Το Taste Atlas έφτιαξε μια κατάταξη με τα 100 καλύτερα φαγητά του κόσμου για να απολαύσεις το πρωί. Μέσα σε αυτήν την κατάταξη βρίσκουμε 11 ελληνικά φαγητά για πρωινό που αγαπάμε τρελά και σίγουρα έχουμε δοκιμάσει.

Τα ελληνικά φαγητά που θα συναντήσεις στη λίστα, είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενα, με ένα έδεσμα που γεννήθηκε στη Μακεδονία να παίρνει την πρώτη θέση σε ακόμα μια λίστα του Taste Atlas, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στην 98η θέση, στο πιο αγαπημένο μας από τα ελληνικά φαγητά της λίστας, που θα έπρεπε να βρίσκεται πολύ ψηλότερα. Και σίγουρα δεν είναι φαγητό για πρωινό, αλλά ένα σνακ, ένα δεκατιανό, αν θέλετε.

Τα καλύτερα ελληνικά φαγητά

Μπουγάτσα

Στην πρώτη θέση συναντάμε την μπουγάτσα. Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση σιμιγδαλένιας κρέμας, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης πογάτσα, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί.

Η μπουγάτσα έχει καταγωγή από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε ώστε να ενσωματώνει ένα αραιό ρολό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης. Σήμερα τις πίτες τις βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σε εξειδικευμένα μαγαζιά που ονομάζονται μπουγατσόπολια, πουλώντας αποκλειστικά μπουγάτσες.

ελληνικά φαγητά

Στάκα με αυγά (12η)


Η στάκα με αυγά είναι ένα απλό κρητικό πιάτο που αποτελείται από αυγά ποσέ ή τηγανητά και ντόπια στάκα (είδος βουτυράτης κρέμας αναμεμειγμένης με αλεύρι). Ο συνδυασμός είναι συνήθως καρυκευμένος με αλάτι και πιπέρι και συνήθως απολαμβάνεται ζεστός για πρωινό. Τα αυγά με στάκα συνδυάζονται συχνά με απάκι (καπνιστό χοιρινό), ένα άλλο παραδοσιακό κρητικό προϊόν. Η στάκα είναι μια μοναδική σπεσιαλιτέ της κρητικής κουζίνας, η οποία μπορεί να καταναλωθεί και ως άλειμμα σε φέτες ψωμιού ή ως συνοδευτικό.

Στραπατσάδα (13η)

Αυτό το δημοφιλές ελληνικό πιάτο, που ακούει στο όνομα στραπατσάδα ή καγιανάς, αποτελείται από κομμένες, σοταρισμένες ντομάτες που καρυκεύονται με φρέσκα μυρωδικά, στη συνέχεια συνδυάζονται με ελαφρώς χτυπημένα αυγά και ολοκληρώνονται με θρυμματισμένη φέτα. Με τη ρουστίκ γοητεία του και τις καθαρές, αναζωογονητικές του γεύσεις, το απολαμβάνουμε κυρίως ως ελαφρύ κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό από διάφορα ψητά ή ψητά κρέατα. Αν και παραδοσιακά συνδέεται με τα νησιά του Ιονίου, τρώγεται συνήθως σε όλη τη χώρα.

Το καλύτερο βρίσκεται τελευταίο: 11 ελληνικά φαγητά στα 100 καλύτερα πρωινά του κόσμου, η κορυφή ανήκει στη Μακεδονία

Σφακιανόπιτα (15η)

Η Σφακιανόπιτα είναι ένα παραδοσιακό κρητικό κέρασμα που συνδυάζει στρώσεις λεπτής, άζυμης ζύμης και μαλακό λευκό τυρί ορού γάλακτος. Η πίτα φτιάχνεται συνήθως με αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι και ένα σφηνάκι ρακί (κρητική τσικουδιά) και αντί να γεμίζεται με ντόπιο τυρί μυζήθρα, ζυμώνεται η ζύμη με το τυρί.

Στη συνέχεια, ολόκληρος ο συνδυασμός ισιώνεται σε έναν λεπτό κύκλο σχεδόν σαν κρέπα ή σαν τηγανίτα και τηγανίζεται μέχρι να ροδίσει, να λεκιάσει και να γίνει τραγανό. Γνωστή και ως σφακιανή πίτα ή μυζηθρόπιτα, αυτή η σπεσιαλιτέ πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από Κρητικούς βοσκούς από τα Σφακιά, εξ ου και η ονομασία σφακιανόπιτα.

Κουλούρι Θεσσαλονικης (22η)

Το Κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό του δρόμου και η εθνική τους εκδοχή του simit — ένα παρόμοιο κυκλικό ψωμί που βρίσκεται στην Τουρκία. Στην πιο απλή του μορφή, το κουλούρι φτιάχνεται με ζύμη από αλεύρι σίτου που πλάθεται σε δακτύλιο πριν καλυφθεί με σουσάμι και ψηθεί.

Αυτή η ελληνική εκδοχή πιστεύεται ότι ταξίδεψε με Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, εξ ου και το όνομα. Η προέλευση εξακολουθεί να αμφισβητείται μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οι Έλληνες έχουν εφαρμόσει αυτό το τραγανό και χορταστικό σνακ στην εθνική τους κουζίνα.

ελληνικά φαγητά

Λαδένια (26η)

Η Λαδένια είναι ένα είδος μαλακού ψωμιού που ολοκληρώνεται με φέτες ντομάτας, κρεμμύδια και ένα γενναιόδωρο ψιλοβρέχει ελληνικό ελαιόλαδο. Με καταγωγή από την Κίμωλο, αυτή η αλμυρή λιχουδιά θεωρείται η ελληνική εκδοχή της ιταλικής πίτσας και πιστεύεται ότι χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας του νησιού.

Η ζύμη συνήθως γίνεται με αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι, αν και ορισμένες εκδοχές απαιτούν επίσης την προσθήκη ελαιολάδου στον συνδυασμό. Ο σπιτικός πελτέ ντομάτας χρησιμοποιείται συχνά σε περίπτωση που δεν υπάρχουν φρέσκες ντομάτες, ενώ μερικοί άνθρωποι τείνουν να ενισχύουν την απλή επικάλυψη ντομάτας-κρεμμυδιού με την προσθήκη κάπαρης και πιπεριάς.

Ομελέτα (36η)

Αν και και τα δύο πιάτα έχουν παρόμοιο όνομα, η ελληνική ομελέτα δεν μοιάζει καθόλου με τη γαλλική ομελέτα, αλλά αντίθετα μοιάζει περισσότερο με φριτάτα. Το πιάτο αποτελείται από τηγανητές πατάτες, αυγά και λαχανικά όπως πιπεριές. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών ψήνεται και από τις δύο πλευρές μέχρι το πιάτο να είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Τηγανόψωμο (45η)

Το Τηγανόψωμο είναι μια ελληνική εκδοχή του τηγανιτού ψωμιού. Συνήθως παρασκευάζεται με ζυμωμένη ζύμη που αποτελείται από αλεύρι σίτου, ελαιόλαδο και αλάτι που τυλίγεται σε κύκλο, ενώ το κέντρο γεμίζεται με θρυμματισμένη φέτα και βότανα όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, μαϊντανό, δυόσμο ή φασκόμηλο.

Αλευρόπιτα (63η)

Αυτή η τραγανή φέτα πίτα είναι σπεσιαλιτέ της Ηπείρου. Είναι από τις πιο απλές ελληνικές πίτες που αποτελείται από ένα λεπτό κουρκούτι που πασπαλίζεται με φέτα. Παραδοσιακά, δεν ζυμώνεται ποτέ και η ζύμη συνήθως παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου, γάλα ή γιαούρτι και αυγά.

Σφουγγάτο (94η)

Είναι ένα πιάτο με βάση τα αυγά που μπορεί επίσης να περιγραφεί ως κις χωρίς κόρα. Αυτή η αλμυρή σπεσιαλιτέ συνήθως γίνεται συνδυάζοντας χτυπημένα αυγά με τριμμένο τυρί και πολλά φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του πιάτου σε όλη την Ελλάδα, αλλά μερικά από τα πιο κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του εκτός από τα αυγά περιλαμβάνουν φρέσκα κρεμμύδια, κολοκυθάκια, δυόσμο, άνηθο, μαλακή φέτα και σκληρό τυρί όπως κεφαλοτύρι, τριμμένη φρυγανιά ή αλμυρά κράκερ. γάλα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ριζόγαλο (98η)

Το ελληνικό ρυζόγαλο είναι ένα δημοφιλές πιάτο που συνήθως απολαμβάνετε ως γλυκό πρωινό, ελαφρύ απογευματινό σνακ ή ανακουφιστικό επιδόρπιο. Στη βασική του μορφή, αποτελείται από ρύζι και γάλα που μαγειρεύονται αργά και ανακατεύονται ζωηρά μέχρι να μετατραπούν σε μια πηχτή, σχεδόν κρέμα κρέμας.

Το καλύτερο βρίσκεται τελευταίο: 11 ελληνικά φαγητά στα 100 καλύτερα πρωινά του κόσμου, η κορυφή ανήκει στη Μακεδονία

Πηγή: Taste Atlas.com

*Photo Ctredits: Shutterstock