Το Taste Atlas αποφάσισε να κάνει μία λίστα με τις καλύτερες πίτες στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί οι πίτες είναι το κάτι μαγικό και αρέσουν σε όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον έχεις και εσύ μία αγαπημένη! Η μαγεία συνίσταται στο ότι μπορείς να τις απολαύσεις με την αγαπημένη σου γέμιση και να κουβαλήσεις το αγαπημένο σου φαγητό μαζί όπου και αν είσαι.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που τιμά τις πίτες και δεν θα μπορούσε να μην έχει σοβαρή παρουσία στην λίστα. Οι ελληνικές πίτες τα «έσπασαν» και διακδίκησαν πολλές από τις 83 θέσεις της κατάταξης και σίγουρα πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλες πολλές που στο Taste Atlas δεν έχουν καν ιδέα ότι πάρχουν. Ας δούμε ποιες είναι οι ελληνικές πίτες και ποιες θέσεις κατέλαβαν στην λίστα. Να σημειώσπυμε ότι στην δεκάδα πολύ καλή παρουσία είχε και η Γεωργία.
Οι ελληνικές πίτες
Σφακιανόπιτα: Καλύτερη από όλες τις ελληνικές πίτες και στην 5η θέση της κατάταξης, συναντάμε την σφακιανόπιτα. Το Taste Atlas γράφει για την σφακιανόπιτα: «Η Σφακιανόπιτα είναι ένα παραδοσιακό κρητικό κέρασμα που συνδυάζει στρώσεις λεπτής, άζυμης ζύμης και μαλακό λευκό τυρί ορού γάλακτος. Η πίτα φτιάχνεται συνήθως με αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι και ένα σφηνάκι ρακί (κρητική τσικουδιά) και αντί να γεμίζεται με ντόπιο τυρί μυζήθρα, ζυμώνεται η ζύμη με το τυρί».
«Στη συνέχεια, ολόκληρος ο συνδυασμός ισιώνεται σε έναν λεπτό κύκλο σχεδόν σαν κρέπα ή σαν τηγανίτα και τηγανίζεται μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Γνωστή και ως σφακιανή πίτα ή μυζηθρόπιτα, αυτή η σπεσιαλιτέ πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από Κρητικούς βοσκούς από τα Σφακιά, εξ ου και η ονομασία σφακιανόπιτα».
Μελόπιτα: Στην 19η θέση βρίσκεται η μελόπιτα. Το Taste Atlas ανεφέρει: «Μεταφρασμένο ως μελόπιτα, αυτό το ελαφρύ ελληνικό γλυκό συνδέεται παραδοσιακά με το νησί της Σίφνου, αλλά οι ποικιλίες του μπορούν να βρεθούν και σε άλλες ελληνικές περιοχές. Η πίτα συνδυάζει φρέσκο τυρί, κατά προτίμηση μυζήθρα με βάση το πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αυγά και μέλι, και συνήθως ψήνεται ως στρογγυλό κέικ χωρίς κόρα. Συνιστάται να γαρνίρετε τη μελόπιτα με ένα πασπάλισμα κανέλας και ένα επιπλέον περικάρπιο μέλι».
Γαλατόπιτα: Στην 27η θέση φγουράρει η αγαπημένη γαλατόπιτα. Στενός συγγενής του γαλακτομπούρεκου -που διακρίνεται από τη χρήση φύλλων- η κλασική ελληνική γαλατοπίτα συνδυάζει σιμιγδάλι, γάλα, αυγά, βούτυρο και ζάχαρη σε μια κρεμώδη απόλαυση που μοιάζει με κρέμα. Συχνά εμπλουτισμένη με ξύσμα εσπεριδοειδών (και τυλιγμένη σε ζύμη σε ορισμένες περιοχές), η γαλατόπιτα ψήνεται μέχρι να ροδίσει και συνήθως γαρνίρεται με μια πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη ή κανέλα.Με την ελαφριά υφή και τη λεπτή του γεύση, μπορεί να σερβιριστεί σε κάθε περίσταση και να απολαύσει καλύτερα καλά παγωμένο.
Υπόλοιπες πίτες στην κατάταξη
28: Κρεατόπιτα
34: Μηλόπιτα
37: Αλευρόπιτα
38: Κολοκυθόπιτα
61: Μανιταρόπιτα
63: Καρπουζόπιτα
77: Μελιτζανόπιτα
82: Μαλαθρόπιτα
Οι Top 10 καλύτερες πίτες
01: Khachapuri (Γεωργία)
02: Szarlotka (Πολωνία)
03: Adjarian khachapuri ( Γεωργία)
04: Pastrmajlija (Βόρεια Μακεδονία)
05: Σφακιανόπιτα (Ελλάδα)
06: Viška pogača (Κροατία)
07: Västerbotten Cheese Pie (Västerbottenostpaj) (Σουηδία)
08: Plăcintă aromână (Ρουμανία)
09: Pirog (Ρωσία)
10: Appeltaart (Ολλανδία)
*Photo Credits:
Με πληροφορίες από το Taste Atlas