Το ελληνικό πιάτο που έχει κατακτήσει το εξωτερικό μπορεί να είναι απλό και λιτό και να το προτιμούμε το καλοκαίρι για ορεκτικό, ωστόσο είναι αγαπημένο τόσο στους Έλληνες όσο και σε όσους το έχουν γευτεί από το εξωτερικό και επάξια βρίσκεται στη 16η θέση της λίστας Taste Atlas.
Αν και χρησιμοποιεί μόνο λίγα υλικά, η ελληνική φάβα είναι ένα απίστευτα γευστικό πιάτο. Αποτελείται από κίτρινα μπιζέλια που μαγειρεύονται μαζί με κρεμμύδια και διάφορα μπαχαρικά μέχρι να διαλυθούν εντελώς και να μετατραπούν σε έναν κρεμώδες, βελούδινο πουρέ.
Πιστεύεται ότι το όνομα του πιάτου προέρχεται από τη λατινική λέξη favus, που σημαίνει φασόλια ή φάβα, αν και δεν χρησιμοποιούνται ποτέ στην παραγωγή αυτού του κρεμώδους ντιπ. Η φάβα συναντάται σε πολλές ταβέρνες σε όλη τη χώρα και συνήθως απολαμβάνεται ως πιάτο μεζέ, που παραδοσιακά σερβίρεται με ψιλοκομμένα κρεμμύδια και λίγο ελαιόλαδο. Η σαντορινιά φάβα είναι η πιο γνωστή, αλλά και η φάβα Φενεού επίσης. Με κρεμμυδάκι, ντομάτα και κάππαρη, είναι τρομερός μεζές.
Κι αν θυμάσαι, σου έχουμε αναφέρει το καλοκαίρι ότι η καλύτερη φάβα που έχουμε φάει, βρίσκεται σε αυτό το μαγαζί.
Η πρώτη 15άδα
Στην πρώτη 15άδα συναντάμε στην κορυφή της λίστας δύο πιάτα από την Αλγερία, δύο από τον Λίβανο, δύο από τη Βραζιλία και δύο από το Περού. Επίσης συναντάμε το Χούμους επί δύο, την πρώτη φορά με συνταγή Λιβάνου και λίγο πιο κάτω στη λίστα με συνταγή Βηρυτού επίσης από τον Λίβανο.
- Rechta Αλγερία
- Chorba beïda Αλγερία
- Hummus Λίβανος
- Keema Ινδία
- Baião-de-dois Βραζιλία
- Misal Ινδία
- Seco de cabrito Περού
- Hummus Beiruti Λίβανος
- Dal Ινδία
- Abgoosht Ιράν
- Arancini Σικελία, Ιταλία
- Butadon Ιαπωνία
- Arroz tapado Περού
- Falafel Ισραήλ
- Acarajé Βραζιλία