Με την περιγραφή που έχουμε δώσει στον τίτλο, δεν είναι και πολλές οι επιλογές στις οποίες θα πάει το μυαλό. Ποιο ελληνικό πιάτο είναι τέλειο με λουκάνικο; Μονόδρομος είναι να απαντήσουμε το σπετσοφάι και σωστά θα το πει όποιος το πει, γιατί αυτά είναι που βρίσκονται στην 1η θέση στα 100 καλύτερα πιάτα στον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα λίστα του Taste Atlas.

Σπετσοφάι

πιάτο

Προερχόμενο από την περιοχή της Θεσσαλίας, αυτό το ρουστίκ πιάτο συνδυάζει λουκάνικα, που και πιπεριές, όλα κομμένα σε μεγαλύτερα κομμάτια και περιχυμένα σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας.

Το πιάτο μπορείτε να το απολαύσετε ως μεζέ ή κυρίως πιάτο που συνδυάζεται τέλεια με ρύζι, πατάτες ή φέτα και χωριάτικο ψωμί στο πλάι.

Η λέξη σπετζοφάι προέρχεται από τη συνένωση της ιταλικής λέξης spezz(atino) για το κοκκινιστό με τη λέξη φαΐ. Συχνά, η λέξη παρετυμολογείται εξαιτίας της ηχητικής ομοιότητας με το νησί Σπέτσες.

Είναι γρήγορο και απλό φαγητό. Για το σπετζοφάι προτιμούνται χωριάτικα λουκάνικα με σκόρδο, τα οποία κόβονται σε στρόγγυλα κομμάτια και τηγανίζονται σε βούτυρο ή ελαιόλαδο. Οι πιπεριές τηγανίζονται μαζί με τα λουκάνικα ή βράζονται και εν συνεχεία προστίθενται στο τηγάνι.

Το φαγητό αρωματίζεται με διάφορα καρυκεύματα και μπαχαρικά (πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη) και ύστερα σιγοβράζει σε σάλτσα από ντομάτες. Στην Ελλάδα συνήθως σερβίρεται με φέτα.

Ποιο είναι τα δέκα καλύτερα πιάτα με λουκάνικο στον κόσμο

2. Μπράι – Νότια Αφρική

3. Καλεντάδο – Κολομβία

4. Ζούρεκ – Πολωνία

5. Τσεβάπι – Βοσνία Ερζεγοβίνη

6. Feijão tropeiro – Βραζιλία

7. Boerewors – Νότια Αφρική

8. Ραγού Τοσκάνο – Ιταλία

9. Αλχέιρα ντε Μιραντέλα – Πορτογαλία

10. Alheira de Vinhais – Πορτογαλία

πιάτο

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κυπριακή Σεφραλιά βρίσκεται στην 20η θέση.

Η σεφταλιά είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό κυπριακό φαγητό. Αποτελείται από μείγμα χοιρινού κιμά, ψιλοκομμένου κρεμμυδιού, μαϊντανού, κανέλας, αλατιού, κύμινου και μαύρου πιπεριού. Κάποιες παραλλαγές θέλουν να προσθέτουν και άλλα καρυκεύματα, όπως δυόσμο ή ακόμη ψίχα από βρεγμένο ψωμί και λίγο ελαιόλαδο.

Ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας από το μείγμα τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια , περνιέται έπειτα σε σιδερένια μακριά καλαμάκια και ψήνεται στα κάρβουνα. Τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης με τα σουβλάκια, αφού όταν ψηθούν, τότε μπαίνουν σε ζεστή κυπριακή πίτα μαζί με κομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι, λεπτοκομμένο λάχανο και μαϊντανό. Απαραίτητα στην πίτα τοποθετείται και μισό λεμόνι. Είναι πάρα πολύ διαδεδομένο να σερβίρονται μαζί με τα σουβλάκια, οπότε η παραγγελία σε αυτή την περίπτωση παίρνει το όνομα «μιξ».