Η λίστα Taste Atlas υμνεί την ελληνική κουζίνα και τη βάζει στη θέση που της αξίζει με 2 ελληνικά πιάτα με αβγά στην πρώτη 5άδα και ακόμη 2 στην πρώτη 20άδα, ενώ ακόμη ένα ακολουθεί στα 89 καλύτερα του κόσμου.

Ποια είναι όμως τα ελληνικά πιάτα που εντυπωσίασαν τους γευσιγνώστες;

Η στάκα με αβγά

Στην θέση 4 θα συναντήσουμε την στάκα με αβγά… και εδώ τα λόγια είναι περιττά!

Σαρώνουν τα ελληνικά πιάτα: 4η στον κόσμο η κρητική συνταγή με αυγά - 5 πιάτα στα 89 καλύτερα, τα 2 τα ξέροι λίγοι

Η στάκα με αβγά είναι ένα απλό κρητικό πιάτο που αποτελείται από αυγά ποσέ ή τηγανητά και ντόπια στάκα (είδος βουτυράτης κρέμας αναμεμειγμένης με αλεύρι) λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι δίνουν νοστιμιά.

Πρόκειται για ένα πιάτο που μπορούμε να φάμε όλες τις ώρες της ημέρας, κατά προτίμηση ζεστό.

Αν θέλετε να κάνετε τη συνταγή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα μπορείτε να προσθέσετε και κρητικό απάκι, ενώ δεν λέμε ποτέ «όχι» σε μια φέτα ψωμί αλειμμένη με στάκα… και ας έχει μερικές παραπάνω θερμίδες.

Η στραπατσάδα

Στην αμέσως επόμενη θέση, την 5η έρχεται η αγαπημένη στραπατσάδα ή αλλιώς καγιανάς. Κομμένες σοταρισμένες ντομάτες με φρέσκα μυρωδικά, χτυπημένα αβγά και θρυμματισμένη φέτα δημιουργούν αυτό το γευστικό αριστούργημα!

Σαρώνουν τα ελληνικά πιάτα: 4η στον κόσμο η κρητική συνταγή με αυγά - 5 πιάτα στα 89 καλύτερα, τα 2 τα ξέροι λίγοι

Τα καλοκαίρια αποτελεί την εύκολη και γρήγορη λύση για να τσιμπήσουμε κάτι ελαφρύ ή μπορεί να σταθεί άνετα ως συνοδευτικό σε ψητά κρέατα… Μμμμμ μου άνοιξε η όρεξη! Παραδοσιακά το έχουμε συνδέσει με τα νησιά του Ιονίου, όμως η στραπατσάδα είναι φαγητό που τρώμε σε όλη τη χώρα…

Πάμε τώρα στη δεύτερη 10άδα, όπου και εδώ η ελληνική κουζίνα δίνει δυναμικό «παρών».

Η ομελέτα

Στη θέση 17 συναντάμε την ομελέτα… Ναι τη γνωστή που συνοδεύεται με τις φράσεις «να φτιάξουμε μια ομελέτα να την κάνουμε ταράτσα», «σήμερα δεν έχω μαγειρέψει τίποτα, θα ρίξω μία ομελέτα στο τσάκα τσάκα και μια χαρά», «φτιάξε ρε παιδί μου μια ομελέτα για μεζέ» και πολλά άλλα…

Η ομελέτα είναι ένα πιάτο παντός καιρού και τόπου και χρόνου. Παρότι υπάρχει και η γαλλική ομελέτα, η ελληνική είναι διαφοροποιημένη. Η κλασική γιατί υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, περιέχει τηγανητές πατάτες, αυγά και λαχανικά, όπως πιπεριές, αν θέλεις ρίχνεις και φέτα.

ελληνικά πιάτα

Ο συνδυασμός αυτών των υλικών ψήνεται στο τηγάνι ή και στον φούρνο και από τις δύο πλευρές, μέχρι το πιάτο να είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Συνιστάται να σερβίρετε την ομελέτα με λουκάνικα, φέτες λεμονιού και μια σαλάτα στο πλάι.

Η φουρτάλια

Τη θέση 19 καταλαμβάνει η φουρτάλια, μια παραδοσιακή ελληνική ομελέτα με καταγωγή από το νησί της Άνδρου. Αν και τα συστατικά μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, η βασική συνταγή περιέχει πάντα αυγά, πατάτες και λουκάνικα.

Οι κομμένες πατάτες τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και χοιρινό λίπος, με την προσθήκη μπουκιών λουκάνικου αμέσως αφού οι πατάτες αρχίσουν να χρυσίζουν.

Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές, κρεμμύδια και μπέικον, αν θέλετε. Το τελευταίο βήμα είναι η προσθήκη χτυπημένων αυγών και στη συνέχεια η ομελέτα τηγανίζεται μέχρι να αφρατέψει ή να σφίξει, με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις. Η Φουρτάλια πρέπει να σερβίρεται πάντα ζεστή, κατευθείαν από το τηγάνι.

Αν θέλουμε τη γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο από πάνω.

Το σφουγγάτο

Δεν τελειώσαμε όμως ακόμη… γιατί στη θέση 53 βρίσκουμε το σφουγγάτο. Κάποιοι το μπερδεύουν με τη φριτάτα ή ακόμη και με το σουφλέ… Το σφουγγάτο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με βάση τα αβγά που μπορεί επίσης να περιγραφεί ως κις λορέν, χωρίς την κόρα.

Αυτή η αλμυρή σπεσιαλιτέ συνήθως παρασκευάζεται συνδυάζοντας χτυπημένα αυγά με τριμμένο τυρί και πολλά φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του πιάτου σε όλη την Ελλάδα, αλλά μερικά από τα πιο κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, εκτός από τα αβγά, περιλαμβάνουν φρέσκα κρεμμύδια, κολοκυθάκια, δυόσμο, άνηθο, μαλακή φέτα και σκληρό τυρί όπως κεφαλοτύρι, τριμμένη φρυγανιά ή αλμυρά κράκερ. γάλα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Υπάρχουν και πιο απαιτητικές εκδοχές με μοσχαρίσιο κιμά ή τριμμένες πατάτες στον συνδυασμό και το όλο πράγμα συνήθως ψήνεται σε ρηχό ταψί μέχρι να δέσει.

Το όνομα αυτού του πιάτου πιστεύεται ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη σφουγγάρι, πιθανώς μια αναφορά στην ομοιότητα του μαγειρεμένου πιάτου με ένα σφουγγάρι.

Το σφουγάτο μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό ή παγωμένο και αποτελεί έναν εξαιρετικό μεζέ, συνοδευόμενο από ένα ποτήρι ούζο στο πλάι.

Σας ανοίξαμε την όρεξη έτσι;