Το Taste Atlas, η πλατφόρμα που είναι γνωστή για τα αναλυτικά της αφιερώματα στις γαστρονομικές παραδόσεις των διαφόρων περιοχών του κόσμου, πρόσφατα εστίασε σε πέντε ελληνικά νησιά, αναδεικνύοντας την πλούσια γαστρονομική τους κληρονομιά αλλά και τα προϊόντα τους.
Αυτά τα νησιά δεν φημίζονται μόνο για την απαλή τους ομορφιά και τα καταγάλανα νερά τους, αλλά και για τις μοναδικές γεύσεις και τις παραδοσιακές συνταγές που προσφέρουν. Ας ανακαλύψουμε ποια είναι αυτά τα νησιά και τι τα καθιστά γαστρονομικούς θησαυρούς της Ελλάδας και, κατά την άποψή μας, κορυφαίους στο Αιγαίο, πάνω από τις Κυκλάδες σίγουρα.
Προϊόντα και πιάτα που βρίσκεις μόνο σε αυτά τα νησιά
Χίος
Τοπικά εδέσματα: Μαμούλια, μασουράκια.
Τοπικά προϊόντα: Μαστίχα Χίου, Κορδέλια, Μαλαθρόπιτα, τοπικό λάδι, ελιές θρούμπες, τυρί Μαστέλο, μανταρίνια, Κοπανιστή, τσίχλες Χίου και Σούμα.
Λήμνος
Τοπικά εδέσματα: Σαμσάδες, Βενιζέλικα, Ψευτοπετεινός, Λαλαγγίτες.
Τοπικά προϊόντα: Τυρί Μελίχλωρο, τυρί Καλαθάκι, ζυμαρικά Φλωμαριά και το κρασί Μοσχάτο της Λήμνου.
Ικαρία
Τοπικά προϊόντα: Σουφικό, τυρί Καθούρα, μέλι, λάδι, κρασί Fokiano, κρασί Begleri και κατσικίσια γαλακτοκομικά.
Σάμος
Τοπικα προϊόντα: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Samos που παράγεται από τις ποικιλίες Θρούμπα (90%) και Κορονέϊκη (10%), κρασί Samos Nektar, Samos Vin Deux και Anthemis.
Λέσβος
Τοπικά προϊόντα: Λαδοτύρι, τοπικό λάδι και τοπικές ελιές.
*Photo Credits: Shutterstock
Για να δείτε τι είναι κάθε πιάτο και προϊόν και πώς παράγονται, πατήστε εδώ: TasteAtlas.com