επεξεργασία. Αν δεν προσθέσετε αρκετά, η σοκολάτα σας δεν είναι αρκετά γλυκιά.

σοκολάτα

Παρά το γεγονός αυτό, η σοκολάτα με βάση το εργαστήριο ήταν «βασικά ίδια» με τη μαύρη σοκολάτα στην υφή και παρόμοια στη γεύση με τις αρωματικές μαύρες σοκολάτες από τη Νότια Αμερική. Η γλυκύτητα που απελευθερώνεται στο στόμα σας είναι ελαφρώς πιο αργή από ό,τι αν τρώτε παραδοσιακή μαύρη σοκολάτα – και έχετε περισσότερες από αυτές τις φρουτώδεις νότες και την οξύτητα που προέρχονται από τον χυμό.

Οι αγρότες στις τροπικές χώρες βλέπουν συχνά μόνο ένα μικρό κλάσμα των κερδών που παράγονται από τη βιομηχανία σοκολάτας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επειδή η επεξεργασία του πολτού θα έπρεπε να γίνει στις χώρες στις οποίες καλλιεργείται το κακάο, τα μεγαλύτερα οφέλη πιθανότατα θα φανούν εκεί.

Photo Credits: Shutterstock

Πηγή: Guardian.com