Ζουμερή σοκολάτα με κρέμα, ο ιδανικός συνδυασμός για απολαυστική απογείωση και το Guinness κέικ τηρεί την… υπόσχεσή του, ειδικά την ημέρα που τιμά τον προστάτη άγιο της Ιρλανδίας, η γνωστή St. Patrick’s Day που πέρασε τα ιρλανδικά σύνορα.

Ο Πατρίκιος γεννήθηκε στα τέλη του τέταρτου αιώνα, αιχμαλωτίστηκε ως έφηβος και κατέληξε σκλάβος στην Ιρλανδία. Δραπέτευσε σε άλλο μέρος της Ευρώπης όπου εκπαιδεύτηκε ως ιερέας και επέστρεψε στην Ιρλανδία τον 5ο αιώνα για να προωθήσει τη διάδοση του χριστιανισμού.

St. Patrick’s Day: Με αυτό το κέικ θα γιορτάσεις όπως πρέπει την ημέρα, πάρε να πιεις και μια Guinness μαζί

Αρκετούς αιώνες αργότερα, ανακηρύχθηκε άγιος από την Καθολική Εκκλησία και η ονομαστική του εορτή είναι στις 17 Μαρτίου. Η μέρα περιλαμβάνει παρελάσεις, πάρτι και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και καλό φαγητό και λαχταριστά κέικ.

Το τετράφυλλο τριφύλλι συνδέεται με την Ιρλανδία και τον Άγιο Πατρίκιο και θεωρείται σύμβολο τύχης για εκείνον που θα το βρει. Ο λόγος η σπανιότητά του…

Και αν δεν καταφέρετε να βρείτε ένα, μπορείτε να διακοσμήσετε το Guinness κέικ που σας προτείνουμε καθώς όταν το γευτείτε σίγουρα είναι η τυχερή γλυκιά μέρα σας!

St. Patrick’s Day: Με αυτό το κέικ θα γιορτάσεις όπως πρέπει την ημέρα, πάρε να πιεις και μια Guinness μαζί

Πώς θα φτιάξετε το Guinness κέικ

Πρόκειται για μία εξαιρετικά απλή παρασκευή για ένα κέικ 12 μερίδων.

Τα υλικά για το Guinness κέικ

Για την τούρτα

Βούτυρο, για το τηγάνι
1 φλιτζάνι Guinness stout (μπύρα)
10 κουταλιές της σούπας (1 μπάρα συν 2 κουταλιές της σούπας) ανάλατο βούτυρο (βλ. Συμβουλή)
¾ φλιτζάνι κακάο χωρίς ζάχαρη
2 φλιτζάνια ψιλή ζάχαρη ή caster sugar
¾ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 μεγάλα αυγά

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2½ κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα

Για το toping

1¼ φλιτζάνι ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
8 ουγγιές τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

St. Patrick’s Day: Με αυτό το κέικ θα γιορτάσεις όπως πρέπει την ημέρα, πάρε να πιεις και μια Guinness μαζί

Η παρασκευή του Guinness κέικ

Βήμα 1

Για το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 350 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 9 ιντσών και στρώνουμε με λαδόκολλα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε την Guinness και το βούτυρο.
Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κακάο και τη ψιλή ζάχαρη και χτυπάμε να ανακατευτούν.

Βήμα 2

Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε ξινή κρέμα, αυγά και βανίλια. Ανακατέψτε καλά. Προσθέστε στο μείγμα Guinness. Προσθέστε το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα και χτυπήστε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να σφίξει, 45 λεπτά με 1 ώρα. Τοποθετήστε το τηγάνι σε μια σχάρα και κρυώστε εντελώς το περιεχόμενο στο ταψί.

Βήμα 3

Για την επικάλυψη: Χρησιμοποιώντας έναν αυγογδάρτη ή με το χέρι, ανακατέψτε τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής για να ομογενοποιηθούν τα κομμάτια. Προσθέστε το τυρί κρέμα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέστε παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να απλωθεί.

Βήμα 4

Αφαιρέστε το κέικ από το ταψί και τοποθετήστε το σε πιατέλα ή βάση για κέικ. Παγώστε μόνο την κορυφή του κέικ, ώστε να θυμίζει αφρώδη πίντα Guinness.

Special tip:

Η συνταγή για αυτό το γλυκό περιλαμβάνεται στο βιβλίο μαγειρικής της Nigella Lawson «Feast: Food to Celebrate Life» (Hyperion, 2004) και απαιτεί 18 κουταλιές της σούπας (2 μπάρες συν 2 κουταλιές της σούπας) ανάλατο βούτυρο.

Πηγή: nytimes.com